Comunitat Valenciana

Puig respon a Sánchez: “No esperarem quatre anys”

  • El cap del Consell afirma que està “convençut” que hi haurà un canvi en el finançament.
  • Els socis del Botànic critiquen al president del Govern perquè es va comprometre a activar el procés.
  • El Govern assigna 918 milions d'euros a la C. Valenciana, la segona d'Espanya que més rep.
El president de la Generalitat, Ximo Puig, en una imatge recent.
El president de la Generalitat, Ximo Puig, en una imatge recent.
JORGE GIL - EUROPA PRESS
El president de la Generalitat, Ximo Puig, en una imatge recent.

El president de la Generalitat i líder dels socialistes valencians, Ximo Puig, va replicar aquest dijous al president del Govern en funcions, el també socialista Pedro Sánchez, sobre la possible demora de la reforma del model de finançament autonòmic a la pròxima legislatura, és a dir, per un termini de fins a quatre anys.

Puig va assegurar que en la Comunitat Valenciana "no” esperaran “quatre anys” per a un nou model de finançament, tal com va apuntar Sánchez en un míting celebrat el dimecres a València. El també secretari general del PSPV-PSOE va afirmar que està “convençut” que aqueix canvi es produirà, “perquè és imprescindible i perquè sense un nou model no hi haurà un bon funcionament de l'estat del benestar”.

“Serem inflexibles en aquesta qüestió, serà prioritària en l'agenda, i el que jo entenc és que serà en la pròxima legislatura. No esperarem quatre anys”, va assegurar. “Ja teníem un acord amb la ministra d'Hisenda, i hui crec que també complirà el que té a veure amb el FLA extraordinari, amb la qual cosa garantirem la liquiditat fins a final d'any”, va apuntar Puig en ser preguntat pel desbloqueig dels lliuraments a compte del sistema de finançament a les comunitats, anunciat la vespra pel president Sánchez.

“Aquest Govern ha aconseguit que vaja convergint la inversió i la despesa pública amb la mitjana nacional, perquè estàvem quasi deu punts per davall i ara aqueixa distància s'ha reduït a tres –va defensar–. Cal distingir el que és conjuntural, la liquiditat, de l'estructural, que té a veure amb el finançament i el deute i que per a nosaltres és irrenunciable”, va afegir.

Les paraules de Sánchez van provocar un nou frec amb els socis del Pacte del Botànic, que exigeixen a Puig més contundència en la reivindicació de la reforma del model de finançament i van carregar contra el cap de l'Executiu central.

En aquesta línia, el diputat de Compromís en el Congrés, Joan Baldoví, va recordar aquest dijous que el socialista Pedro Sánchez es va comprometre a reformar el model de finançament autonòmic en el ple de la moció de censura que el va fer president i li ha demanat aparcar les excuses i no relegar més els canvis.

En un comunicat, el diputat de la coalició valencianista va reaccionar així a l'anunci del president del Govern en un míting el dimecres a València, on va assegurar que l'Executiu actualitzarà els lliuraments a compte a les autonomies abans del 10 de novembre i que posarà en marxa un nou model en la pròxima legislatura.

“El model va caducar en 2014, i en el debat de la moció de censura que el va convertir en president es va comprometre a ser part de la solució i no del problema d’infrafinançament que pateixen els valencians. Estem farts de les falses reivindicacions del PSOE seguides sempre d'un ‘no hem tingut temps’”, es va queixar el diputat valencià. Baldoví es va mostrar a més convençut que “si el PSOE no està obligat a pactar amb Compromís, la reforma del sistema de finançament no arribarà ni en aquesta legislatura ni en la pròxima”.

Des d’Unides Podem, la seua síndica, Naiara Davó, també va criticar les paraules de Sánchez, que va considerar “una broma de mal gust” en passar d'un termini d'un any a tota una legislatura per a saldar el problema pendent de la falta de finançament per a la Comunitat Valenciana.

A última hora d'aquest dijous, el Govern central en funcions va assignar a les autonomies per al quart trimestre un total de 4.317,5 milions d'euros, que aniran amb càrrec al Fons de Finançament a les Comunitats Autònomes. La Comunitat Valenciana, amb 918,87 milions, va ser la segona que més diners va rebre, només per darrere de Catalunya, que percep 1.533,03 milions d'euros.

L'oposició: un “pitxer d'aigua freda” i “lamentable”

La subsecretària general del PP de la Comunitat Valenciana, Elena Bastidas, va valorar la visita de Pedro Sánchez, assenyalant que “és un pitxer d'aigua freda sobre el finançament amb la complaença de Puig”. Des del punt de vista de Bastidas, “vam veure a un Puig que confirma que tenim un president que és un dos en un: es comporta com un llop quan el president d'Espanya és del PP però, quan és del PSOE, com un corder”.

Per part seua, el síndic de Ciutadans en Les Corts, Toni Cantó, va titllar de “lamentable” la imatge de Sánchez “anunciant que no es parlarà del finançament fins dins de quatre anys i, mentrestant, el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, aplaudint al seu amo”.

“Aquest és el PSOE de la mentida, que, a més, compta amb els seus còmplices de Compromís, que continuaran donant suport als socialistes quan van dir que no ho farien si no es resolia la qüestió del finançament autonòmic”, va concloure el portaveu de Cs.

En xifres

450 milions d'euros rebrà la Comunitat Valenciana dels lliuraments a compte pendents del Govern central.

365,25 milions d'euros arribaran procedents del Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA) extraordinari, van indicar fonts de la Generalitat.

51,79 milions d'euros del total de la injecció econòmica per a la Generalitat valenciana corresponen a la part del FLA ordinari.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento