Comunitat Valenciana

Falles.- La primera mascletà descarrega 120 quilos de pólvora amb un tret "clàssic" i un tancament "contundent"

La primera 'mascletà' del programa oficial de les Falles 2022 ha fet vibrar la plaça de l'Ajuntament de València amb prop de 120 quilos de pólvora, en un tret "clàssic" a càrrec de la Pirotècnia Peñarroja que ha culminat en un "contundent" terratrèmol final, segons ha explicat "emocionat" el seu artífex Pepe Nebot després de l'espectacle.
Minuts abans del llançament de la primera mascletà de 2022 de totes les que van a succeir diàriament fins a finals de Falles, en la Plaça de l'Ajuntament, a 1 de març de 2022, a València, Comunitat Valenciana (Espa
Minuts abans del llançament de la primera mascletà de 2022 de totes les que van a succeir diàriament fins a finals de Falles, en la Plaça de l'Ajuntament, a 1 de març de 2022, a València, Comunitat Valenciana (Espa
ROBER SOLSONA - EUROPA PRESS
Minuts abans del llançament de la primera mascletà de 2022 de totes les que van a succeir diàriament fins a finals de Falles, en la Plaça de l'Ajuntament, a 1 de març de 2022, a València, Comunitat Valenciana (Espa

La mascletà d'aquest 1 de març, segona després de la de la Crida però la que obri el calendari oficial de les mascletaes, ha congregat multitud de valencians des d'una hora abans. El sol i el bon temps han acompanyat a la ciutadania que ha esperat la pólvora entre música i en un ambient típicament faller, encara que marcat pels recordatoris de la megafonia perquè mantingueren les mascaretes correctament posades en tot moment.

A les 14 hores, les Falleres Majors de València, Carmen Martín i Nerea López, han proclamat el tradicional 'Senyor pirotècnic, pot començar la mascletà' des del balcó de la casa consistorial, del que ha penjat una pancarta amb un 'No a la guerra' per a expressar la solidaritat de les festes amb el poble ucraïnés.

Després de l'avís, la pirotècnia Pirotècnia Peñarroja, de la Vall d'Uixó, ha pres la metxa i ha arrancat un espectacle amb tres principis aeris, acompanyatss de xiulets, serpentines, trons, craquers i xiuladors. A continuació, ha sigut el torn de les retencions terrestres, envoltades de foc aeri. Una mascletà "llarga" que també ha constat d'un terratrèmol final "llarg" per a "equilibrar-la", amb quatre passades, el bombardeig aeri i un "tancament contundent".

Després del tret, el gerent de Peñarroja, Pepe Nebot, ha subratllat que li ha agradat la macletà "però quasi més el gran ambient que hi ha a València, veure la plaça plena" després de "dos anys durs". "Tornar a veure açò així ompli el cor a tothom", ha assegurat.

UN "DIRECTE SUPREM"

"Al final la mascletà és alguna cosa que emociona moltíssim, és alguna cosa que molt valencians que tots portem en el cor", ha explicat el mestre, la part favorita del qual ha sigut el final, si bé opina que "hi ha hagut moments que es podrien haver millorat".

Es tracta, ha afirmat, de "la part incontrolable que té la pirotècnia", que al final és "un directe suprem". "Si portem una altra mascletà igual, no som capaços de reproduir exactament el que hem vist hui. És part de l'essència dels focs artificials, que es viuen en el moment i l'ara", ha agregat.

"EL MILLOR COMENÇAMENT"

La Fallera Major de València, Carmen Martín, creu que el tret dels de la Vall d'Uixó "ha sigut el millor començament per a unes Falles que prometen, unes Falles amb moltíssimes ganes i il·lusió", i ha expressat la seua "satisfacció i orgull tremend" per poder "fer olor una altra vegada la pólvora el primer dia de març".

Al seu juí, la Pirotècnia Peñarroja "ha estat molt més que a l'altura, ha estat espectacular" i el d'aquest dimarts ha sigut un tret "per a recordar, un moment històric".

"Ha sigut de les primeres vegades que estem ací en el balcó, exercint com a Falleres Majors i Cort d'Honor, però crec que l'ambient que percebem nosaltres és d'il·lusió, d'esperança per la festa que cada vegada creix més", ha manifestat Martín, abans de demanar que es mantinga "eixa responsabilitat que ens va caracteritzar al setembre".

La Fallera Major de València ha celebrat que "les Falles estan ací per a quedar-se, per a demostrar al món sencer tota la riquesa que tenim i tota la cultura de la nostra ciutat, de la nostra Comunitat". "Es demostra en eixes mirades, en eixe ambient que ja ens indica que estem a les portes d'eixa setmana gran que tots els fallers i falleres estem desitjant des de feia dos anys".

A més de les màximes representants de les festes, la seua Cort d'Honor i les autoritats municipals, el balcó ha explicat aquest dimarts amb la presència del president de l'Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques, Mariano Barroso; la secretària autonòmica de Cooperació i Qualitat Democràtica, Toñi Serna; la directora general de Cooperació al Desenvolupament, Chelo Angulo; el diputat de Turisme de la Diputació de València, Jordi Mayor, i la diputada de l'Assemblea de Madrid Hanna Jalloul.

TRES PERSONES ATESES

Segons ha informat Creu Roja, durant l'acte els servicis mèdics han atesa a tres persones per lipotímies, encara que no ha sigut necessari efectuar cap evacuació.

El dispositiu desplegat per a la 'mascletà' ha estat conformat per 64 persones: 48 socorristes, un coordinador, onze TES, dos infermers i dos metges. També s'han mobilitzat deu vehicles: dos ambulàncies de SVA, quatre SVB, tres vehicles de transport i un de coordinació.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento