Comunitat Valenciana

Sala Russafa estrena la versió estesa de 'Shhhh!', que parla del càncer amb humor

  • Es representarà del 3 al 5 de maig dins del Cicle de Companyies Valencianes.
Cultura.- Estreno de la versión extendida de Shhhh!, una visión de la lucha contra el cáncer desde el humor,
Cultura.- Estreno de la versión extendida de Shhhh!, una visión de la lucha contra el cáncer desde el humor,
SALA RUSSAFA
Cultura.- Estreno de la versión extendida de Shhhh!, una visión de la lucha contra el cáncer desde el humor,

La Sala Russafa de València estrenarà, del 3 al 5 de maig, com a colofó del Cicle de Companyies Valencianes, la versió estesa de 'Shhhh!', una peça escrita i dirigida per Marian Villaescusa en la qual, en clau de comèdia, es reflecteix la vivència personal del càncer de l'autora des de "la proximitat, l'humor i la quotidianitat, apostant per la vida".

El muntatge va guanyar el premi SGAE-Russafa Escènica en la passada edició del festival i el guardó li ha permés ampliar l'obra original de 30 minuts a una hora de durada, amb la supervisió i consell del dramaturg Chema Cardeña, explica l'espai cultural.

L'autora i directora d'aquesta comèdia ha bolcat la seua experiència personal en la qual és la seua primera obra dramàtica, El títol, 'Shhhh!', fa referència al mutisme que sol acompanyar al càncer. "Encara que també al qual necessita qualsevol persona per a escoltar-se i entendre el que està passant al seu cos, a la seua ànima, a la seua ment", assenyala la dramaturga.

Villaescusa reivindica aqueixa calma des de la qual connectar amb un mateix, necessària per a poder fer front a la malaltia, però també a la vida. "Perquè la societat de hui dia ens ofereix massa distraccions, massa sorolls. A vegades fins els provoquem nosaltres mateixos. I d'ací naix aquesta obra, de la necessitat de silenci", afig l'artista. I, en la intimitat d'aqueix silenci, brolla el riure.

"Jo crec que és possible riure's d'un càncer perquè ens podem riure de tot en la vida, si es fa amb bon gust. Ningú pot sentir-se ofés per com conte jo la meua pròpia vida, la meua pròpia experiència. Últimament hi ha un debat molt gran sobre els límits de l'humor, però a mi no m'ha afectat perquè aquesta obra està feta de manera senzilla i natural. Per a mi va ser una grata sorpresa descobrir que havia fet una comèdia. I encara més veure que la gent plorava i reia alhora. És el que passa quan es fa humor amb alguna cosa que semblava intocable", comenta.

Acompanyada en escena per Albert Martínez, la peça retrata de manera desenfada i amb frescor i quotidianitat la malaltia que va travessar la seua autora. Però ací no acaba la història. Gràcies a l'aportació econòmica, amb la qual estava dotada el premi rebut per l'obra i a l'assessorament del dramaturg Chema Cardeña, Villaescusa estrena una versió estesa de 'Shhhh!' en la qual explica què ocorre una vegada superada la malaltia.

"Tornar al món 'normal', a la vida a la qual tenia abans de tot això, ha sigut un xoc. Havia de tornar al meu horari de treball, veure i parlar amb molta gent però ja no era la mateixa i era difícil conjuminar a aqueixes dues persones. Quan un està malalt solament hi ha un front obert: sanar. Però quan ja estàs sa, la cosa es complica perquè apareix la por a la recaiguda", afirma la dramaturga d'aquesta peça que manté el to optimista, que es presenta com un crit a la vida, capaç de cridar i alleujar tant als qui han viscut el càncer en primera persona com als qui l'han fet a través de familiars o amics.

'L'art de conéixer-te'

L'oferta escènica de Sala Russafa es completa aquesta setmana amb una nova sessió el 4 de maig de 'L'art de conéixer-te'. El productor teatral i terapeuta, Óscar Cortés, amb el suport del doctor en Psicologia i exprofessor de la Universitat de València Manuel Ramos, està darrere d'aquesta experiència atípica i trencadora, que busca revelar aspectes desconeguts de la personalitat i en la qual la que es pot participar com a intèrpret o com a espectador, prèvia inscripció en la web de Sala Russafa.

Combinant tècniques de la improvisació teatral amb les de l'escola de la Psicologia Gestalt, es van plantejant durant la sessió una sèrie de situacions que els actors només coneixen una vegada han pujat a les taules i han de resoldre-les.

"Una oportunitat per al públic i els intèrprets d'explorar el subconscient, descobrint prejudicis, pors, fortaleses i febleses en una sessió que fusiona les eines de les arts escèniques i de l'autoconeixement", conclouen.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento