Comunitat Valenciana

Puig reclama a Compromís i a Podem-EU un Consell “únic”

  • El president apel·la a la cohesió: “Les institucions són del poble, no dels partits polítics”.
  • Ximo Puig situa al seu cap de Gabinet en Obres Públiques amb el rerefons de la seua futura successió en el PSPV.
  • Sis consellers repeteixen i cinc debuten, amb dos departaments de nova creació: Innovació i Habitatge.
El nuevo Consell del Botànic II, presidido por Ximo Puig, tras la promesa de los consellers en el Palau de la Generalitat.
El nuevo Consell del Botànic II, presidido por Ximo Puig, tras la promesa de los consellers en el Palau de la Generalitat.
JORGE GIL / EUROPA PRESS
El nuevo Consell del Botànic II, presidido por Ximo Puig, tras la promesa de los consellers en el Palau de la Generalitat.

El nou Govern valencià sorgit del segon Acord del Botànic, signat la setmana passada a Alacant, va tirar a caminar aquest dilluns amb la promesa i presa de possessió de les onze persones que acompanyaran al president Ximo Puig. L'arquitectura d'aqueix Govern, que ha passat de dos a tres partits, és continuista en els seus principals membres i en l'estructura, però s'ha hagut d'adaptar a l'entrada al costat de PSPV i Compromís d’Unides Podem, en qui recauran Habitatge (amb rang de vicepresidència) i Participació, la qual cosa va generar no poques tensions durant les negociacions.

Precisament, la cohesió de l'Executiu tripartit va ser un dels eixos del discurs que Puig va pronunciar aquest dilluns davant els seus consellers, en el qual va apel·lar a la responsabilitat individual en un Govern “únic” però alhora divers. El Palau de la Generalitat va acollir a primera hora del matí l'acte de promesa dels consellers, els qui a continuació es van dirigir als seus respectius departaments per a prendre possessió de les seues carteres, excepte la titular d'Innovació i Universitats, Carolina Pascual, que ho farà aquest dimarts a Alacant, seu de la conselleria de nova creació.

El nou equip, paritari i format per 12 membres (sis del PSPV, quatre de Compromís i dos de Podem-EU) presenta pocs canvis en la seua columna vertebral. A més de Puig en la Presidència i d'Oltra com a vicepresidenta, portaveu i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives (repeteix competències), segueixen en les seues àrees Vicent Soler (Hisenda), Gabriela Bravo (Justícia i incorpora Interior i Administració), Vicent Marzà en Educació i Cultura (sense Universitat), Ana Barceló en Sanitat i Rafael Climent en Economia.

Les novetats, a més de Pascual en Innovació, són el vicepresident i conseller d'Habitatge, Rubén Martínez Dalmau, candidat d’Unides Podem a la Generalitat en les eleccions del 28-A. L'exdiputada i candidata de Compromís a Elx, Mireia Mollà, assumeix la cartera d'Agricultura i Medi Ambient, mentre la coordinadora general d'Esquerra Unida (EU), Rosa Pérez Garijo, es farà càrrec de Participació. Un dels nomenaments amb més significat polític és el d'Arcadi España, el fins ara cap de Gabinet de Puig, primer en el partit i des de 2015 en el Consell, que assumeix la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat.

Aquesta cartera cobra especial significat pel contingut reivindicatiu, tant del Corredor Mediterrani com de les inversions de l'Estat, que Espanya haurà de negociar amb el seu company de partit, el també valencià José Luis Ábalos, si aquest repeteix com a ministre de Foment. La seua arribada al Consell té, a més, una lectura orgànica en clau successòria del mateix Puig, qui ha anunciat en repetides ocasions que la seua idea és romandre en el càrrec un màxim de huit anys.

“Aquest és un govern plural, però un únic govern”, va assegurar el president, qui va subratllar les “conviccions feministes” del nou Consell i la seua ambició per acabar “amb el terrorisme masclista”, una cosa amb el que, al seu judici, també està compromesa la societat valenciana. És un govern que naix d'un acord polític, va dir, però “la base d'aqueix acord és que les institucions són del poble, no dels partits polítics”, i, per tant, les institucions han de “referenciar-se en els ciutadans, en tots, al marge de les seues conviccions i idees”.

Puig va afirmar que aquest és un executiu paritari, modern i humanista, i es va mostrar convençut que tots els seus integrants faran “el màxim per dignificar” el seu treball i afavorir que aquesta siga “aqueixa societat de la qual tots ens puguem sentir orgullosos i en la qual ningú se senta al marge”. Va defensar que “la diversitat és millor que la uniformitat” i va assegurar que “el segon Consell del canvi” inicia una etapa en la qual haurà d'aprofundir en les polítiques de progrés que han situat a la Comunitat “en el camí d'un nou renaixement”, però també fer front a nous reptes i desafiaments, perquè “queda quasi tot per fer”.

Entre ells, va citar la lluita contra el canvi climàtic i la transició ecològica; la creació d'ocupació i la millora de la seua qualitat; garantir el dret a un habitatge digne o aconseguir la sostenibilitat de l'estat de benestar, però, sobretot, “acabar amb el terrorisme masclista”.

Ribó confia a tindre Govern local aquest mes 

L'alcalde de València, Joan Ribó, va dir aquest dilluns que esperava que la comissió negociadora del nou Govern de la Nau, l'Executiu local progressista i de coalició de València, tinguera tancat un programa comú abans d'acabar la jornada per a continuar definint la seua estructura i finalment les persones al capdavant de les àrees. A més, va avançar que el nou Govern local estarà conformat “abans d'acabar el mes”.

Arquitectura del nou Govern valencià d'esquerres

Ximo Puig. President de la Generalitat

Mónica Oltra. Vicepresidenta. Igualtat i Polítiques Inclusives. Portaveu.

Rubén M. Dalmau. Vicepresident. Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica

Vicent Soler. Hisenda i Model Econòmic

Gabriela Brau. Justícia, Interior i Administració Pública

Vicent Marzà. Educació, Cultura i Esport

Ana Barceló. Sanitat Universal i Salut Pública

Rafael Climent. Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball

Mireia Mollà. Agricultura, Des. Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica

Arcadi España. Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat

Carolina Pascual. Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital

Rosa P. Garijo. Participació, Transp., Cooperació i Qualitat Democràtica

Mostrar comentarios

Códigos Descuento