Comunitat Valenciana

El jutge decideix processar a Camps pels contractes de la Generalitat Valenciana amb Gürtel en Fitur 2009

  • Li atribueix un delicte de prevaricació, encara que "sense perjudici d'ulterior qualificació".
  • S'ha investigat el suposat tripijoc per a adjudicar el contracte de Fitur a la xarxa de Correa.
  • Camps diu que recorrerà la seua acusació perquè és "completament falsa”.
El expresident de la Generalitat Francisco Camps.
El expresident de la Generalitat Francisco Camps.
EFE
El expresident de la Generalitat Francisco Camps.

El jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata ha dictat acte de transformació en procediment abreujat (equivalent al processament) per a l'expresident valencià Francisco Camps pels tripijocs en l'adjudicació de la Generalitat a l'empresa de la trama Gürtel Orange Market en l'edició de Fitur de l'any 2009.

Francisco Camps, per part seua, ha assegurat aquest dilluns que recorrerà la seua imputació perquè l'acusació contra ell és "completament falsa". L’expresident ha negat igualment que tinguera coneixement de cap pagament il·lícit a Orange Market, tal com sosté De la Mata en el seu acte.

Segons l'acte, el magistrat proposa jutjar a Camps per un delicte de prevaricació, encara que deixa la porta oberta a una imputació més àmplia en aquesta peça 5 del 'cas Gürtel', ja que fins al moment l’havia investigat també per frau.

Per al magistrat, la investigació s'ha revelat "un arsenal d'indicis, molt consistents, cadascun d'ells prou acreditat, que permet afirmar que el llavors president de la Generalitat va participar en l'adreçament del contracte de Fitur 2009 a favor d'Orange Market".

Segons De la Mata, l'adjudicació de 2009 es correspon amb la forma d'actuar de Camps des de 2005 en relació a aquesta empresa de la trama Gürtel "a canvi de la seua paciència i resignació davant l'impagament del multimilionari deute que el PP de la comunitat tenia amb Orange Market, i la seua col·laboració en acceptar les il·legals fórmules de pagament que el PP utilitzava per a anar cancel·lant l'indicat deute.

El jutge reconeix que "no existeixen documents que acrediten fefaentment" que Camps donara instruccions a l’exdirectora general de Promoció Institucional Dora Ibars perquè adjudicara 'a dit' a Orange Market la construcció de l'estand en Fitur 2009, com tampoc "converses telefòniques, correus electrònics o missatges" entre tots dos o entre Ibars i les "col·laboradores directes" de l'expresident, és a dir, la seua llavors cap de premsa Nuria Romeral o l'exconsellera Paula Sánchez de Lleón.

A més, De la Mata sosté que "no ha de buscar-se" la signatura de Camps en "resolució o cap document adjudicador, ja que és obvi que a Presidència de la Generalitat no corresponien tals poders legals que, en aquest cas concret, estaven assignats als òrgans de contractació de cadascuna de les entitats o institucions expositores en l'estand de Grans Esdeveniments de Fitur 2009".

Ara bé, això no significa, afig el magistrat, que "no haja quedat acreditat en la causa que no proporcionara tals instruccions directes i intervinguera en l'adreçament d'aqueix contracte a favor d'Orange Market".

Declaració directa de 'El Bigotes'

I és que després d'haver escoltat a suposats implicats i testimonis, atorga total credibilitat a la declaració "directa i contundent" que va prestar fa uns mesos el que fora màxim dirigent d'Orange Market, Álvaro Pérez Alonso 'El Bigotes', ja que va donar detalls sobre "les circumstàncies, la forma, el temps i la manera en què tal influència directa es va produir i la participació que Camps va tindre en aquesta".

De la Mata recorda en el seu acte que l'expresident regional va negar qualsevol imputació en l'adjudicació de l'estand de Fitur a aquesta empresa de la Gürtel i també va dir que a penes coneixia a 'El Bigotes'. No obstant això, el magistrat no el creu i dedica diversos paràgrafs del seu acte a explicar per què considera que tots dos sí que mantenien una "relació personal d'amistat i de confiança".

Així, el jutge torna a creure a 'El Bigotes' quan explica que la relació professional va començar almenys en 2003, "amb els primers actes del PP dels quals es va encarregar Pérez Alonso per a la Comunitat Valenciana", però era també "una relació personal i familiar amb alt grau d'amistat i de confiança".

Segons De la Mata, "existeixen múltiples indicis que sustenten aquesta afirmació, que és mantinguda amb fermesa per Pérez Alonso malgrat la taxativa negativa de Camps". En semblants termes es va pronunciar Isabel Jordán, exadministradora d'algunes empreses de Gürtel, quan va comparéixer en l'Audiència Nacional.

És més, l'instructor destaca en el seu escrit que Jordán va relatar "haver vist personalment a Camps abraçar a Pérez Alonso dient-li 'T’estime, amic'"; haver escoltat a 'El Bigotes' "parlar per telèfon amb Camps en termes personals i haver-li acompanyat a la farmàcia de la seua esposa almenys en una ocasió".

I a més, Jordán va aportar documentació, obrant en la causa, que acredita que Camps va estar en el casament d’El Bigotes' i que aquest disposava del número de telèfon mòbil personal de l'expresident valencià.

Compromisos mutus

El magistrat també constata en el seu acte "múltiples evidències que Camps i Pérez Alonso van aconseguir compromisos mutus: el primer li assegurava al segon treball (la producció de tots els actes del PP a la Comunitat Valenciana); i el segon es traslladava a València i muntava allí l'empresa del Grup Correa.

Segons el jutge, "aquest corrent de serveis entre el PP i Orange Market va generar un deute molt voluminós, que va arribar a elevar-se a uns 800.000 euros i que estava impagat", per la qual cosa el partit "va utilitzar diferents estratègies per a gestionar aquesta situació, totes il·lícites".

"La primera, el pagament de part d'aquests deutes mitjançant pagaments en metàl·lic (de quantitats obtingudes amb donacions il·legals d'empresaris valencians); la segona, el gir de factures falses d'Orange Market a empresaris valencians, que les assumien i pagaven", explica De la Mata, que apunta que Camps "estava plenament al corrent de l'existència del deute, així com dels dos procediments il·lícits que es van implementar per a pagar-la".

Quant a l'adjudicació en concret de 2009, el jutge veu total coincidència entre els testimonis que van prestar 'El Bigotes' i una de les seues empleades, Mónica Magariños, i conclou que Camps va decidir donar aqueix contracte a l'empresa de Gürtel. A més, subratlla que Orange Market disposava des de 2005 dels plecs del concurs amb antelació.

"Dora Ibars es va limitar el dia a comunicar als expositors que Orange Market produiria i construiria els estands, sense cap marge de maniobra. De fet, les gestions amb l'empresa (negociació i pressupostos) es van realitzar directament des de la Direcció General de Promoció Institucional, on s'enviaven documents i pressupostos, limitant-se les entitats expositores a identificar les necessitats que tenien en els seus estands i a actuar com se'ls ordenava des de la Direcció General de Promoció Institucional", subratlla.

El jutge considera que "existeixen evidències" que 'El Bigotes' va conversar amb Camps per a assegurar-se que l'adjudicació li seria assignada, com cada any, confirmant-li aquest que no es preocupara i que continuara treballant, començant immediatament a rebre telefonades de la Direcció General de Promoció Institucional per a treballar en la preparació de la Fira, inclòs l'estand de Grans Esdeveniments".

Il·legalitat manifesta

Per tot això, l'instructor proposa jutjar a Camps per un delicte de prevaricació administrativa, el qual, tal com recorda l'acte, es comet en aquells "supòsits en els quals la posició de superioritat que proporciona l'exercici de la funció pública s'utilitza per a imposar arbitràriament el mer capritx de l'autoritat o funcionari, perjudicant el ciutadà afectat (o als interessos generals) en un injustificat exercici d'abús de poder.

"Tots es van confabular per a adjudicar els contractes a l'empresa que Camps havia decidit que assumira l'execució d'aquest contracte. No va poder haver-hi una situació de confusió, error, o d'interpretació normativa alternativa. Estem davant una situació d'il·legalitat manifesta que Camps coneixia", indica l'acte.

Després de comunicar a les parts el processament, el magistrat dóna a la Fiscalia Anticorrupció i l'acusació popular que exerceix el PSOE deu dies perquè sol·liciten l'obertura del judici oral i formulen escrit d'acusació.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento