Comunitat Valenciana

Arranca en els Jardins de Vivers la 54 Fira del Llibre de València

  • Romandrà oberta fins al 5 de maig i comptarà amb 66 expositors i 70 autors en castellà i valencià.
  • L'esdeveniment va reunir l'any passat a 500.000 visitants i va aconseguir un milió d'euros en vendes.
Cultura.- Arranca la 54 Fira del Llibre amb 70 autors i una oferta que 'respon la situació social de canvi'
Cultura.- Arranca la 54 Fira del Llibre amb 70 autors i una oferta que 'respon la situació social de canvi'
EUROPA PRESS
Cultura.- Arranca la 54 Fira del Llibre amb 70 autors i una oferta que 'respon la situació social de canvi'

La 54 edició de la Fira del Llibre de València ha començat aquest dijous amb un programa que inclou la presència d'uns 70 autors convidats i una agenda d'activitats que pretenen "respondre una situació social de canvi i incertesa política", davant la qual els llibreters i la fira "no es poden posar de perfil".

Així ho ha asseverat el president del Gremi de Llibrers de València, Nacho Larraz, en l'acte d'obertura del certamen literari, que ha comptat amb la presència, entre uns altres, de la directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga, representants de diverses formacions polítiques i d'entitats cíviques i culturals.

La present edició -que aspira a reeditar els resultats de l'anterior, amb 500.000 visitants i un milió d'euros en vendes- romandrà oberta en els Jardins de Vivers de la ciutat fins al 5 de maig i comptarà amb la participació de 66 expositors i uns 70 autors, tant de llengua castellana com valenciana, ha afegit Larraz.

Així, escriptors com Benjamín Prado, Màxim Huerta, Albert Espinosa, Rosa Montero, Marta Orriols o Jordi Cabré, entre uns altres, acudiran a la fira per a firmar exemplars de les seues obres o debatre amb els lectors de clubs de lectura o en taules redones, com és el cas de Manuel Vilas amb la seua obra 'Ordesa' i 'La Sega' Martí Domínguez. La Fira farà entrega de dos guardons als escriptors Marta Pessarrodona i Luis Landero, com a reconeixement de la seua trajectòria.

"Enguany destaca que el 45% de les firmes són exclusivament de dones, enfront del 44% d'homes. La programació d'enguany és molt política i reivindicativa, on anem a debatre, amb un llibre sempre damunt de la taula, sobre temes que en aquests moments s'estan posant en qüestió, com els drets de les minories, per açò s'ha de fer una reflexió amb molta quietud i tranquil·litat", ha remarcat Larraz.

En les taules redones es parlarà de novel·la negra, històrica, teatre, poesia, memòria històrica, novel·les LGTBI i literatura d'igualtat. "Enguany s'ha fet una aposta molt important pels autors en valencià que segueix en la línia d'anys anteriors", ha remarcat. En concret, el 72,2% de les 428 sessions són d'autors publicats en editorials valencianes.

Expositors

Preguntat pel descens d'expositors, Larraz ha precisat que respon a ajustos de tots els anys" i a les decisions "individuals de cada llibreria, editorial o institució". "Però si mirem a anys anteriors, sempre hi ha hagut una tendència a l'alça", ha postil·lat.

Per la seua banda, la presidenta de l'Associació d'Editors del País Valencià, África Ramírez, ha reiterat el compromís dels editors valencians amb la Fira del Llibre, "que ve des de lluny i és llarga" perquè han estat presents en "quasi totes les edicions". "En la carpa podreu veure la gran varietat de llibres amb 60 editorials representades", ha indicat.

Paral·lelament, el certamen sobrepassa els límits de l'estrictament literari i s'obri a un altre tipus de manifestacions culturals, com a diversos concerts i espectacles a càrrec del col·lectiu artístic Zero en Conducta, que realitzarà una performance en el passeig durant dos dies, la Banda Municipal de València, la Coral Allegro de l'ONCE i l'Orfeó Valencià Infantil.

Horari fins a la mitjanit

El certamen ampliarà així el seu horari habitual durant alguns dies, fins a mitjanit, amb la intenció de "cridar més l'atenció" dels joves i que s'acosten més la fira.

Almenys hi haurà 150 activitats obertes al públic per part d'expositors, editorials i entitats, entre presentacions, taules redones i debats, recitals, espectacles i activitats familiars. En la mateixa línia, acollirà 40 activitats per a alumnes, en les quals participaran 4.300 escolars, distribuïdes en 72 sessions.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento