Les empreses catalanes han fet 150.000 contractacions menys que l’any passat

  • Ho pateixen molt més els treballadors temporals.
  • La manca de crèdit impedexi algunes empreses emplear més personal.

Les empreses catalanes han deixat de fer 155.767 contractes per culpa de la crisi durant els primers nou mesos de l'any. Són les feines de menys, indefinides o temporals, que s'han deixat de cobrir aquest 2008 en comparació amb el que es va fer l'any passat.

«Primer ho han patit els treballadors temporals. No se'ls renova el contracte», apunta Eva Granados, secretària de Política Institucional d'UGT. Una mostra és que l'oferta de feina temporal ha caigut un 7,4%, davant el 6,7% dels indefinits.

Però aquesta caiguda també s'explica pel tancament de l'aixeta del crèdit per part dels bancs: «Algunes empreses que podrien contractar no ho fan perquè no tenen diners per tirar endavant projectes nous. I aquí és on creiem que la Generalitat podria fer més, garantint-ne la liquiditat», adverteix Granados.

En total, són un 7,32% menys de contractes que l'any passat: 1,97 milions fins el setembre, davant els 2,13 milions del 2007. El descens de l'agost va arribar al 21%, en plena temporada turística. Les darreres dades sobre temporalitat apunten que és tres cops més probable que un estranger tingui un contracte amb caducitat que un autòcton, segons el Consell de Treball de Catalunya (CTESC).

Mostrar comentarios

Códigos Descuento