Comunitat Valenciana

Alcen una casa impresa en 3D en només 12 hores

  • Be More 3D, empresa de la UPV, ha aconseguit construir a Àfrica un habitatge de 32 m2 de formigó armat.
Primera casa impresa en 3D a Àfrica
Primera casa impresa en 3D a Àfrica
UPV
Primera casa impresa en 3D a Àfrica

Les noves tecnologies continuen sorprenent amb els seus avanços. I l'últim ha sorgit de mans de quatre emprenedors valencians, que han construït a Àfrica una casa de 32 metres quadrats en només 12 hores gràcies a la impressió en tres dimensions. Amb això, a més d'abaratir els costos de construcció, es redueix “notablement” la generació de residus, les emissions de CO2 i els riscos laborals produïts durant l'execució de l'estructura.

Aquesta fita l'han aconseguit els enginyers de l'empresa Be More 3D, nascuda en la Universitat Politècnica de València (UPV), en el marc del certamen Solar Decathlon Africa 2019 celebrat en el Green Energy Park de Ben Guerir (Marràqueix, el Marroc). No obstant això, aquesta signatura –que va sorgir l'any 2014– ja va aconseguir, fa poc més d'un any, ser la primera a Espanya a construir una casa in situ amb una impressora 3D, amb el que ara continua “fent història” en el continent africà.

I és que la proposta de la start-up valenciana és d’“enorme utilitat” per a països en vies de desenvolupament o nuclis de població devastats per catàstrofes naturals o conflictes bèl·lics, tal com va quedar demostrada a principis de l'estiu de 2018. En aqueix moment, gràcies a una investigació dirigida per José Ramón Albiol –professor del Departament de Construccions Arquitectòniques de la UPV– es va desenvolupar un nou sistema d'impressió patentat capaç de modelar qualsevol figura utilitzant com a material d'extrusió el formigó.

La impressora 3D professional per a la indústria de la construcció –batejada com BEM PRO 2– es mou dibuixant el contorn de l'obra i, progressivament, aboca capes que forgen i se solidifiquen una damunt d'una altra fins a construir un mur ferm de formigó armat.

Aquesta eina també disposa de capacitat d'impressió ininterrompuda, un sistema de control d'accés de persones a la zona de treball, estabilitzadors per al muntatge, guies modulars que permeten edificar en qualsevol terreny, un motor intel·ligent amb comunicació wifi i una tècnica de muntatge ràpida i segura.

La ‘start-up’ més innovadora

Participar en el certamen africà va ser “tot un repte” per als integrants de Be More 3D, tant a nivell d'infraestructures com per les condicions atmosfèriques, en estar “imprimint a més de 40 graus”, rememora José Guillermo Muñoz, un dels quatre enginyers del projecte. No obstant això, l'empresa va finalitzar amb èxit la construcció i, com a colofó, va rebre el Premi a la start-up més innovadora en el concurs per a emprenedors The Green Africa Innovation Booster, dotat amb més de 7.500 euros.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento