Comunitat Valenciana

València declara la guerra al fum del tabac en parades d'autobús i platges

  • El nou reglament de l'EMT que prohibeix fumar en marquesines i pals s'aprova la setmana que ve.
  • L'Ajuntament encarrega un informe als tècnics de Platges i Neteja per a habilitar platges lliures de fum.
  • Amb aquestes mesures, el Govern municipal va un pas més enllà de la legislació estatal i regula espais oberts.
Playa Sin Humo en Estepona (Málaga).
Playa Sin Humo en Estepona (Málaga).
AYTO ESTEPONA
Playa Sin Humo en Estepona (Málaga).

Guerra al tabac per part de l'Ajuntament de València, ja no només en llocs tancats, on està prohibit fumar per la legislació estatal, sinó també en espais oberts. Les parades dels autobusos de l'Empresa Municipal de Transports (EMT) i algunes platges de la ciutat es convertiran en espais lliures de fum en virtut de dues normatives.

En el primer cas, aquesta pròxima setmana s'aprovarà inicialment en comissió (el dilluns) el nou reglament de l'EMT que, tal com va avançar 20minutos, prohibeix expressament fumar en les marquesines i en els pals a l'aire lliure en els quals s'espera l'arribada dels autobusos.

Aquest canvi es produeix com a conseqüència de les contínues queixes d'usuaris traslladades a l'EMT i relatives al fum del tabac, van apuntar des de l'EMT. El text quedarà aprovat definitivament el dijous en el ple municipal.

D'altra banda, la ciutat també declararà espais lliures de fum algunes platges, tal com va proposar el nou regidor d'Espai Públic, Giuseppe Grezzi, també president de l'EMT. Aquest dijous, la Comissió d'Ecologia Urbana i Emergència Climàtica ha aprovat avançar en aquesta direcció amb l'encàrrec als serveis de Platges i de Neteja d'un informe tècnic per a valorar les opcions de cara a la seua implementació.

"Aquesta és una proposta molt consensuada entre els grups de l'oposició i el propi Govern municipal", ha afirmat el regidor d'Ecologia Urbana i vicealcalde, Sergi Campillo. L'únic grup que no ha votat a favor ha sigut Vox, que s'ha abstingut. "A més de ser dolent per a la salut, el tabac contamina els nostres espais naturals", ha afegit el vicealcalde.

El debat sobre l'ampliació de la prohibició de fumar als espais oberts s'ha començat a produir amb les mesures adoptades, per exemple, en estadis de futbol, on es produeixen grans concentracions de persones. Sense anar més lluny, el València CF va declarar l'estadi de Mestalla lliure de fums, per la qual cosa, des de l'inici de la passada temporada, no està permés fumar en les graderies.

El 64,1% dels ciutadans, a favor

Les societats mèdiques i científiques, per part seua, també advoquen per avançar en el veto del tabac en els espais públics per a protegir als no fumadors, i, especialment, als xiquets. Una mesura, que gradualment va guanyant adeptes. De fet, el 64,1% dels espanyols, tant fumadors com no fumadors, està a favor de prohibir fumar en llocs públics a l'aire lliure, segons una enquesta realitzada per la Societat Espanyola de Medicina de Família i Comunitària (Semfyc).

Mostrar comentarios

Códigos Descuento