Puja un 25% la donació de semen i òvuls per diners

  • L'augment s'ha notat els darrers tres mesos.
  • La remuneració pot arribar a 900 euros.
  • L'esperma empitjora i l'esterilitat dels homes es preveu que pugi.

Per a alguns és una fórmula més per treure diners en un moment de dificultats. Algunes clíniques de reproducció assistida estan notant un increment de donants de semen i òvuls. El banc més gran, Cefer, xifra aquest increment d´entre un 20% i un 25% els darrer trimestre del 2008.

«Sí que es va notant un increment perquè cada cop se´n parla més i la donació es veu amb més naturalitat», va apuntar David Marina, andròleg del centre. Els homes reben una compensació de 50 euros per donació (en fan una quinzena) i les dones, 900 euros.

Cada cop se´n parla més i la donació es veu amb més naturalitat

En les dones, la majoria decideix donar per motius altruistes. Les lesbianes ho fan perquè es quedi embarassada la seva parella. Els  nois, afegeixen un altre motiu: congelar semen per usar-lo personalment en el futur, sobretot, quan han de passar per la quimioteràpia o practicar-se la vasectomia.

Les tres dècades que compleix ara el primer banc de semen a Espanya serveixen per constatar com ha caigut la qualitat del semen. Els espermatozous mòbils han passat del 63% al 43% actual.  De seguir així, en 60 anys la capacitat dels homes per fecundar estaria sota mínims. Els experts consideren gairebé impossible que acabi sent així.

Els que fumen més d´un paquet al dia redueixen a la meitat la quantitat de gàmetes bones
Diverses causes ho expliquen. «La principal és la transmissió de
substàncies estrògenes de la mare al fill durant l´embaràs», afirma el director de Cefer, Simón Marina. «Això afecta a la
formació dels testicles i la producció de semen», justifica.

Uns altres factors també hi influeixen negativament, tot i que són reversibles: fumar, no consumir fruita, abusar dels fregits, respirar aire contaminat... Els que fumen més d´un paquet al dia redueixen a la meitat la quantitat de gàmetes bones. La mostra s´ha fet a partir dels 3.000 usuaris que l´institut ha acumulat en 30 anys.

Tot i això, la qualitat del semen continua sent «normal», segons David Marina. La densitat està estabilitzada en 80 milions per millilitre, quatre cops més del que l´Organització Mundial de la Salut (OMS) considera bo.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento