Comunitat Valenciana

La gota freda deixa 3.000 rescatats i la Comunitat mira al riu Segura

  • La comarca alacantina és una de les més afectades i on estan desplegats més de 600 militars.
  • Preveuen que es produïsca una avinguda d'aigua pel desbordament parcial del riu.
  • Dos homes van morir a conseqüència de les inundacions a Oriola i Redovà.
  • La Guàrdia Civil buscava anit a un altre home que havia caigut en una séquia en Dolores.
Coches inundados tras el paso de la gota fría en un depósito de vehiculos en Orihuela (Alicante).
Coches inundados tras el paso de la gota fría en un depósito de vehiculos en Orihuela (Alicante).
MORELL / EFE
Coches inundados tras el paso de la gota fría en un depósito de vehiculos en Orihuela (Alicante).

La gota freda va perdent força, però la gran quantitat d'aigua caiguda durant cinc dies –des del dimecres fins ahir– continua deixant estralls en bona part de la Comunitat Valenciana, sobretot a la província d'Alacant. Ahir, al tancament d'aquesta edició (23.00 h), els efectius de la Guàrdia Civil comptabilitzaven ja més de 3.000 persones rescatades, buscaven a un home holandés de 66 anys que havia caigut a una séquia en la localitat alacantina de Dolores i la xifra de morts per les inundacions en la Comunitat es mantenia en dues.

Els afectats treballen ja en l'avaluació dels danys, però amb la vista posada en el cel i en els embassaments i rius. I és que es preveu una avinguda d'aigua per a les pròximes hores procedent del desbordament parcial del riu Segura per l'increment de l'arribada d'aigua des de les hortes mitjanes i altes de la conca a la Regió de Múrcia.

Això, sumat a un nou trencament en el bri del riu que està previst que acaben de reparar durant la jornada de hui, va obligar ahir a evacuar a centenars de veïns de diverses localitats situades a la comarca de la Vega Baixa, una de les més afectades i on s'ha registrat la gota freda “més catastròfica en 140 anys, des d'octubre de 1879”, segons l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet).

D'aquesta zona era un dels morts: un veí de Redovà de 59 anys que va ser arrossegat per les aigües durant la jornada del divendres. Només un dia després el temporal es cobrava la vida d'un altre home, de 41 anys, a Oriola, localitat que està en alerta davant l'amenaça de la crescuda del llit del riu, que ha acabat desbordant-se en altres punts com Les Sénies, el Pont del Rei o Molins.

A les zones afectades s'han desplaçat mig miler d'efectius de la Policia que han col·laborat en les tasques de rescat i ajuda a la població i més de 600 efectius de la Unitat Militar d'Emergències (UME) amb mitjans especialitzats. Aquests van efectuar durant la jornada d'ahir més de 1.900 rescats/auxilis i van demanar més reforços de maquinària pesada a la Generalitat Valenciana, ja que el riu en la localitat d'Almoradí –on ahir va ser restablit el subministrament elèctric i es treballava a retornar el subministrament d'aigua potable– ha arribat a evacuar 50 metres cúbics d'aigua per segon.

Per part seua, la localitat de Dolores ha recuperat el servei de telefonia fixa i mòbil, encara que roman sense llum ni aigua. Allí, a més, la Guàrdia Civil estava anit buscant a un home holandés de 66 anys que va desaparéixer després de caure en una séquia. Va ser un ciutadà de parla anglesa qui va telefonar al 112 per a alertar que va veure com un home s'acostava a un azarbe i queia directament en aquesta infraestructura, arrossegat pel corrent d'aigua. La unitat d'emergències està investigant aquest fet per a poder localitzar-lo i rescatar-lo.

Entre els rescatats pels agents de l'institut armat es troben també 1.500 persones evacuades durant la matinada d'ahir d'un càmping del terme municipal de Crevillent (Alacant) a causa d'una crescuda d'aigües; d'ells, 310 van ser reallotjats en dos poliesportius de la localitat. Poc després, la Guàrdia Civil va desallotjar un altre càmping pròxim situat en els voltants de la desembocadura del riu Segura, a Guardamar.

Malgrat això, la Confederació Hidrogràfica del Segura (CHS) va informar que el cabal del Segura rondava ahir els 100m/s i estava baixant, una quantitat que “no hauria de causar nous problemes”. No obstant això, aquesta situació contribueix a l'estancament en arribar a les zones desbordades, per la qual cosa la CHS ha demanat que es mantinga la prudència.

També els organismes responsables de la coordinació i resposta davant les emergències en la Comunitat Valenciana han cridat a la “tranquil·litat” davant les “possibles informacions errònies que estan circulant sobre les conseqüències i l'estat actual del pas de la Depressió Aïllada en Nivells Alts (DANA)”.

Quant a les comunicacions, eren 30 les carreteres que seguien ahir tancades al trànsit pels efectes de les inundacions: 26 vies de la Vega Baixa –entre elles l'AP-7 al seu pas per Oriola i la N-332 al seu pas per Dolores–, dos de La Costera, una de La Vall d'Albaida (València) i una altra del Baix Vinalopó (Alacant). En altres 14 es demanava precaució.

Per part seua, Renfe va informar que la Línia AVE MadridValencia-Alacant ja està habilitada i no hi ha cancel·lacions ni modificacions en el recorregut de trens amb origen o destinació la Comunitat Valenciana. Quant als Rodalia entre Alacant i Murcia, circula només entre Alacant i Callosa del Segura i viceversa. La línia de mitjana distància Ciudad Real/Albacete/Alacant està ja restablida, mentre que s'han suprimit els trens de la línia Albacete-València i Murcia/Alacant-València i línia Alcoi-Xàtiva en tot el seu recorregut i no hi ha mitjans alternatius.

Les pluges podrien tornar a la fi d'aquesta setmana

La gota freda avança cap a l'oest i deixa la Comunitat Valenciana. Per tant, per a hui, l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) preveu que comencen a remetre els ruixats ocasionats per la DANA i els cels tendiran a estar poc nuvolosos a la vesprada.

Així, les temperatures màximes es mantindran entorn dels 30 graus en nombroses zones i les mínimes es quedaran en valors suaus, per damunt dels 10 graus en totes les províncies. No obstant això, a mesura que vaja avançant la setmana, podria tornar a ploure en diferents punts de la Comunitat encara que no s'espera que aquestes precipitacions tinguen la mateixa intensitat que les passades, per la qual cosa encara no hi ha alertes decretades.

Segons la previsió de Aemet, el divendres i dissabte hi ha més d'un 90% de possibilitat de precipitacions a València; el dijous i el divendres entre un 60 i un 70% a Alacant i durant els tres dies –divendres, dissabte i diumenge–, fins a un 90% a Castelló.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento