Comunitat Valenciana

Ximo Puig: “La solució al finançament és imprescindible”

  • El president va prometre aquest diumenge davant les Corts el seu càrrec per segona legislatura consecutiva.
  • Els seus socis i vicepresidents de govern, Oltra i Martínez Dalmau, van reivindicar el pacte com a “fórmula d'èxit”.
  • Des de l'oposició, Isabel Bonig augura “sobrecàrrega de l'Administració”.
El president de la Generalitat, Ximo Puig, aplaude junto a sus socios de gobierno, Mónica Oltra (Compromís), y Rubén Martínez Dalmau (Unides Podem) a las puertas de Les Corts Valencianes tras tomar posesión del cargo.
El president de la Generalitat, Ximo Puig, aplaude junto a sus socios de gobierno, Mónica Oltra (Compromís), y Rubén Martínez Dalmau (Unides Podem) a las puertas de Les Corts Valencianes tras tomar posesión del cargo.
EFE
El president de la Generalitat, Ximo Puig, aplaude junto a sus socios de gobierno, Mónica Oltra (Compromís), y Rubén Martínez Dalmau (Unides Podem) a las puertas de Les Corts Valencianes tras tomar posesión del cargo.

Quasi quatre anys després d’”un dia històric de canvi polític” com fora aquell 28 de juny de 2015 en el qual l'esquerra apartava al PP de la Comunitat Valenciana després d'una dècada de govern, aquest diumenge, el socialista Ximo Puig va tornar a prometre el seu càrrec com president de la Generalitat. Ho va fer a les 12.00 hores en Les Corts després d'un acord in extremis entre PSPV, Compromís i Unides Podem.

Allí va convocar “a totes i a tots, sense excepció” a conjurar-se per a guanyar el futur llaurant el present i passant pàgina del passat amb la “consciència cívica d'aprendre dels errors per a anar teixint els encerts”. Una vegada fixades les bases, el Botànic II començava amb un missatge clar: el canvi del model de finançament autonòmic, les inversions adequades i la solució al deute són “les urgències” que té per davant Puig. “La solució al problema valencià en aquesta legislatura és irrenunciable, inajornable i imprescindible”, va dir, tant per a la Comunitat Valenciana com per a Espanya.

D'aquesta manera, va emplaçar al president del Govern, Pedro Sánchez, a abordar el “finançament just” dient que no vol “privilegis”, sinó “justícia”, i va avalar el seu intent de “generar un govern d'estabilitat” per al país. Preguntat per si Sánchez hauria de “copiar” el govern valencià, el president va insistir que la situació de la Comunitat “no és la mateixa que a Espanya” perquè en la primera s'ha aconseguit una “majoria absoluta amb l'acord entre el PSOE, Compromís i Podem”, però “a Espanya això no és possible”. “Hi ha diferents circumstàncies i cal assumir diferents visions geomètriques”.

No comparteix aquest punt de vista la vicepresidenta de la Generalitat i líder de Compromís, Mónica Oltra, que va celebrar el “colofó” de la presa de possessió de Puig, i va posar en valor que, al seu judici, el Pacte del Botànic és “absolutament exportable” perquè “s'ha demostrat que és una fórmula d'èxit”. Per a ella, aquest diumenge va ser “un gran dia”, que significa el “colofó d'haver votat la investidura i haver tingut aqueix canvi de govern una altra vegada revalidat pel 28 d'abril, aqueix canvi que es va produir en 2015”.

Per això, va afirmar que estan “contents que els valencians i valencianes hagen dit en les urnes que un govern que posa en el centre a les persones, que posa en el centre el planeta i el futur dels nostres fills i filles és el govern que volem”. Oltra va explicar també que el pacte de govern signat per PSPV, Unides Podem i la formació que lidera “posa en el centre la lluita contra l'emergència climàtica, assegurant el futur dels nostres fills i filles, i la lluita contra les desigualtats”.

Per part seua, el portaveu d’Unides Podem en Les Corts, Rubén Martínez Dalmau, que deixarà el seu escó per a ocupar la nova vicepresidència segona ‘verda’ del govern del Botànic II, va indicar que espera que els pròxims quatre anys siguen els “més importants de la història política valenciana”. Ho va dir a l'eixida de les Corts, l'obertura de la qual un diumenge va generar crítiques de la pròpia formació morada i de l'oposició per la despesa que això comportava.

Sobre aquest tema, el síndic de Ciutadans en Les Corts, Toni Cantó, va afirmar “el govern del tripartit valencià hauria d'haver donat una lliçó quant a l'important que és la conciliació” i haver realitzat l'acte hui.

Mateix pensament que el de la presidenta del PPCV, Isabel Bonig, que va assenyalar que al seu partit li “haguera agradat que haguera sigut entre setmana” perquè era “innecessari” haver-lo celebrat un diumenge. Bonig també va lamentar que, malgrat el rebuig d'aquesta data per part de l'oposició en la Junta de Síndics, “el ‘pacte de les butaques’ el va votar” i el PP “sempre” acudeix als actes institucionals amb “respecte i dignitat” i va recriminar que no es va guardar aqueix mateix “respecte” amb el expresident Alberto Fabra fa 4 anys.

Així mateix, va augurar, per com ha començat el nou Consell –del qual anit es van comunicar els noms dels seus nous membres, que aquest a les 10.30 h prendran possessió del seu càrrec–, “una sobrecàrrega de l'Administració en detriment dels serveis públics”.

Iceta, Ábalos, Echenique... no s'ho van perdre 

La presa de possessió ha comptat amb l'assistència de diferents personalitats de la política i la societat valenciana com el ministre de Foment en funcions i secretari d'Organització del PSOE, José Luis Ábalos; el també ministre d'Agricultura en funcions, Luis Planas; el candidat del PSOE a la Presidència de la Comunitat de Madrid, Ángel Gabilondo; l'ex secretari d'Organització de Podem, Pablo Echenique i el primer secretari del PSC, Miquel Iceta.

El nou Consell

■ Mónica Oltra Jarque (Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives)

■ Rubén Martínez Dalmau (Vicepresidència Segona i Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica)

■ Vicent Soler i Marco (Conselleria d'Hisenda i Model Econòmic)

■ Gabriela Bravo Sanestanislao (Conselleria de Justícia, Interior i Administració Pública)

■ Vicent Marzà Ibáñez (Conselleria d'Educació, Cultura i Esport)

■ Ana Barceló Chico (Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública)

■ Rafael Climent González (Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball)

■ Mireia Mollà Herrera (Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica)

■ Arcadi España García (Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat)

■ Carolina Pascual Villalobos (Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital)

■ Rosa Pérez Garijo (Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica).

Mostrar comentarios

Códigos Descuento