Comunitat Valenciana

Cvirus.- Els metges de salut pública exigeixen control d'aforaments i de l'oci nocturn per a atallar la sisena onada

La Societat Valenciana de Medicina Preventiva i Salut Pública (SVMPSP) ha tornat a exigir aquest dimarts al Consell mesures per a disminuir els contactes socials en ambients tancats per a controlar una sisena onada que ha generat una incidència de casos "sense precedents" per no haver-les aplicat en Nadal. Entre elles, demana restriccions d'aforament a grans esdeveniments, a les reunions familiars massives, l'assistència controlada a locals tancats d'oci i limitacions d'horari en l'oci nocturn.
barra tancada per Covid
barra tancada per Covid
Eduardo Sanz - Europa Press
barra tancada per Covid

En eixe sentit, adverteixen que "deixar a la seua lliure expansió la circulació del virus sense posar mesures preventives, esperant que tota la població s'immunitze de forma natural, va contra els principis de la Medicina de la Salut Pública".

Per açò, reclamem a l'Administració Sanitària que intensifique en aquesta segona quinzena de gener les tres estratègies principals de mitigació de la Covid que han donat bons resultats: com són, a més d'aquestes mesures de control de contactes, la difusió de clars missatges d'educació sanitària perquè la població es protegisca adequadament i la vacunació intensiva i accelerada de tota la població i dels grups de risc.

Sobre aquest tema, recorden que el passat 24 de desembre ja van mostrar la seua "total disconformitat" per l'absència de mesures preventives i el resultat és una incidència "sense precedents, un augment molt preocupant de l'hospitalització i un desbordament dels servicis sanitaris, contra el qual ja han advertit els sindicats sanitaris i els col·legis professionals".

En eixe sentit, assenyalen que la substitució quasi completa produïda en aquests últims dies de la variant Delta per la variant Ómicron, suposa, a més d'una major contagiositat i presència de brots en aquesta 6ª onada epidémica, provoca una major taxa de reinfeccions i un augment d'infeccions en vacunats.

Així, assenyalen que encara que no produïsca una major gravetat dels casos i la gran majoria de vacunats segueixen estant protegits per a les formes greus de la Covid, ocasiona "tal incidència de casos lleus, que afecta greument a la convivència social, a l'economia i als recursos sanitaris". A més, adverteixen que la xifra de casos realment greus -hospitalitzats, morts i Covid persistent- "pot ser enorme si s'infecten alhora milions de persones en poques setmanes".

CONTAGIS PROGRESSIU, NO EN ONADES SENSE CONTROL

Sobre aquest tema, argumenten que si fóra "inevitable" que bona part de la població europea es contagie en els pròxims mesos, aquest contagi hauria de ser "almenys progressiu durant mesos, no en forma d'onades epidèmiques explosives i sense control".

De fet, recorden que les cinc onades epidèmiques anteriors han respost bé la presa" de mesures preventives comunitàries, la qual cosa ha reduït el seu pic màxim i ha permès una tornada primerenca, en dos o tres setmanes, a la incidència a valors "assumibles".

Per contra, alerten que una prolongació de la sisena onada pandèmica durant mesos suposaria un absentisme desproporcionat dels casos lleus, un enorme dany per a la salut de la població pels casos hospitalitzats, els morts i les seqüeles del Covid persistent i, finalment, una saturació de l'atenció Primària i hospitalària, que els professionals sanitaris "no poden suportar més".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento