Comunitat Valenciana

Cvirus.- Més de 49.000 persones van estar al desembre de baixa per Covid a la Comunitat, un 427% més que al novembre

Més de 49.000 persones van estar al desembre de baixa laboral per Covid-19 a la Comunitat Valenciana, una xifra que representa un 427 per cent més que en el mes de novembre, en el qual es van produir més de 9.300 baixes per aquest motiu, segons dades de les mútues col·laboradores amb la Seguretat Social.
Archivo - Imatge d'arxiu de treballadors.
Archivo - Imatge d'arxiu de treballadors.
MINISTERIO DE TRABAJO Y ECONOMÍA
Archivo - Imatge d'arxiu de treballadors.

Així ho ha destacat, en un comunicat, l'Associació de Mútues d'Accidents de Treball, que reclama que l'emissió dels parts de baixa i alta d'aquests processos es realitze "simultàniament, en el mateix acte mèdic, per a ajudar a alleujar el col·lapse de l'Atenció Primària". Al seu torn, ha apuntat que eixa circumstància "està provocant un allargament innecessari dels processos de baixa laboral per Covid".

Les mútues han assenyalat que "la variant Ómicron ha provocat un verdader tsunami de baixes laborals durant el mes de desembre" i han ressaltat que "no té aspectes de remetre en les primeres setmanes de gener".

En el conjunt d'Espanya la xifra de baixes laborals al desembre per coronavirus se situa en 566.175, una quantitat que representa un increment del 632 per cent respecte al mes anterior.

L'Associació de Mútues d'Accidents de Treball ha agregat que a tancament de desembre quedaven més de 340.000 processos de baixa laboral en vigor i ha precisat que així s'han aconseguit "màxims de la pandèmia, amb uns 40.000 processos més que en els pitjors moments de la crisi sanitària de març de 2020".

"L'explosió de contagis per Covid dels treballadors, entre els quals també es troba el personal sanitari, està suposant un col·lapse dels centres d'Atenció Primària, on els metges, malgrat els esforços de reorganització dels recursos disponibles, estan desbordats per la prestació d'assistència sanitària i l'augment de dedicació a la gestió dels tràmits de baixes i altes laborals que s'han produït des de l'aparició de la variant Ómicron", ha insistit l'entitat.

Les mútues han exposat que, "a més de mostrar la seua ocupació i preocupació pels efectes de la crisi sanitària en la salut dels ciutadans", ho fan també en aquesta ocasió "per les conseqüències que aquest coll de botella està tenint en l'allargament innecessari de la durada d'aquests processos d'incapacitat temporal".

En aquesta línia, han indicat que això, "a més d'afectar als costos de les empreses i a l'activitat econòmica, també repercuteix molt negativament sobre els comptes de la Seguretat Social i de l'Estat".

El cost de les prestacions econòmiques en favor dels treballadors ha suposat per als comptes de la Seguretat Social i de l'Estat fins al 30 de novembre de 2021 3.055 milions d'euros, ha detallat l'Associació de Mútues d'Accidents de Treball.

Així mateix, ha afirmat que caldria sumar "altres 2.500 milions d'euros amb càrrec directe a les empreses per cotitzacions, complements i millores, sense perjuí del cost dels béns i servicis que s'han deixat de prestar i produir".

L'entitat ha considerat que aquesta situació "podria i deuria alleujar-se establint un mecanisme a nivell nacional pel qual els facultatius tramitaren simultàniament els parts de baixa i d'alta en un sol acte mèdic" i "amb una durada de set dies".

Igualment, ha exposat que d'eixa manera únicament haurien de "contactar de nou amb el centre de salut aquells treballadors que no s'hagueren recuperat en eixe termini establit".

"Aquest mecanisme reduiria quasi a la meitat el temps que els metges han de dedicar a aquestes gestions administratives, amb el benefici que açò tindria en la descongestió de l'Atenció Primària, que podria així dedicar molts més recursos a l'assistència sanitària", ha subratllat l'Associació de Mútues d'Accidents de Treball.

ASIMPTOMÀTICS O LLEUS

Finalment, ha recordat que el passat 30 de desembre, el Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut va establir un període de set dies per a l'aïllament dels casos confirmats asimptomàtics o amb símptomes lleus si en el moment de finalització d'aquest període la persona està asintomática i han transcorregut almenys tres dies després de la resolució dels símptomes.

Les mútues han afegit que els contactes estrets vacunats amb pauta completa "estaran exempts de quarantena" i podran realitzar "una vida normal i acudir al seu lloc de treball, sense perjuí d'extremar les mesures de protecció" com l'ús de mascareta o distància de seguretat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento