Comunitat Valenciana

La Comunitat aconsegueix finançament per a quatre plans complementaris d'investigació del Ministeri de Ciència

La Comunitat Valenciana és una de les quatre autonomies -amb Aragó, País Basc i Catalunya- que ha aconseguit finançament per a quatre de les huit convocatòries dels plans complementaris d'investigació del Ministeri de Ciència i Innovació.

La consellera d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Carolina Pascual, ha destacat la importància que la Comunitat s'incloga "en el selecte grup que desenvoluparà quatre plans complementaris dels huit disponibles". "Ens situa l'avantguarda de la R+D+I a Espanya", assevera en un comunicat.

En concret, la Generalitat ha aconseguit finançament per a quatre plans complementaris de R+D+i, impulsats pel Ministeri de Ciència i Innovació i amb finançament dels fons del Mecanisme de Recuperació i Resiliència (MRR), amb l'objectiu principal de fomentar la col·laboració en investigació entre les comunitats autònomes en línies d'investigació prioritàries per al país.

Pascual ha subratllat que "la participació del sistema investigador de la Comunitat Valenciana és encara major, ja que el CSIC destina prop de 13.000.000 euros l'Institut Mixt de Tecnologia Química (UPV-CSIC) a la Comunitat Valenciana i a través de la seua Plataforma Tecnològica Interdisciplinària de Transició Energètica Sostenible". D'aquests fons, més de 5.000.000 euros provenen dels plans complementaris amb càrrec al pla de recuperació, transformació i resiliència relacionats amb l'Àrea d'Energia i Hidrogen Verd.

"D'aquesta manera, el personal investigador de la Comunitat Valenciana està present en cinc dels huit plans complementaris, la qual cosa demostra la fortalesa i capacitat del sistema científic valencià", incideix la titular d'Innovació.

El Ministeri de Ciència i Innovació (MCIN) va llançar al febrer de 2021 els denominats plans complementaris de R+D+i amb l'objectiu principal de fomentar la col·laboració en investigació entre les comunitats autònomes en línies d'investigació prioritàries per al país. En aquest context, es van prioritzar en el marc de l'EECTI 2021-2027 huit àrees cientificotècniques d'actuació i col·laboració: comunicació quàntica; energia i hidrogen verd; agroalimentació; biodiversitat; astrofísica i física d'altes energies; ciències marines; materials avançats; i biotecnologia aplicada a la salut.

Durant el primer trimestre de 2021, la Comunitat Valenciana, en col·laboració amb altres comunitats autònomes, va presentar a totes i cadascuna d'aquestes huit àrees estratègiques una proposta de programa de capacitats de R+D+i en l'àmbit cientificotècnic i d'innovació.

Un panell d'experts proposats pel Ministeri i vinculats a l'Agència Estatal d'Investigació (AEI), el MCIN, l'Institut de Salut Carlos III (ISCIII) i el Centre per al Desenvolupament Tecnològic Industrial (CDTI) van avaluar les propostes i van prioritzar a les diferents comunitats.

El director general de Ciència i Investigació, Ángel Carbonell, ha ressaltat que la Comunitat Valenciana "ha aconseguit captar fons d'investigació en quatre d'aquestes àrees, la qual cosa és un èxit evident i demostra la fortalesa i capacitat investigadora de la Comunitat Valenciana".

A més, ha assenyalat que de totes les àrees prioritzades "la Comunitat Valenciana coordinarà el programa de Materials Avançats, en el qual participen també Aragó, Castella i Lleó, Catalunya, Madrid i País Basc, la qual cosa significa que liderarà la investigació i la innovació en un àrea clau per al desenvolupament empresarial de la Comunitat Valenciana".

El programa global de Ciències Marines es va incloure en la primera de les convocatòries i ha sigut finançat amb un total de 50 milions d'euros, que en el cas de la Comunitat València ascendeix a 10 milions, dels quals són sis finançats pel ministeri (fons MRR) i quatre de cofinançament per la Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital.

En aquest programa participen cinc comunitats autònomes (Andalusia, Cantàbria, Comunitat Valenciana, Galícia i Regió de Múrcia), ha precisat, "amb el compromís d'integrar i potenciar tota la investigació marina d'aquestes regions i amb l'objectiu general d'abordar de forma cooperativa reptes en la investigació marina, l'aqüicultura, les noves tecnologies, els impactes sobre el medi marí i l'economia blava".

AQÜICULTURA SOSTENIBLE

La principal línia de treball dels investigadors de la Comunitat Valenciana serà "aconseguir una aqüicultura sostenible, intel·ligent i de precisió i crear noves oportunitats i així tindre un gran impacte en el teixit productiu i en l'economia de les comunitats costaneres; impacte que ha de sustentar-se en una investigació multidisciplinària i d'excel·lència", segons Carbonell.

En el programa, coordinat per Jaume Pérez Sánchez Professor d'Investigació de l'Institut d'Aqüicultura Torre de la Sal (IATS-CSIC) i per Carlos Valle Pérez, professor de Ciències del Mar de la Universitat d'Alacant, col·laboraran els principals actors de la investigació i innovació situats en aquestes regions que inclou rellevants competències multidisciplinàries relacionades amb les ciències marines, amb el desenvolupament de tecnologies marines i digitalització, i amb l'educació ambiental.

En concret, a la Comunitat Valenciana s'han identificat i avaluat 44 Expressions d'Interés preparades per grups d'investigació de les cinc universitats públiques valencianes, de la Universitat Catòlica de València, de la Universitat Cardenal Herrera-CEU i dels centres del CSIC en el nostre territori. De totes les propostes presentades, 38 seran finançades.

Els resultats d'aquest procés de concurrència competitiva han sigut publicats ja, el 14 de desembre, i es començarà a implementar el programa "immediatament", sota la coordinació de l'Institut d'Aqüicultura Torre de la Sal, IATS (CSIC) i la Universitat d'Alacant.

La resta de plans complementaris, el pressupost dels quals està sent ara debatut i acordat amb el Ministeri de Ciència i Innovació i la resta de comunitats participants, se centra en les àrees d'Agroalimentació, Astrofísica i Física d'Altes Energies i Materials Avançats.

En Agroalimentació, coordinat per Raúl Moral Herrero, Catedràtic d'Universitat d'Edafologia i Química Agrícola, i Francisco José Barba Orellana, Professor Titular d'Universitat en el Departament de Medicina Preventiva i Salut Pública, Ciències de l'Alimentació, Toxicologia i Medicina Legal de la Universitat de València (UV), es presenta una línia de treball titulada 'Aumento de la eficiencia técnica, económica y medioambiental del sector agroalimentario hacia alimentos funcionales 5S (Saludables, Seguros, Satisfactorios, Sostenibles y Sociales)'.

En Astrofísica i Física d'Altes Energies es treballarà en "Instrumentació avançada per a instal·lacions d'avantguarda en astrofísica i física d'altes energies". La coordinació d'aquest pla serà a càrrec de Carlos Lacasta, Investigador en l'Institut de Física Corpuscular (IFIC) de la Universitat de València/CSIC.

Finalment, el pla de Materials Avançats se centrarà en "Materials amb funcionalitats avançades per a la nova transformació tecnològica", sota la coordinació d'Eugenio Coronado Miralles, Catedràtic de Química Inorgànica de la Universitat de València i director de l'Institut de Ciència Molecular (ICMoL)-CSIC/UV.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento