Comunitat Valenciana

La Comunitat té assignats 945 milions de fons Covid de la UE

  • L'import total correspon a l'exercici de 2021, segons va avançar ahir el cap del Consell.
  • La Generalitat rebrà el 10,2% dels mecanismes que ja ha repartit el Govern d'Espanya.
  • 258 empreses col·laboren amb el Consell per a presentar 600 propostes per 13.000 milions.
  • Ximo Puig demana 10 dies per a veure l'impacte de les restriccions i poder arribar a agost el millor possible.
El jefe del Consell, Ximo Puig, y el presidente de la Asociación Valenciana de Empresarios, Vicente Boluda, este miércoles, en la junta general de AVE.
El cap del Consell, Ximo Puig, i el president de l'Associació Valenciana d'Empresaris, Vicente Boluda, aquest dimecres, en la junta general d'AVE.
Rober Solsona / EP
El jefe del Consell, Ximo Puig, y el presidente de la Asociación Valenciana de Empresarios, Vicente Boluda, este miércoles, en la junta general de AVE.

La Comunitat Valenciana té adjudicats fins al moment prop de 1.000 milions d'euros de fons europeus de recuperació postCovid i opta “a totes les convocatòries que s'han obert i s'obriran”. Així ho va afirmar ahir el president de la Generalitat, Ximo Puig, després de la sessió inaugural del congrés nacional de directors financers organitzat per APD. El cap del Consell va afirmar que “ja hi ha algunes convocatòries” de les quals la Generalitat té un “feedback positiu”.

Des de Presidència van detallar que fins ara la Generalitat valenciana ja té assignats 945 milions del fons Next Generation EU per a l'exercici de 2021. Són 483 milions que corresponen al React i 462 al Mecanisme Europeu de Recuperació i Resiliència, el 10,2% del total assignat pel Govern fins ara en les diferents conferències sectorials que ja s'han tancant. A més, l'administració autonòmica, en col·laboració amb 258 empreses valencianes, ha presentat més de 600 actuacions a les manifestacions d'interés publicades pels ministeris per import de 13.000 milions, afigen les acarones fonts.

Els fons europeus de recuperació són una de les principals bases amb les quals compta el Govern valencià per a estimular l'economia i, al mateix temps, transformar el model productiu en una economia més verda i digital.

Pandèmia

Respecte a l'evolució de la pandèmia, Puig va admetre que es troba en un “moment delicat” i va instar a esperar uns deu dies per a comprovar l'impacte que tenen les restriccions aplicades, com el toc de queda en alguns municipis.

El cap del Consell va assegurar que no s'arribarà al mes d'agost en una situació de “plena normalitat, però estarem en la major normalitat possible”, va confiar. El dirigent autonòmic va comentar que, actualment, la pressió hospitalària en la Comunitat “encara és gestionable i va augmentant i disminuint en funció també que la gravetat no és alta en aquests moments i la letalitat ha baixat d'una manera considerable, la qual cosa fa que l'efecte més important de la pandèmia és millor que fa uns mesos”.

En aquest sentit, va assenyalar que “el primer que cal fer és observar com es va desenvolupant el procés amb les mesures que s'han pres”. Les restriccions recentment aprovades, va apuntar, “tenen un desenvolupament com a mínim d'uns 10 dies”. “Cal esperar i anar analitzant permanentment les dades per a prendre les decisions, si cal prendre-les. Es tracta de realitzar una operació el més quirúrgica possible i no intentar tampoc generalitzar quan no és generalitzable”, va explicar.

Preguntat per si es descarten noves mesures si les dades de la Covid continuen empitjorant, Puig va incidir en què “estem en l'inici del període dels 15 dies per a avaluar la situació i no podem especular sobre què passarà”. “De moment, observem que hi ha una tendència en els contagis negativa perquè continuen avançant, però l'índex de reproducció està estabilitzat. És molt prompte per a avaluar, durant aquesta setmana veurem el comportament i d'ací a uns quants dies, uns deu, tornarem a decidir”, va postil·lar el cap del Consell.

El que per a Puig sí que és “generalitzable” és que “la pandèmia està present i cal ser extraordinàriament prudent”. Sobre aquest tema, va constatar que en les primeres jornades amb el nou toc de queda “el comportament de la població està sent extraordinari i hi ha hagut molt poques intervencions necessàries de la Policia”. “És molt important eixa corresponsabilitat, que és la que ens va ajudar a eixir de l'ona de primers d'any i la que ens ajudarà a arribar, més prompte que tard, a eixa situació el mes d'agost en la qual puguem, al costat de la vacunació, estar en les millors condicions”, va valorar.

“Sabem que no estarem en una situació de plena normalitat, però estarem amb la major normalitat possible”, va agregar el president, que va animar a fer eixe “esforç comú” també per a poder reactivar la campanya turística, que és “molt important” per a la Comunitat Valenciana.

En la seua opinió, s'ha de compatibilitzar “eixa situació amb algunes restriccions amb les possibilitats dels ciutadans de tindre oci segur”. “Hi ha un oci segur que es pot tindre amb les limitacions que desgraciadament hi ha”, va defensar. Sobre les sancions pels botellots, va remarcar que l'administració “no té una mirada recaptatòria”, sinó que pretén protegir “la salut”.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento