Les empreses insegures es podran tancar al moment

  • Catalunya crea un cos de subinspectors amb capacitat de sancionar.
  • I d'aturar qualsevol activitat si detecten "un risc imminent" per als treballadors.

El Govern va aprovar ahir la creació de l'Agència Catalana de la Inspecció de Treball, un organisme autònom que reforçarà, a partir del primer trimestre de l'any que ve, el control de la seguretat laboral en les empreses, amb el tancament exprés de les insegures, si convé. S'ha donat llum verda a l'avantprojecte de llei d'aquest nou organisme català, que es tramitarà per via urgent al Parlament.

La consellera de Treball de la Generalitat, Mar Serna, va destacar que suposa «la primera vegada que una comunitat autònoma assumeix les competències en matèria d'inspecció laboral».

La nova Agència Catalana de la Inspecció de Treball tindrà una plantilla de 400 empleats, segons la previsió de la Generalitat, i «comptarà amb el seu propi cos de subinspectors, que servirà per reforçar el control de la seguretat laboral», segons Serna. Precisament, «aquest nou cos de subinspectors podrà aixecar actes d'inspecció, proposar sancions i paralitzar obres en cas de risc imminent», va remarcar.

Totes les tasques que desplegui aquest nou cos de subinspectors de Treball de la Generalitat hauran de ser després ratificades per un inspector, igual que passa en administracions similars, com és el cas d'Hisenda. A més dels subinspectors, també treballaran en l'agència personal de l'Administració i serveis que ara depenen del Govern espanyol.

La nova agència catalana suposarà un esforç addicional de pressupost per a l'Administració catalana de 3 milions d'euros. Encara està pendent el traspàs de la Inspecció de Treball a la Generalitat de manera definitiva, però Serna espera que es produeixi el juny.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento