Comunitat Valenciana

Cullera (València) enterra "amb dignitat" a cinc represaliats pel franquisme

Els veïns de Cullera (València) Agustín Beltrán, Francisco Ruano, Jose Peiró, Juan Vallet i Vicente Bayona ja descansen en el cementeri municipal del seu poble. Després de moltes dècades, les famílies d'aquests ciutadans assassinats i represaliats pel franquisme han pogut donar-los un enterrament digne en una data que coincideix amb el 90 aniversari de la Segona República.
Enterrament de represaliados pel franquisme a Cullera
Enterrament de represaliados pel franquisme a Cullera
AYUNTAMIENTO DE CULLERA
Enterrament de represaliados pel franquisme a Cullera

Des del 30 de novembre de 1939, les seues restes estaven depositades en la fossa comuna 112 de Paterna (València). Dos d'ells eren llauradors, altres dos fumigadors i l'altre xofer, els tres van ser assassinats quan tenien entre 28 i 59 anys.

"Mai han sigut persones anònimes, són una mostra de tantes i tantes persones que van patir la repressió i un dels capítols més durs i vergonyosos de la nostra història. Ara, per fi, més de 80 anys després, tornen a la seua casa. Posem fi a un procés de justícia i dignitat que sempre han merescut", manifesta la regidora de Memòria Històrica, Amparo Jover, en un comunicat municipal.

Es tracta d'un acte de justícia social "amb tota la simbologia que representa el 14 d'abril". "Fa 90 anys que es va instaurar un règim de dignitat, justícia i llibertat. I eixe és l'anhel: continuar lluitant per eixos valors que representaven aquestes persones perquè estiguen encara presents en tot el que fem com a societat", expressa l'alcalde de Cullera, Jordi Mayor.

L'acte ha comptat amb la música solemne de la violoncel·lista cullerenca Ángela Pellicer i l'assistència de membres de la corporació local, la directora general de l'Institut Valencià de les Dones, María Such, i la presidenta de l'Associació de Familiars de Víctimes del Franquisme de la Fossa 112 de Paterna, Carmen Gómez.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento