La Vall del Cabriel i l’Alt Túria ja són Reserves de la Biosfera de la Unesco
La Vall del Cabriel i l’Alt Túria ja són Reserves de la Biosfera de la Unesco GVA

La Vall del Cabriel i l'Alt Túria han sigut designades aquest dimecres Reserves de la Biosfera de la Unesco. Per aquest motiu, la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica expressa la seua satisfacció. La formalització de la designació d'aquestes Reserves ha tingut lloc en la seu de la Unesco a París, en presència de representants de totes dues zones, i culmina amb èxit un llarg i complex procés de tramitació.

Són les dues primeres figures jurídiques de protecció d'aquest tipus que aconsegueix la Comunitat Valenciana, atés que no existeix cap espai natural amb aquesta distinció. La Conselleria ha treballat en col·laboració amb la Mancomunitat de l'Alt Túria i l'Associació Reserva de la Biosfera de la Vall del Cabriel per a l'obtenció d'aquesta designació. 

Els municipis valencians implicats en aquests projectes són Aras dels Olmos, Benajéver, Casas Altas, Casas Bajas, Chelva, Titaguas i Tuéjar, d'una banda, i, per un altre, Villagordo del Cabriel, Venta del Moro, Requena i Caudete de las Fuentes. No obstant això, la Reserva de la Biosfera de la Vall del Cabriel afecta també a les comunitats autònomes de Castella-la Manxa i Aragó, i la de l'Alt Túria a Castella-la Manxa. 

Aquesta figura internacional permet conjugar la preservació de la biodiversitat biològica i dels ecosistemes de la zona, amb un desenvolupament ambientalment sostenible que produeix la millora del benestar de la seua població. 

Un reconeixement de rellevància

Les reserves de la Biosfera són àrees que pertanyen a ecosistemes terrestres o costaners representatius, la importància dels quals per al subministrament de coneixements pràctics, científics i de valors humans poden contribuir al desenvolupament sostenible. Les reserves són proposades pels Estats i són reconegudes a nivell internacional dins del marc del programa "Home i Biosfera" (MAB) de la Unesco. 

Compleixen una funció de conservació dels recursos, orientada a reforçar les accions de conservació dels recursos genètics, paisatges, ecosistemes i espècies; una funció de desenvolupament, que estableix dinàmiques que integren el desenvolupament humà i l'econòmic amb la conservació del mitjà, la cultura i les tradicions; i una funció logística, que proporciona el suport per a la realització de projectes de demostració, investigació, formació, seguiment, educació ambiental i d'intercanvi d'informació, relatius a la conservació i desenvolupament sostenible a tots els nivells.

Consulta aquí más noticias de València.