Comunitat Valenciana

El Botànic II planteja 132 mesures en sis eixos amb especial èmfasi en canvi climàtic, serveis socials i ocupació

  • El Botànic II o 'Botànic2os', com s'ha batejat el document que PSPV, Compromís i Unides Podem han subscrit a Alacant, contempla un total de 132 mesures repartides en sis eixos, fent una èmfasi especial en els compromisos de lluita contra l'emergència climàtica, en l'aposta per la millora dels serveis públics de sanitat, educació o dependència i en les mesures a implementar per a aconseguir "ocupació digna" i combatre el frau. A més, s'expliciten les exigències de finançament i inversions al Govern central.
El Botànic II plantea 132 medidas en seis ejes con especial énfasis en cambio climático, servicios sociales y empleo
El Botànic II plantea 132 medidas en seis ejes con especial énfasis en cambio climático, servicios sociales y empleo
COMPROMÍS
El Botànic II plantea 132 medidas en seis ejes con especial énfasis en cambio climático, servicios sociales y empleo

En el pròleg a aquest document de 22 pàgines, molt més extens i detallat que el seu predecessor, els firmants es comprometen a "aprofundir les polítiques del primer Botànic" amb aquest nou pacte, "un compromís renovat per a traure endavant polítiques de transformació cap a una societat més sostenible, inclusiva i igualitària".

És, segons recalquen, "un punt de partida" amb objectius que les tres formacions es comprometen a impulsar des dels seus representants en les institucions valencianes i també a Madrid. A més, detallen que hauran de ser prioritzats en el repartiment pressupostari i subratllen que aquest és "un únic govern" i al·ludeixen a la "lleialtat i cooperació entre les diferents conselleries i en Les Corts".

En el primer eix, 'Transició ecològica i lluita contra l'emergència climàtica', hi ha 12 mesures que inclouen una llei de canvi climàtic amb una nova agència, un centre de contaminació atmosfèrica i un pla pels boscos valencians, al costat d'un programa de prevenció d'incendis i estratègies de l'aigua i la biodiversitat.

També una nova llei de benestar animal per a arribar al "sacrifici zero", negociar la incorporació de la xarxa de transport públic estatal a l'autonòmica i un model territorial que camine cap a "un futur sostenible que no siga depredador del medi ni especule amb el sòl", amb l'extensió de la xarxa de fibra òptica a tota la Comunitat.

En el segon, 'Feminisme, diversitat i igualtat de tracte', entre les 13 mesures estan incloure en el Pacte Valencià contra la Violència Masclista un capítol sobre tracta i explotació sexual de dones i xiquetes i garantir que advocats del torn d'ofici oferisquen servei exclusiu a víctimes i tractament psicològic gratuït a elles i als seus fills, a més de reservar-los almenys un 10% de l'oferta de vivenda pública.

Açò aniria de la mà d'una nova llei basada en la redistribució i en la lluita contra bretxa salarial, amb "polítiques vinculades a les masculinitats igualitàries", un reforç de la transversalitat de les polítiques feministes. També una llei de diversitat familiar i un currículum coeducatiu i lliure de biaixos.

El tercer eix, 'Serveis Públics per a continuar rescatant i cuidant de les persones' és el més extens de tots, amb 42 mesures que incideixen tant en dependència com en sanitat, educació, cultura i investigació.

Entre aquests acords estan reduir els temps de resolució de prestacions, crear la figura d'assistent personal per a xiquets depenents, garantir fons a entitats del tercer sector concertades, un pacte pels majors, reduir la pobresa infantil, un pla de barris inclusius, un estatut de famílies acollidores.

En sanitat, un dels àmbits amb més mesures contemplades, el Botànic II preveu un pla d'infraestructures, ampliar plantilles i reduir les llistes d'espera, al costat d'una oficina de control de retards. També continuar en l'eliminació del copagament i treballar per la recuperació dels serveis públics privatitzats al final de les concessions.

I en educació i cultura, que en 2023 "tots els xiquets de 2 anys tinguen plaça gratuïta", baixar la ràtio en tots els nivells, auxiliars d'anglés natius en tots els centres, un nou pla de finançament per a universitats, un programa de rehabilitació patrimonial, un estatut dels músics i crear el museu del disseny valencià.

El quart eix versa sobre 'Ocupació, model productiu i innovació' i té 39 mesures que comencen amb el compromís d'elaborar una Llei Valenciana d'Ocupació. A més, planteja un Pla de Garantia Social i Ocupació Digna, fa èmfasi en l'impuls de l'FP ajustada a les necessitats de la nova economia, parla d'un Pla Estratègic de la Indústria Valenciana i contempla novetats legals per al sector agrari i ramader.

Es posa sobre el paper la voluntat de treballar per a recuperar a la gestió pública directa les ITV per a rebaixar les tarifes, es reafirma l'IVF com a banc públic promocional de la Generalitat i aborda el turisme, sense la taxa turística, advocant per un pacte per la sostenibilitat social, ambiental i laboral o l'augment de la inspecció i lluita contra els apartaments turístics il·legals, entre altres aspectes.

El cinqué eix, 'Qualitat democràtica i bon govern', planteja 16 objectius, entre ells la reforma de la Llei Electoral Valenciana per a eliminar la barrera del 5% o la reforma de l'Estatut per a ampliar el reconeixement de drets, especialment "socials i de la naturalesa", que blinde competències ja exercides i "incorpore noves".

Un nou banc d'ADN de la Generalitat per a identificar víctimes de la dictadura i nadons robats, l'aposta per recuperar els cossos de represaliats del franquisme figuren també al costat d'iniciatives com una nova Llei de Funció Pública o una Llei de Comarcalització Valenciana.

El sisé i últim eix, titulat 'Fiscalitat progressiva, finançament just i interessos valencians', inclou 10 mesures, apostant per la consolidació de la reforma tributària i beneficis fiscals per a iniciatives socials i empresarials que s'establisquen en comarques de l'interior amb el risc de despoblació.

Així mateix, es resumeixen les reivindicacions al Govern central: una reforma calendarizada del finançament, la regularització del deute històric i mesures compensatòries mentrestant; inversions justes, la gratuïtat total de l'AP7, el Corredor Mediterrani, les aportacions al transport metropolità, el traspàs a la de les competències de Rodalies, el finançament del 50% de la dependència, i la negociació amb l'Estat del pagament del deute per l'atenció sanitària a desplaçats.

També es demana la reintegració del dret foral valencià i la modificació de la normativa estatal perquè les comunitats puguen regular la seua organització territorial interna amb un model propi que permeta substituir les diputacions per altres corporacions representatives.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento