Cinema Jove ofereix el cicle 'Youth & The Wall'
Cinema Jove ofereix el cicle 'Youth & The Wall' GVA

El festival Cinema Jove comença el cicle 'Youth & The Wall' per a commemorar el 30 aniversari de la caiguda del mur de Berlín. Es tracta d'un conjunt de pel·lícules seleccionades "en la línia de Cinema Jove, posant el focus en la descripció de la vida dels joves, de l'impacte del mur en l'àmbit personal, afectiu, social, cultural i polític", segons ha afirmat en un comunicat el director del festival, Carlos Madrid.

Es tracta d'un cicle de sis llargmetratges programats en l'Institut Francés de València i que comença aquest dimarts amb la projecció a les 20 hores de 'Goodbye Lenin!' (Wolfgang Becker, 2003). En 1990, per a protegir a la seua fràgil mare d'un 'xoc' fatal després d'un llarg coma, un jove intenta evitar que s'assabente que la seua estimada nació, Alemanya Oriental, ha desaparegut tal com la coneix.

La pel·lícula va ser un èxit de públic i crítica i va obtindre nombrosos guardons i nominacions, inclosos el premi a la millor pel·lícula europea en els Premis Goya, els César o els premis de la European Film Academy, entre altres.

Homenatge a José Luis Rado 

Cinema Jove rendeix també aquest dimarts un homenatge 'in memoriam' a José Luis Rado, que va ser director de Cinema Jove (1997-1999) i del IVAC-La Filmoteca (1999-2011). Ho farà a les 20.00 hores en la mateixa Filmoteca amb la projecció de la seua pel·lícula de capçalera: 'L'home que va matar a Liberty Valance' (John Ford, 1962).

José Luis Radoselovics Arance (1959-2019), o 'Rado', és una figura clau per a entendre la recuperació, restauració, conservació i divulgació del patrimoni fílmic valencià i espanyol.

Entre les seues contribucions destaquen que en la seua etapa com a director de la Filmoteca Valenciana es va restaurar la pel·lícula '¿Qué és España?' (1926-1929). La Filmoteca va obtindre el Premi González-Sinde atorgat per l'Acadèmia del Cinema Espanyol per la seua labor des de la seua posada en marxa en 1987; el començament de la digitalització del patrimoni fílmic valencià, la inauguració del Centre de documentació o la creació de la Filmoteca d'Estiu.

A més, en la Filmoteca es projectaran de nou tres dels llargmetratges que competeixen en la Secció Oficial: l'holandesa 'Light as Feathers' (Rosanne Pel, 2018), l'estatunidenca 'Thunder Road' (Jim Cummings, 2018) i la noruega 'Harajuku', (Eirik Svensson, 2018).

En el Teatre Rialto a les 20.00 hores es presentarà el catàleg Curts 2019. A més, en la mateixa sala es podran veure els Programes 5 i 8 de la Secció Oficial de Curtmetratges amb la projecció de 'La mala fe', 'Siostry', 'Halayla', 'Muero por volver' i 'Miss Mbulu', a les 18 hores; i a les 22.30 hores 'All these creatures', 'Prisoner of society', 'La chanson' i 'Después también' de Carla Simón, qui després de la seua premiada pel·lícula 'Estiu 1993', (millor Òpera Prima en la Berlinale, Biznaga d'Or a la millor pel·lícula en el Festival de Màlaga, guanyadora de diversos premis Goya i seleccionada per als Oscar) presenta el seu curt en Cinema Jove.

Al matí, a la Sala 7 de l'edifici Rialto, continuarà la segona jornada de 'Curt Creixent. Trobades del Curtmetratge'. I a la vesprada, el cicle 'Els déus de l'anime' presenta dos dels grans títols del gènere: 'Ghost in the Shell' (Mamoru Oshii, 1995), guanyadora en el festival de Sitges i imprescindible per a tot amant del gènere, i 'El viaje de Chihiro' (2003), una obra mestra del gènere valorada per la crítica entre les millors pel·lícules de la història del cinema i que va rebre més de 14 premis, entre ells, l'Óscar a la millor pel·lícula d'animació i l'Ós d'Or en la Berlinale.

El Centre del Carme projectarà la primera obra mestra dels germans Coen, 'Muerte entre las flores' (1990). Aquest 'thriller' de gàngsters elegant i excèntric està inspirat en els clàssics literaris de Hammet 'La llave de cristal' i 'Cosecha roja'. Inoblidable l'espectacular tiroteig a ritme de la cançó tradicional irlandesa 'Danny Boy'.

Consulta aquí más noticias de València.