Comunitat Valenciana

Cvirus.- El Consell proposa destinar 326 milions de fons europeus a infraestructures sanitàries, socials i educatives

La Generalitat planteja destinar 256 milions d'euros del fons europeu de reconstrucció REACT-EU a despesa en sanitat i infraestructures sanitàries i altres 70 milions al pla d'infraestructures socials i educatives, 326 en total.
Image de recurs de sanitaris
Image de recurs de sanitaris
REMITIDA HOSPITAL DE MANISES
Image de recurs de sanitaris

Així consta en la proposta que va presentar la setmana passada al Ministeri d'Hisenda per a repartir els 1.254 milions assignats a la Comunitat Valenciana, encara que és un document de treball subjecte a modificacions, informa la Conselleria d'Hisenda aquest divendres.

React-EU s'articularà per mitjà dels fons europeus FEDER i FSE, al marge del programa operatiu 2021-2027. El Govern valencià aposta per gastar els diners en actuacions destinades a la lluita contra la pandèmia i a la reactivació econòmica, especialment en despesa sanitària, sociosanitària i educativa i en la liquiditat de les empreses i del teixit productiu.

En concret, la Comunitat Valenciana rebrà 790,64 milions via FEDER i altres 463,84 milions del FSE. Del primer fons, algunes de les partides previstes són destinar 380 milions al pla 'Resistir' d'ajudes a sectors afectats per les restriccions a més dels 326 milions per a infraestructures sanitàries, socials i educatives.

I del segon fons, la Generalitat planteja desembossar 156 milions al foment i el manteniment de l'ocupació, altres 90 en ajudes socials, dependència i despesa sociosanitària i 10 més en beques post-doctorals per a investigadors.

CRÈDIT DE 100 MILIONS

D'altra banda, i respecte a aquesta qüestió, la Conselleria d'Hisenda i Model Econòmic ha generat crèdit per valor de 100 milions d'euros procedents del fons europeu React-EU, inclòs dins del programa de reconstrucció Next Generation-EU, per a abonar a les entitats locals la part corresponent a la Generalitat Valenciana de les Ajudes Parèntesi.

En concret, els recursos generats s'han produït en el capítol 4 del programa 125.10, Administració local i organització territorial del Consell, segons es publica aquest divendres en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

El conseller d'Hisenda, Vicent Soler, ha indicat que "la pandèmia i les mesures sanitàries adoptades per a frenar l'avanç del virus han suposat la limitació de determinades activitats econòmiques i des del Consell hem sigut conscients de la necessitat de desenvolupar un pla de xoc econòmic destinat a aquells sectors més afectats".

Soler ha incidit que "el Pla Resistir, del qual formen part les 'Ajudes Parèntesi' busca evitar un deteriorament del teixit empresarial valencià i conservar l'ocupació".

D'aquesta forma, el Consell ha dissenyat un pla de xoc extraordinari, el Pla Resistir, dotat amb més de 400 milions d'euros i que es finançarà en gran part amb fons europeus addicionals als del pressupost de la Generalitat per a l'any 2021, com el fons React-EU per a ajudar la recuperació dels territoris d'Europa.

En concret, les 'Ajudes Parèntesi' tenen com a objectiu "ajudar els sectors més afectats a superar aquest parèntesi d'activitat", i és fruit de "la col·laboració, el diàleg i l'acord" entre la Generalitat, les diputacions i els ajuntaments, "en la seua causa comuna per superar la pandèmia i reactivar l'economia", tal com ha assegurat el conseller d'Hisenda.

La quantia total de les 'Ajudes Parèntesi' ascendeix a 160 milions d'euros, davant dels 120 anunciats inicialment, en incrementar la Generalitat la seua participació en 40 milions més, per la qual cosa finalment l'administració autonòmica transferirà als ajuntaments adherits a aquestes ajudes 100 milions d'euros.

De moment, 444 ajuntaments de tota la Comunitat Valenciana s'han adherit al pla i estan rebent ja les ordes de pagament per part de la Generalitat.

En concret cada entitat local rebrà un import de 2.000 euros per cada autònom o microempresa dels sectors més afectats, que s'incrementarà en 200 euros addicionals per empleat al seu càrrec i aniran destinades a cobrir despeses corrents de l'activitat empresarial des de l'abril del 2020, és a dir des de l'inici de la pandèmia.

S'estima que dels 160 milions, els sectors d'Alacant reben 65,3 milions d'euros; els de Castelló, 18,6 milions, i els de València, 76 milions. A més es preveu que el nombre aproximat de beneficiaris serà de 45.000 autònoms i 23.000 empreses, amb 136.000 treballadors vinculats.

Respecte de les diputacions, la seua aportació serà de 36 milions, de manera proporcional al nombre d'autònoms, empreses i treballadors que tinguen en la seua província, i els ajuntaments, per la seua banda, participaran amb 24 milions d'euros. D'aquesta manera, el 62,5% del total serà aportat per la Generalitat, el 22,5% per les diputacions i el 15% pels ajuntaments.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento