Comunitat Valenciana

El pla per a rehabilitar barraques i alqueries suma 3,8 milions ja executats

  • Edificis de València d'alt valor històric i patrimonial es transformen en dotacions públiques.
  • Més d'una vintena d'actuacions en cases d'horta o naus rescaten els immobles de la degradació.
  • El grup més nombrós recull les intervencions urgents de seguretat i consolidació.
  • Alqueries com la dels Moros i la Torre, el xalet d’Aben al Abbar o les naus de Ribes, entre els projectes.
El inmueble, situado cerca de la avenida del Puerto.
Xalet d’Aben al Abbar, situat prop de l'Avinguda del Port
Ayto. València
El inmueble, situado cerca de la avenida del Puerto.

Més d'una vintena d'intervencions han permés recuperar en els últims cinc anys barraques, alqueries i altres edificis de valor patrimonial que es trobaven en estat ruïnós per a transformar-los en molts casos en dotacions municipals o seus administratives. El grau d'execució d'aquestes actuacions aconsegueix en total els 3,81 milions d'euros, segons reflecteix el Pla d'intervenció en edificis municipals de valor patrimonial i social, elaborat per l'àrea de Gestió de Recursos de l'Ajuntament de València.

El programa, que es va iniciar a mitjan 2015, distingeix tres tipus d'intervencions: de manteniment, seguretat i neteja de l'entorn; consolidacions parcials i estudis previs i, finalment, les intervencions parcials o rehabilitacions integrals.

El primer grup és el més nombrós i concentra les actuacions més urgents dirigides a frenar la deterioració de molts d'aquests immobles. La regidora de Gestió de Recursos, Luisa Notario, assegura que aquesta fase inicial va buscar en un primer moment protegir “una sèrie d'edificis municipals singulars que formen part del nostre patrimoni històric i arquitectònic com a conseqüència de la inacció i el desinterés de l'anterior equip de Govern del PP”.

En aquest grup s'inclouen les primeres intervencions realitzades en la Ceramo (en el districte de Benicalap), les alqueries d'Albors (Rascanya), Olba (Saïdia) i Falcó (Torrefiel). També immobles emblemàtics com els xalets d’Aben al Abbar, de Sancho o el Casino de l'Americà. En aquest sentit, el primer pas del pla municipal es va centrar en realitzar un “diagnòstic dels edificis municipals per part de la Secció d'Arquitectura i Supervisió de projectes del Servei de Serveis Centrals Tècnics, a partir del qual es va desenvolupar un pla d'actuació eficaç i rigorós”, relata l'edil.

La Ceramo, en el barrio de Benicalap (Valencia).
La Ceramo, en el barri de Benicalap (València).
EUROPA PRESS

“Es va realitzar una primera fase de classificació, que incloïa la localització de l'edifici, l'estat de conservació, les característiques constructives i nivell de protecció, així com el pressupost; després es va realitzar una anàlisi tècnica amb la informació històrica de cada edifici, l'anàlisi arqueològica i comprovació de la planimetria i es van establir les prioritats d'actuació”, afig Notario.

Una vegada assegurats els immobles, es van dur a terme els estudis de recopilació documental d'informació històrica i arqueològica dels mateixos per a definir les etapes i elements constructius de cadascun d'ells. Va ser el que es va fer, a més d'en els citats anteriorment, en les alqueries de la Torre i dels Moros (totes dues en Benicalap) o en l'edifici del carrer de la Sang (Ciutat Vella).

La tercera i última fase ha consistit en l'execució de les obres de rehabilitació (parcial o integral), per la qual cosa acumula la major part de la inversió. S'inclouen actuacions en l'alqueria dels Moros, les barraques de Cotofio, Rafaelet i Vicentet, els xalets d’Aben al Abbar i del Doctor Bartual, la Casa Natalícia de Sant Vicent Ferrer o les naus municipals de Ribes, al Parc Central.

Alqueria dels Moros, situada en el distrito valenciano de Benicalap.
Alqueria dels Moros, situada en el districte valencià de Benicalap.
Ayto. València

En pobles i districtes

Aquest pla “està intervenint en molts pobles i districtes, no sols en el centre”, destaca l'edil Notario. Així, a la recuperació del patrimoni lligat a la història i la identitat dels barris, una reivindicació veïnal permanent, s'uneix la millora en les dotacions públiques.

Alquerías de Olba, en la Saïdia.
Alqueries d'Olba, en la Saïdia.
Ayto. València

Xalet d’Aben al Abbar. Aquesta casa situada al costat de l'avinguda del Port va albergar una de les últimes reunions del Govern de la Segona República a València durant la Guerra Civil. Després d'anys d'abandó, s'ha rehabilitat de manera integral, encara que amb polèmica per la reconstrucció de les torres, que segons el Consistori el seu grau de deterioració feia inviable la seua remodelació. La següent fase serà el condicionament de l'entorn.

Xalet del Doctor Bartual. Aquest emblemàtic immoble s'ha habilitat com a seu de l'Alcaldia de la Punta. A més, recentment s'han instal·lat mampares per a separar els diferents espais d'ús ciutadà. La primera planta alberga reunions de l'associació de mestresses de casa, la segona, de l'associació veïnal, i la tercera és sala d'estudi. 

Alqueries d’Olba. En aquest conjunt d'immobles situat en el districte de la Saïdia s'han dut a terme intervencions de manteniment, seguretat i neteja de l'entorn per una mica més de 70.000 euros.

Barraca de Vicentet i Rafaelet. Aquesta barraca, construcció tradicional valenciana, es va conservar quan es va urbanitzar el bulevard sud a l'altura de l'Hospital La Fe. Una inversió de 23.500 l'ha recuperada de grafitis i desperfectes.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento