Comunitat Valenciana

Especialistes comproven l'estat de l'om centenari de Navaixes, millor arbre d'Espanya 2019

Un equip d'especialistes del Centre per a la Investigació i Experimentació Forestal (CIEF) ha analitzat l'estat actual de l'om centenari de Navaixes (Castelló), situat en la plaça de la localitat des de l'any 1636 i que va ser triat l'any passat com a millor arbre d'Espanya en el concurs de Boscos Sense Fronteres i el Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació.
Especialistes analitzen l'estat de l'om centenari de Navaixes, millor arbre d'Espanya 2019
Especialistes analitzen l'estat de l'om centenari de Navaixes, millor arbre d'Espanya 2019
GVA
Especialistes analitzen l'estat de l'om centenari de Navaixes, millor arbre d'Espanya 2019

Segons ha informat la Generalitat en un comunicat, aquesta anàlisi s'emmarca en l'atenció que la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica presta a l'arbre, que gaudeix actualment de bona salut i vitalitat, encara que la seua estructura s'ha anat deteriorant i requereix un seguiment continuat.

Els experts han emprat un instrumental especialitzat per a elaborar una avaluació dels riscos que li afecten i el resultat de l'avaluació determinarà les actuacions futures per part de l'equip d'Arbres Monumentals.

Les primeres actuacions del CIEF en l'om de Navaixes van començar el 2013 i des del 2017 s'ha realitzat un seguiment exhaustiu amb actuacions periòdiques. El principal objectiu dels treballs consisteix a assegurar la conservació de l'arbre amb podes de compensació i evitar el risc de trencament d'alguna de les seues branques.

L'om de Navaixes té 19 metres d'altura i 22 metres de diàmetre màxim de copa. Es tracta de l'om més gran de la Comunitat Valenciana amb una estructura ben conformada.

La població d'oms en la Península Ibèrica s'ha vist reduïda en les últimes dècades entre un 80 i un 90% a causa de la grafiosi, una greu malaltia provocada pel fong Ceratocystis ulmi. La principal via de difusió de la grafiosi són uns xicotets coleòpters que transporten adherides al seu cos les espores del fong dels arbres atacats als sans.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento