Comunitat Valenciana

El Botànic II apura el termini per a reeditar el pacte del Consell

  • El PSPV, Compromís i Podem-EU confien a arribar hui a un punt de trobada.
  • La distribució dels departaments va allargar la reunió d'aquest dilluns, la setena, sense acord.
  • La investidura del socialista Ximo Puig com a president de la Generalitat està convocada aquest dimecres.
PSPV, Compromís y Podem 'avanzan' hacia un gobierno 'proporcional' en la Generalitat Valenciana
PSPV, Compromís y Podem 'avanzan' hacia un gobierno 'proporcional' en la Generalitat Valenciana
EUROPA PRESS
PSPV, Compromís y Podem 'avanzan' hacia un gobierno 'proporcional' en la Generalitat Valenciana

El nou pacte del Botànic ha trobat més dificultats de les inicialment previstes en la seua fase de negociació. Ahir, els representants de PSPV-PSOE, Compromís i Unides Podem EU es van reunir per setena vegada en una trobada que va durar 13 hores, prolongant-se fins a les 22.00, després de la qual no van arribar a un acord, amb la pressió afegida del compte arrere cap a la sessió d'investidura del socialista Ximo Puig, convocada per a demà en Les Corts.

A contrarellotge, aquest dimarts els tres partits es tornaran a reunir en la que ja serà la seua huitena reunió. Ho faran a les 10.00 h, en la seu del PSPV, amb l'objectiu d'arribar a un acord definitiu abans de la investidura. Les diferències, una vegada consensuats el 99% dels eixos programàtics del nou Consell, es van centrar en el número de conselleries (es va parlar de 12: sis per al PSPV, quatre per a Compromís i dos per a Podem EU) i en les persones per a liderar cada departament. Els negociadors van reprendre les converses mancant tancar les vicepresidències.

Després de set reunions, els tres partits van intentar ahir, sense èxit, tancar un acord que permetera tirar avant la investidura de Puig demà en la sessió convocada en Les Corts. La jornada matinal va estar marcada pels retrets creuats entre els tres partits, els representants dels quals van acudir a la ronda de contactes del president de la Cambra, Enric Morera, amb els portaveus parlamentaris.

Morera també va rebre ahir al síndic de Ciutadans, Toni Cantó, després de fer-ho la setmana passada amb Vox i PP. El candidat d’Unides Podem-Esquerra Unida, Rubén Martínez Dalmau, va condicionar el seu suport a la investidura de Puig al fet que el Botànic II siga “proporcional i equilibrat”.

La vicepresidenta en funcions i coportaveu de Compromís, Mónica Oltra, va traslladar que el seu partit “contribuirà al fet que isca bé la investidura” del socialista Puig com una mostra que el seu partit és “l'única força que ha encarat les negociacions amb generositat” per a la reedició de l'acord.

Per part seua, el síndic del PSPV, Manuel Mata, va mostrar la seua confiança en què les “concessions mútues” del Botànic permetran l'”encaix” del nou acord, i va replicar a Oltra que la generositat està al poble valencià i va destacar la seua “lleialtat”.

Més reunions per al Govern local 

Les comissions negociadores de Compromís i PSPV-PSOE van reprendre ahir a la vesprada les reunions per a conformar el programa del nou govern local de coalició “estable i de progrés que done resposta als reptes de València” els pròxims quatre anys. En la trobada, celebrada en el Rialto, es van analitzar els programes electorals amb els quals totes dues formacions van concórrer a la cita electoral del 26 de maig per a establir els eixos sobre els quals continuaran els treballs al llarg d'aquesta setmana.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento