Puig: "En la mesura que puguem, per descomptat acollirem pacients d'altres comunitats"

  • De moment no hi ha hagut peticions al respecte, segons el president de la Generalitat.
  • Aconseguir més respiradors per a les UCI és la prioritat i la qüestió que li "amoïna" ara al cap del Consell.
Ana Barceló i Ximo Puig
Ana Barceló i Ximo Puig
GVA

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha assegurat aquest dimarts que la Comunitat Valenciana està oberta a rebre pacients afectats per coronavirus d'altres comunidaes autònomes, encara que ha remarcat que de moment no hi ha hagut peticions i que totes tenen "grans deficiències" per a atendre la pandèmia.

"En la mesura que puguem, per descomptat acollirem pacients d'altres comunitats. Qualsevol ajuda l'anem a donar", ha garantit en una entrevista en 'Espejo público'. Fins aleshores, aconseguir més respiradors per a les UCI és la prioritat i la qüestió que li "amoïna".

Puig ha confiat que la sanitat valenciana dispose de més equips de protecció individual (EPI) gràcies als carregaments de material que arribaran previsiblement en els pròxims dies, entre ells nous avions des de la Xina.

Això sí, ha defès que un dels objectius és que la Comunitat fabrique i distribuïsca els seus propis subministraments, una tasca de les empreses valencianes que se suma a les últimes donacions com els 12 respiradors sufragats per Inditex.

Davant unes setmanes "decisives", Puig ha apuntat com a principal preocupació l'"estrés" de les UCI, encara que l'ocupació mitjana d'aquests llits ronda el 63%. "Entren cada vegada més i amb més dificultats", ha advertit encara que en els pròxims dies puga haver-hi un creixement menor dels contagis.

En clau econòmica, després del decret del Govern que paralitza tot treball no essencial, ha insistit en la seua petició de "flexibilitat exigent i que es ralentisca al màxim l'activitat". "El tancament de sectors, d'alguna manera se'n va a fer", ha subratllat després de recordar que algunes comunitats autònomes demanaven la paralització total.

Demana no parar la indústria al complet

El també líder del PSPV ha advocat així perquè la indústria pare de manera escalonada, garantint que en el Consell busquen solucions per a "no parar la indústria al complet". Ha reclamat visió a curt i mitjà termini i unitat de tots els partits polítics perquè "és moment de sumar". I ha recalcat: "Qui ha de prendre decisions les pren, més o menys adequades".

"Cal ser conscients que el tsunami d'aquesta pandèmia és de característiques que acabàvem de veure així. Nosaltres hem anat actuant segons ens deien els experts", ha asseverat, apuntant com a exemple la "dura decisió" de suspendre les Falles i la Magdalena, una cosa que "bastants no van entendre i que caldrà avaluar en el futur".

"Anem a eixir molt tocats, no cal enganyar"

De cara al futur, el president valencià ha reconegut que venen temps difícils: "D'aquesta crisi anem a eixir molt tocats, no cal enganyar als ciutadans. Però no pot haver-hi una fractura social com es va produir en la gran recessió".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento