Comunitat Valenciana

L'IVF va permetre que Pecsa, de la qual Puig té accions, concedira un dividend als seus accionistes

  • El PP es lamenta que fa un any que Puig "es va comprometre a donar les explicacions necessàries sobre el tema.
  • El PSPV assegura que el repartiment no va dependre de l'IVF "sinó dels bancs que gestionaven la major part del deute".
Pleno de Les Corts Valencianes
Pleno de Les Corts Valencianes
FLICKR CORTS - Archivo
Pleno de Les Corts Valencianes

L'Institut Valencià de Finances (IVF) va autoritzar l'any 2016 a l'empresa Pecsa -Promocions i Edicions Culturals SA, editora del periòdic 'Mediterráneo'-, de la qual el president de la Generalitat, Ximo Puig, és accionista, el repartiment de dividends entre els accionistes minoritaris per un import màxim de 84.224 euros.

Precisament l'IVF va subscriure una operació per a la reestructuració del deute d'1,3 milions d'euros d'Editorial Premsa Ibèrica (EPI) per a comprar el Grup Zeta, en el qual estava integrada Pecsa.

Segons ha explicat el portaveu d'Hisenda del PP en Les Corts, Rubén Ibañez, davant els mitjans, Puig hauria obtingut una mica més de 18.000 euros en dividends i "és ja un president sota sospita".

"Aquesta és el penúltim capítol de Puig que coneixem, en un serial del qual cada dia ens assabentem de més coses", ha assenyalat Ibáñez, que ha lamentat que fa un any que Puig "es va comprometre a donar les explicacions necessàries sobre la quitació de l'IVF a una empresa en la qual té participacions, però va faltar a la seua paraula, ja que no ha comparegut en Les Corts ni ha donat una explicació".

"Puig segueix confinat en el Palau de la Generalitat sense voler dir res malgrat totes les informacions que se'n van coneixent. L'IVF va autoritzar a donar dividends els anys 2016, 2017 i 2018 a una empresa que segons ens havien dit tenia serioses dificultats i que va ser agraciada amb un quitament", ha apuntat.

Així, ha incidit que "en política es dirimeixen qüestions ètiques i estètiques i no pareix molt estètic que una empresa que no pot pagar un préstec a la Generalitat es veja afavorida per la pròpia Generalitat per a repartir dividends", ha afirmat.

"Puig és un president sota sospita, que ha regat amb subvencions a empreses dels seus germans i ara sabem que s'ha beneficiat de més de 18.000 euros de dividends d'una empresa que al final estava en una altra que va ser rescatada per la pròpia Generalitat", ha assenyalat.

A més, ha ironitzat amb que si Puig "amb un 'P' fora Puig amb dos 'P' es demanarien més explicacions i tothom voldria saber més" però "hi ha una doble vara de mesurar". "Hem passat d'exigir línies roges de doble grossor a no exigir absolutament res, com en l'actualitat", ha dit.

El PSPV ho nega

El portaveu d'Hisenda del PSPV en Les Corts Valencianes, José Muñoz, ha destacat aquest dilluns que el repartiment de dividends de l'editora Pecsa als accionistes minoritaris "no va dependre de la decisió de l'Institut Valencià de Finances (IVF), sinó dels bancs que gestionaven la major part del deute".

"Ara l'IVF pren decisions amb un criteri estrictament econòmic i no polític, a diferència de quan el PP governava i utilitzava aquesta institució per als seus propis interessos", ha assenyalat, per a afegir que eixos anys "es van saldar amb un forat de 200 milions d'euros en aquest organisme".

En aquest sentit, ha recordat que "l'acord de reestructuració del deute del Grup Zeta va ser una situació a la qual va portar la nefasta gestió del PP amb préstecs ruïnosos" i ha criticat que els 'populars' segueixen demostrant "amb les seues ganes d'embolicar la seua falta de projecte polític i que ja no representen una alternativa al Consell actual".

José Muñoz ha subratllat que el president, Ximo Puig, ha actuat de forma "absolutament transparent" i que les accions que posseeix "han constat en totes les declaracions de béns del president en les institucions de les quals ha format part".

"Ximo Puig ja ha explicat en nombroses ocasions la procedència d'eixes accions i ha relatat que ell és accionista des de l'any 1984, derivat del seu ofici de periodista i del seu càrrec com a redactor de Mediterrani", ha indicat, i tant ell com altres 150 xicotets accionistes representen l'1,17% del capital i "mai ha exercit responsabilitat alguna en la direcció del mitjà".

"Ara, la dreta comença una altra vegada el seu joc mediàtic per a intentar instaurar les seues teories de la conspiracio però la veritat és que l'IVF va actuar seguint el mateix criteri que la resta de bancs privats que gestionaven eixe deute", ha manifestat Muñoz.

En aquest sentit, ha lamentat que "el Partit Popular pensa que l'IVF segueix actuant igual que quan ells governaven, però això ja no és així" i "ara aquesta institució gaudeix d'una bona reputació gràcies al rescat i a la bona gestió del Govern de Ximo Puig durant aquests anys".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento