Barceló diu que el tancament de 3.000 llits en hospitals a l'estiu és una "veritat a mitges"
Barceló diu que el tancament de 3.000 llits en hospitals a l'estiu és una "veritat a mitges" Eduardo Parra - Europa Press

La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública de la Generalitat Valenciana, Ana Barceló, ha assegurat aquest dimarts, durant la seua participació en els Esmorzars Soci-Sanitaris organitzats per Europa Press, que el tancament de 3.000 llits en els hospitals de la Comunitat durant l'estiu és una "veritat a mitges".

Segons ha explicat, no es poden sumar el tancament de llits de tots els mesos, ja que al juliol el percentatge és del 4%, a l'agost del 5% i al setembre d'entre el 5 i el 6%. La xifra total de les 3.000 llits -que en el seu moment va donar el sindicat d'Infermeria Satse- és "equívoca perquè cal pensar en els llits que es tanquen mes a mes", ha dit.

En aquest sentit, Barceló ha explicat que els llits que es tanquen solen ser d'hospitals amb menys densitat de població durant l'època estival, moment en el qual s'aprofita per a fer obres i invertir en noves infraestructures. No obstant açò, ha assegurat que quan hi ha un moment de necessitat i demanda, aquests llits s'obrin "immediatament" i es posen a la disposició dels ciutadans.

Així mateix, i preguntada per les llistes d'espera en la sanitat valenciana, la consellera ha recordat la posada en marxa de dos mesures per a intentar pal·liar la situació: l'autoconcert, que suposa realitzar intervencions quirúrgiques fora de la jornada; i el pla de xoc, iniciat a l'inici de l'any i que serà avaluat la pròxima setmana per a conéixer les dificultats que actualment existeixen per a atendre els pacients.

"L'objectiu principal per a la nostra Conselleria és reduir les llistes d'espera quirúrgiques, d'Atenció Primària, Especialitzada i d'Urgències. No existeix una única solució per a abordar-ho, si bé és necessari invertir més i incorporar noves places", ha detallat Barceló.

D'altra banda, ha desgranat les principals mesures iniciades pel seu departament així com els principals reptes als quals s'enfronta el sistema sanitari, tant autònom com nacional.

Així, ha subratllat la importància d'abordar la cronicitat, ja que el 30% de la ciutadania espanyola té una malaltia crònica; l'obesitat infantil; i la solitud en els majors, recordant que afecta la pèrdua cognitiva i empitjora les condicions vitals, emocionals i d'alimentació dels majors.

Al mateix temps, Barceló ha destacat la necessitat de reforçar els servicis d'Atenció Primària, modernitzar les infraestructures sanitàries, impulsar un Pacte d'Estat per la Ciència per a acostar Espanya als nivells d'inversió dels països "més avançats" de la Unió Europea, augmentar el pressupost destinat a sanitat i implantar una central de compres de medicaments.

Consulta aquí más noticias de València.