Comunitat Valenciana

València celebra dissabte al seu patró, Sant Vicent Màrtir, a qui estan dedicades més de 300 esglésies en tota Espanya

La ciutat i l'arxidiòcesi de València, la capital portuguesa, Lisboa, així com més de 300 esglésies a Espanya i els viticultors de França, Alemanya, Bèlgica i Suïssa, igual que l'illa del Carib de Saint Vincent i les Grenadines, celebraran aquest dissabte la festivitat litúrgica del seu patró, sant Vicente Màrtir.

Per aquest motiu, la Catedral de València acollirà aquest dissabte una missa en la solemnitat de sant Vicente Màrtir, a les 10.00 hores, presidida pel bisbe auxiliar monsenyor Javier Salinas i que serà retransmesa en streaming a través del canal Youtube de la Seu. El cardenal arquebisbe de València, Antonio Cañizares, no podrà presidir els actes ja que va donar positiu en covid.

Més d'un centenar de poblacions espanyoles i 50 franceses porten hui el nom de Sant Vicent en memòria del sant, que "va morir després de ser torturat sense renunciar a la seua fe en la persecució de l'any 304 a València, des d'on es va estendre la seua devoció", informa l'Arquebisbat.

Igualment, sant Vicente Màrtir és patró de Lisboa i copatró Lisboa perquè, segons la tradició, davant la invasió musulmana de València, les seues relíquies van ser traslladades per mar a Portugal on el cap de Sant Vicent es diu així des d'aleshores en el seu honor. A més, també és patró de Sigüenza (Guadalajara), ja que va ser conquistada el dia de la festivitat del sant.

És també patró de la illa del Carib de San Vicente i las Granadinas, de 389 quilòmetres quadrats d'extensió i 150.000 habitants, que porta el seu nom per decisió de Cristóbal Colón en haver-la descobert el 22 de gener de 1498.

A Espanya, més de 300 parròquies, esglésies i capelles estan dedicades a sant Vicente Màrtir, temples que van sorgir arran d'estendre's ràpidament la seua fama per tot l'Imperi Romà.

Després de la primera basílica sepulcral de València es van obrir altres dedicades a ell com les primitives catedrals de Toledo, Sevilla, Llíberis (Granada), Còrdova i Zaragoza, entre unes altres. La devoció es va estendre després al nord d'Àfrica on el relat de la seua passió, pres de les actes del seu martiri, eren llegides amb els fidels posats en peus, segons reflectia Sant Agustín en alguns dels seus sermons.

A més, la devoció al sant va continuar a Europa per Itàlia, Suïssa i Croàcia. A Roma es van obrir tres basíliques dedicades a Sant Vicent i en la basílica de la Natividad en Belén apareix també una pintura que representa al sant.

D'altra banda, a París, el rei merovingio Chidalberto va fundar en 542 un monestir en honor a Sant Vicent amb la túnica del màrtir que va manar portar de Saragossa. El monestir parisenc ocupava el mateix lloc que hui ocupa l'església de Saint Germain des Prés.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento