Comunitat Valenciana

Puig, a la investidura amb el pacte sense tancar

  • Podem-EU abandona la taula de negociació i diu que no pot “assegurar” el vot favorable a Puig.
  • El Repartiment de les competències de PSPV i Compromís al seu soci ha sigut el factor de bloqueig.
  • Puig donarà aquest dimecres el seu discurs en Les Corts sense tindre garantits els suports per a ser president.
  • La votació, no obstant això, podria celebrar-se demà si ho decideix el president de la Cambra.
  • Les friccions s'han donat entre els tres partits d'esquerres en un clima molt diferent al de 2015.
  • L'oposició carrega contra els partits del Botànic, als quals acusen de repartir-se únicament butaques.
Es reprenen les negociacions a València de PSPV-PSOE, Compromís i Unides Podem-Esquerra Unida de la reedició de l'acord del Botànic
Es reprenen les negociacions a València de PSPV-PSOE, Compromís i Unides Podem-Esquerra Unida de la reedició de l'acord del Botànic
Jorge Gil - Europa Press
Es reprenen les negociacions a València de PSPV-PSOE, Compromís i Unides Podem-Esquerra Unida de la reedició de l'acord del Botànic

La negociació per a tancar un segon pacte del Botànic que permeta a Ximo Puig repetir al capdavant de la Generalitat va arribar aquest dimarts fins als minuts del descompte degut a la negativa de Podem, que va abandonar al migdia la taula de negociació en protesta pel repartiment de competències, i deixa en l'aire la investidura del cap del Consell.

En la sessió parlamentària que se celebra aquest dimecres en Les Corts, Puig precisa dels vots de les tres forces d'esquerres (PSPV, Compromís i Podem EU) per a ser reelegit en primera votació, és a dir, amb majoria absoluta. En cas contrari, seria necessari un segon intent. Les converses entre els tres partits d'esquerres van començar oficialment després de les eleccions municipals del 26 de maig, malgrat que les autonòmiques es van celebrar un mes abans.

No obstant això, aquests contactes han deixat entreveure un clima de desconfiança i recels mutus, incrementats pel canvi de paper de Podem-EU, que ja no desitja ser un soci parlamentari que dóna suport al Consell des de les Corts, i va mostrar ja en la campanya electoral la seua intenció d'entrar en el Govern valencià al costat de PSPV i Compromís.

Aquest fet ha provocat que, una vegada consensuat el programa, les negociacions hagen encallat en el repartiment de competències, atés que PSPV i Compromís han de cedir a la formació morada departaments que han gestionat durant aquests últims quatre anys. La clau està en les competències mediambientals, fins ara en mans de la coalició valencianista, i a les quals Podem aspira per a controlar l'autorització (o no) de macroprojectes urbanístics.

LES COMPETÈNCIES EN MEDI AMBIENT 

Unides Podem-EU es va alçar a última hora del matí d'ahir de la taula de negociació del pacte de govern amb el PSPV-PSOE i Compromís, en entendre que la proposta final que se'ls va plantejar no assumeix “la proporcionalitat” del resultat electoral ni el pes que té cada força política.

El secretari general de Podem, Antonio Estañ, va explicar que en la reunió del dilluns van arribar a un acord que ahir ja no estava damunt de la taula, per la qual cosa van plantejar diverses propostes de “desbloqueig” que no van ser ateses.

Segons Estañ, la proposta inicial consistia que Unides Podem-EU s'encarregara de dues àrees: la Conselleria de Transparència i, de l'actual Conselleria d'Obres Públiques, Habitatge i Territori, se'ls oferia separat Habitatge, a la qual se sumarien competències per a la lluita contra el canvi climàtic, en forma de vicepresidència segona.

EL SUPORT DE PODEM, EN L'AIRE 

A la vesprada, Podem va informar que el 97,34% dels seus inscrits va votar a favor d'investir a Puig, però vinculat al fet que hi haguera un acord de Govern. “No podem assegurar el nostre vot favorable a una investidura que no va lligada” a un pacte per al Consell, van assegurar, encara que van mostrar la seua voluntat d'aconseguir-lo.

La militància d'Esquerra Unida (que té dos dels huit diputats d’Unides Podem-EU) dóna suport amb un 86% la investidura de Puig amb el programa acordat i la seua entrada en el Consell, igual que els militants del PSPV.

LA POSTURA DE COMPROMÍS

La vicepresidenta del Consell i coportaveu de Compromís, Mónica Oltra, va escenificar aquest dilluns el malestar de la seua formació amb el rumb de les negociacions quan va afirmar que Compromís havia sigut l'actor més generós d'aquest procés a l'hora de cedir. En la coalició hi ha malestar en entendre que, malgrat la seua representació, se'ls obliga a entregar més competències a Podem-EU.

PUIG, CENTRAT EN EL DISCURS DE HUI EN LES CORTS 

Ximo Puig va afirmar ahir a la vesprada que a ell no li correspon parlar d'aquest procés i que estava centrat en la seua investidura de hui en Les Corts: “Faré el que em toca, presentar un discurs que intente donar resposta al que està acordat. A partir d'ací, els diputats tenen dret i llibertat de prendre la decisió que creguen oportuna”, va afirmar.

Fins llavors, va insistir que les negociacions seguien “en procés d'arribar a acords”, i va destacar que el PSPV ha posat “tot” de la seua part per a aconseguir-lo, per la qual cosa es va mostrar confiat que finalment hi haurà un Botànic II.

L'OPOSICIÓ CÀRREGA AMB DURESA CONTRA LA SITUACIÓ 

PP, Ciutadans (Cs) i Vox van reafirmar el seu vot en contra a la investidura en el ple de hui i van criticar el “circ mediàtic de l'esquerra”, la “cabina marxista” i l'”espectacle” que, al seu judici, estan donant PSPV, Compromís i Unides Podem en les negociacions per al Botànic II.

I ARA, QUÈ POT PASSAR? 

Puig donarà hui el seu discurs d'investidura, en el qual exposarà les línies bàsiques del seu programa de Govern, en la sessió plenària de les Corts. La votació pot produir-se hui mateix, encara que el president de la Cambra, Enric Morera (de Compromís) té la facultat de proposar que se celebre demà. En una primera votació, Puig necessita majoria absoluta, és a dir, la meitat més un dels 99 diputats. En una segona cridada, precisaria més sí que no per a ser investit.

La relació entre Puig i Oltra 

L'entesa política formada pel president Ximo Puig i la vicepresidenta Mónica Oltra la passada legislatura va servir per a superar les dificultats del primer Botànic en el si del Consell. No obstant això, la relació es va deteriorar amb l'avançament electoral decretat per Puig per a fer coincidir les eleccions autonòmiques amb les generals el 28 d'abril.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento