Comunitat Valenciana

La Generalitat aprova 17 línies interurbanes de bus amb 26 rutes en dues comarques de València

  • L'Horta Oest i Sud sumen més de 485.000 habitants, que veuran millorades les connexions entre municipis.
  • Els plans inclouen nous serveis i la possibilitat de realitzar transbords en estacions de Metrovalencia.
  • La zona Oest incorpora tres línies radials i la Sud un nou servei transversal sense passar per la capital.
Autobús del servicio Metrobus de València.
Autobús del servicio Metrobus de València.
AUVACA
Autobús del servicio Metrobus de València.

Els 485.939 habitants de les comarques de l'Horta Oest i l'Horta Sud, en l'àrea metropolitana de València, disposaran de 17 línies d'autobús interurbà que connectaran els seus municipis entre ells i amb la capital. La Generalitat ha aprovat els nous projectes de transport en totes dues zones, que milloren l'oferta i el servei en desplegar 26 rutes. Cadascun dels plans eixirà a licitació per 2,7 milions d'euros i tots dos tindran contractes de 10 anys de durada.

Aquests plans, que incorporen propostes d'ajuntaments, usuaris i empreses, formen part de la reordenació completa en tota la Comunitat que ha dut a terme des de 2017 la Conselleria d'Obres Públiques per a garantir el transport en el 100% dels municipis.

El projecte de la zona València Metropolitana Oest contempla 10 línies, que al seu torn es divideixen en 17 rutes, ja que algunes preveuen trajectes complementaris, desdoblaments o serveis nocturns. Amb la nova proposta de servei es consoliden els eixos de transport actuals, com són els longitudinals per a la relació directa amb València (València-Xirivella-Aldaia-Alaquàs-Torrent i València-Mislata-Quart de Poblet-Manises-Aeroport), el transversal per a comunicació interna i connexió amb estacions de Metrovalencia i la connexió d'Aldaia, Alaquàs i Xirivella amb la platja del Saler a l'estiu.

Zona Metropolitana Oeste de València.
Zona Metropolitana Oeste de València.

També es manté la connexió amb l'Hospital de Manises, l'aeroport i el centre Comercial Bonaire. Entre les novetats destaquen la creació de tres línies radials per a donar servei nocturn a la comarca (València-Manises-Aeroport; València-Xirivella-Alaquàs-Aldaia; i València-Paiporta-Picanya - Torrent).

A més, es creen també nous serveis llançadora; en concret tres línies que connectaran directament amb estacions de metro aquells nuclis de població que manquen d'aquest servei (Aldaia-Salt de l’Aigua; Alaquàs-València; i Xirivella-València). Finalment, es crea una nova línia transversal que connectarà Quart i Manises amb Paterna i Burjassot. La creació d'aquesta nova línia, que passa per Salt de l’Aigua, reforça aquesta parada com a punt d'intercanvi per a les connexions transversals de la comarca, ja que enllaça en aquest punt tant amb Metrovalencia com amb les línies que vénen de Torrent i Aldaia.

Respecte a la zona Sud, disposarà de set línies dividides en nou rutes. Aquests itineraris consolidaran els eixos de transport actuals: Albal-València; Silla-València; Picassent-València; Sedaví-València; el servei d'estiu entre Picassent i el Saler i l'alimentador entre Alcàsser i l'estació de Renfe a Silla.

Zona Metropolitana Sur de València.
Zona Metropolitana Sur de València.

A més, es crea un nou servei transversal L3B que connecta el corredor a la resta de la comarca sense haver d'arribar a València, enllaçant amb l'estació de metro a Paiporta, la línia Albal-Paiporta, i un altre nocturn que connecta l'eix Picassent-Silla-València.

El 90% dels contractes, "caducats"

Segons explica la Conselleria en els plans aprovats, en l'actualitat, més del 90% dels contractes de concessió de servei públic de transport interurbà regular per carretera de la Comunitat Valenciana es troben "caducats (prorrogats)" o pròxims a la seua data de venciment. Es tracta de 89 concessions que obeeixen a un model "obsolet", dissenyat a partir de criteris de fa més de 50 anys i que evidencia "manques", la qual cosa genera "sobrecostos" i empitjora la qualitat del servei prestat a l'usuari.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento