Comunitat Valenciana

Cvirus.- El TSJCV suspèn cautelarment la resolució de Sanitat que prohibia a Torrevella a fer test a docents

La Secció Quarta de la Sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) ha estimat la mesura cautelaríssima sol·licitada per l'Ajuntament de Torrevella (Alacant) i ha suspès la resolució dictada l'1 de setembre per la Direcció general d'Investigació i Alta Inspecció Sanitària de la Conselleria de Sanitat que desautoritzava la realització de test serològics entre el personal docent destinat en els centres educatius d'aquesta ciutat per a la detecció de casos de Covid-19.
L'alcalde de Torrevella, Eduardo Dolón, i la presidenta del PPCV, Isabel Bonig, en una roda de premsa per a defendre'ls test de Covid a docents
L'alcalde de Torrevella, Eduardo Dolón, i la presidenta del PPCV, Isabel Bonig, en una roda de premsa per a defendre'ls test de Covid a docents
AYUNTAMIENTO TORREVIEJA
L'alcalde de Torrevella, Eduardo Dolón, i la presidenta del PPCV, Isabel Bonig, en una roda de premsa per a defendre'ls test de Covid a docents

El tribunal considera que concorren "circumstàncies d'especial urgència" per a adoptar aquesta mesura cautelaríssima, ja que el curs escolar ha començat i és precisament en l'inici de classes quan l'Ajuntament té previst iniciar l'actuació qüestionada, segons ha informat el TSJCV.

Després de la notificació de l'acte aquest divendres, contra el qual no cap recurs, la Sala dona un termini de tres dies a la Generalitat perquè presente al·legacions i, al final d'eixe termini, decidirà si alça, manté o modifica la mesura adoptada.

L'Ajuntament de Torrevella va interposar un recurs contenciós-administratiu contra la resolució per la qual la Conselleria de Sanitat desautoritza la realització de test serològics entre el personal docent del Municipi de Torrevella, promoguda per l'Ajuntament de Torrevella.

En l'escrit d'interposició, el consistori va sol·licitar mesures cautelars 'inaudita part'; en concret, suspendre l'executivitat de la resolució.

En aquesta resolució, el director general d'Investigació i Alta Inspecció Sanitària argumentava que "els garbellats que es realitzen al marge del garbellat poblacional i que no compten amb el suficient suport científic que informe del balanç risc/benefici impliquen que el seu impacte en salut siga incert i les garanties de qualitat, qüestionables", a més de suposar una "càrrega afegida al sistema sanitari".

Així, l'administració autonòmica va esgrimir que "només podria considerar-se la seua realització en determinades situacions i sempre sota la recomanació de les autoritats de salut pública". "L'estratègia de vigilància i control de la pandèmia de la Covid-19 s'ha vingut definint sempre en el marc de coordinació entre el Ministeri de Sanitat i les diferents Comunitats Autònomes, raó per la qual, en principi, es desautoritza la realització d'aquestes proves en els termes divulgats", va establir la Generalitat.

Segons consta en la interlocutòria notificada aquest divendres, davant aquesta resolució de la Conselleria i el recurs de l'Ajuntament, dijous es va dictar providència en la qual es va requerir a l'Ajuntament de Torrevella que en un termini de 24 hores aportara "l'Acord, resolució, o decisió administrativa adoptada" sobre el 'Pla d'Actuació municipal Caminant cap a una ciutat segura', pel que fa a la realització de test serològics al personal docent del municipi. Així, l'Ajuntament ha presentat escrit d'al·legacions, amb els documents que ho acompanyen.

El jutge es refereix, en la seua resolució, a l'article 135.1 de la Llei de la Jurisdicció Contenciós-administrativa (LJCA), que disposa que "quan els interessats al·legaren la concurrència de circumstàncies d'especial urgència en el cas, el jutge o tribunal sense sentir a la part contrària, en el termini de dos dies podrà mitjançant interlocutòria apreciar les circumstàncies d'especial urgència i adoptar o denegar la mesura, conforme a l'article 130". En eixa interlocutòria es donarà audiència a la part contrària.

"CIRCUMSTÀNCIES D'ESPECIAL URGÈNCIA"

Així, en aquest cas, el jutge considera que concorren "circumstàncies d'especial urgència justificativa de la suspensió de la resolució de l'Administració , tenint en compte que el curs escolar ha començat en els primers dies del present mes i sent precisament eixe començament el curs quan l'Ajuntament tenia previst iniciar la seua actuació".

Per tant, imposa satisfer la sol·licitud de l'Ajuntament adoptant la mitjana "cautelaríssima" instada, és a dir, la suspensió de la resolució de la Generalitat, i donar audiència a l'administració perquè en, en el termini de tres dies, al·legue allò que estime procedent i la Sala decidirà l'alçament, manteniment o modificació de la mesura adoptada".

Sobre aquest assumpte, la presidenta del Partit Popular de la Comunitat Valenciana (PPCV) ha anunciat que la formació traslladarà a tots els ajuntaments el recurs model presentat per l'Ajuntament de Torrevella perquè se li permeta fer test del Covid als docents, en contra de l'opinió de la Conselleria de Sanitat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento