Comunitat Valenciana

Sanitat posa en marxa les activitats del Programa de Temperatures Extremes 2019

  • L'objectiu és reduir l'impacte en la salut associat a l'increment de les temperatures i possibles onades de calor.
  • Estarà actiu fins al 30 de setembre, llevat que les condicions meteorològiques impliquen la seua modificació.
Sanitat posa en marxa les activitats del Programa de Temperatures Extremes 2019
Sanitat posa en marxa les activitats del Programa de Temperatures Extremes 2019
GVA
Sanitat posa en marxa les activitats del Programa de Temperatures Extremes 2019

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública inicia les activitats del Programa de Temperatures Extremes 2019 amb la finalitat de previndre i atendre els problemes de salut associats a les altes temperatures durant l'època estival.

Aquest dimarts s'ha reunit la Comissió de Seguiment del Programa en la Direcció General de Salut Pública. La reunió ha comptat amb l'assistència de representants de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, responsables de la Generalitat en les àrees de Canvi Climàtic, Prevenció d'incendis, Seguretat i resposta a emergències, Seguretat i Salut en el Treball, Serveis Socials i persones en situació de dependència o amb diversitat funcional, Educació, Esport i Turisme, a més de representants del Centre d'Estudis Ambientals del Mediterrani (CEAM) que dóna suport tècnic al programa en matèria de predicció meteorològica; la Creu Roja, el Consell Valencià de Persones Majors i la Federació Valenciana de Municipis i Províncies.

Aquest programa recull les mesures per a reduir els efectes associats a les temperatures elevades i per a coordinar a les diferents institucions i entitats implicades.

El Sistema de Vigilància Meteorològic de la Fundació CEAM és l'encarregat de determinar el nivell de risc en la Comunitat Valenciana associat al nivell de temperatura, la qual cosa permet la posada en marxa d'accions específiques per a pal·liar els efectes associats a la calor.

D'aquesta manera, el programa permet a la Conselleria de Sanitat predir les situacions de risc, establir un sistema de coordinació entre les diferents institucions implicades, proporcionar informació a la ciutadania i especialment als grups de risc (persones majors, xiquets/as o persones amb alguna malaltia crònica) sobre els nivells d'alerta i les mesures preventives. I finalment, permet investigar i avaluar l'impacte de la calor intensa en la salut.

Alertes sobre els nivells de calor 

Des del CEAM diàriament s'estableix un mapa de riscos durant tres dies consecutius en el qual s'indica el nivell de temperatura en les 28 zones termoclimàtiques que hi ha establides en la Comunitat Valenciana. En aquest mapa s'indica el nivell verd, groc, taronja o roig (normal, moderat, alt i extrem) que marcarà una sèrie d'actuacions i intervencions en salut en funció del risc.

Per a establir una alerta d'intervenció en salut pública les prediccions han de ser durant els dos primers dies, és a dir nivell alt o extrem hui i demà. En aquest cas, des de la Conselleria de Sanitat s'alerta sobre el risc de temperatures elevades i s'ofereix informació sobre consells i mesures preventives que cal adoptar.

Informació a la població 

La Conselleria de Sanitat realitza una campanya de difusió i informació durant l'època estival sobre les altes temperatures i els seus efectes sobre la salut. Per a això, en la pàgina en la pàgina web s'inclou informació sobre recomanacions per a protegir la salut en cas de temperatures extremes, com beure líquids, tindre especial cura amb el sol de 12 a 16 hores o no realitzar exercici físic en les hores més caloroses.

Així mateix, Sanitat difon a la població general consells per a la prevenció del melanoma i totes aquestes accions es reforcen amb la distribució de material informatiu gràfic en Centres de Salut, ajuntaments i altres organismes i institucions.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento