Comunitat Valenciana

PP i Cs contra el pacte de la Nau, el ‘duel’ per l'Alcaldia de València

  • El debat a cinc va dibuixar dos clars fronts, a dreta i esquerra, que es van llançar retrets.
  • Des de la dreta van criticar la falta de projectes i manques en habitatge, urbanisme o Serveis.
  • Ribó va destacar la reducció del deute i la major inversió en els barris durant el seu mandat.
Los aspirantes a la alcaldía de Valencia, en el debate organizado por la radiotelevisión pública valenciana, À Punt.
Los aspirantes a la alcaldía de Valencia, en el debate organizado por la radiotelevisión pública valenciana, À Punt.
À Punt
Los aspirantes a la alcaldía de Valencia, en el debate organizado por la radiotelevisión pública valenciana, À Punt.

Els cinc aspirants a l'Alcaldia de València –Joan Ribó (Compromís), Sandra Gómez (PSOE), María José Catalá (PP), Fernando Giner (Ciutadans) i María Oliver (Unides Podem)– es van veure anit les cares en un debat organitzat per la radiotelevisió pública valenciana, À Punt. Sense l'ajuda de mòbils ni dispositius electrònics, els candidats van debatre sobre grans blocs temàtics i van evidenciar que existeixen dos bàndols enfrontats: PP i Cs d'una banda i el pacte de la Nau (Compromís, PSOE i Podem) per l'altre.

URBANISME I MOBILITAT 

Prompte van començar els retrets, perquè Ribó va apostar per “un model de ciutat que supere el model del PP basat en macroprojectes i a reduir l'Horta”. Catalá va respondre recriminant-li que durant el seu mandat “s'ha requalificat” molt de terreny de l'horta valenciana i “no s'han tirat avant els projectes del Cabanyal o Benimaclet”. La candidata d’Unides Podem va advocar per potenciar “la mobilitat sostenible” i apostar per la bicicleta, encara que va admetre que alguns carrils-bici creats per Ribó “han sigut un error”. En aquest últim punt va coincidir Giner, que va prometre “llançadores en la circumval·lació de València” per a reduir les esperes.

HABITATGE 

“Hi ha manques de centres de dia i residències a València. Propose una regidoria de les famílies i desenvolupar l'assistència a domicili”, va assegurar el candidat de Ciutadans. Gómez va traure a relluir “la lluita contra els apartaments turístics” i l'increment de les inspeccions i les sancions per als quals incompleixen. També va destacar que preveuen “reservar el 30% de l'habitatge que es construïsca per a protecció oficial”.

Oliver va destacar que cal “regular el preu del lloguer”, un punt compartit per Ribó, que va recordar que ja han signat acords per a construir quasi 1.000 habitatges en sòl públic. “La seua política d'habitatge deixa molt a desitjar. Hi ha hagut 2.500 desnonaments, han pujat els lloguers i ha augmentat la pobresa”, va subratllar l'aspirant dels populars. “A València no es talla la llum ni l'aigua a ningú”, va dir Ribó.

PACTES

“Els governs de coalició funcionen. Sabem gestionar la pluralitat millor que ningú. Compromís és garantia d'estabilitat i polítiques valentes”, va afirmar Ribó, que va deixar clar que no pactarà amb Ciutadans. “No es preocupe, no m'amoïna”, li va respondre Giner entre riures. Des de Podem aspiren a “un govern progressista i valent”. “Sóc l'única candidata que no pactarà amb l'esquerra, l'única que ho pot dir alt i clar”, va assegurar Catalá, que va emplaçar a Giner a dir si pactaria amb el PSOE.

“Uns em diuen que em vaig a l'esquerra, uns altres em diuen que em vaig a la dreta. Això passa quan estàs en el centre i eres moderat”, va respondre Giner, que mai pactarà “amb nacionalistes ni pancatalanistes”. Ribó, per part seua, va instar a Catalá a dir si pactaria amb Vox, possibilitat que no va rebutjar la popular.

SERVEIS

“Amb aquests governs progressistes que pacten amb l'extrema esquerra creix la pobresa”, va dir Catalá, que va prometre baixades a l'IBI i altres impostos. “Neteja, seguretat i mobilitat són els principals problemes dels valencians i vostés no han fet res”, li va dir a Ribó, que es va defensar: “Hem incrementat en 100 milions la inversió en els barris i hem reduït a la meitat el deute”.

El candidat a la reelecció va replicar que al seu Ajuntament “no es roba”, una cosa que va molestar la popular: “No li tolere que m'acuse a mi de corrupció”. La candidata de Podem va demanar “una taxa turística” i va rebutjar la baixada d'impostos, igual que Gómez, qui, a més, va recordar que el PP “va deixar fet fallida l'Ajuntament de València”. L'aspirant de Cs sí que va advocar per baixar impostos, –“és possible fer-ho gestionant bé”, va dir– i per implantar un “xec escolar” per a les famílies.

ESPAI PÚBLIC I OCI

Oliver va assegurar que “el Govern de la Nau vol convertir en zona de vianants els entorns de plaça de la Reina, ajuntament i mercat central”. Catalá va acusar l'anterior gabinet de “polititzar les festes” i va mostrar una foto del mur “de suport als batasunos de Alsasua”, pintat en un espai cedit pel consistori. Ribó no va voler entrar al drap i va apostar per “recuperar espais públics” i “dinamitzar els barris potenciant la cultura i el comerç de proximitat”. També va fer campanya per “soterrar vies” amb suport del Govern central.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento