Comunitat Valenciana

El Consell aprova el seu pla contra la despoblació

  • Un decret llei fixa mesures i el rescat de municipis amb dificultats financeres amb 240 milions d'euros fins a 2023.
Generalitat Valenciana
Generalitat Valenciana
Europa Press - Archivo
Generalitat Valenciana

La despoblació dels municipis de l'interior ha entrat en l'agenda política valenciana. El Ple del Consell va aprovar divendres passat el decret llei pel qual es fixen mesures contra la despoblació i el rescat de municipis amb especials dificultats financeres, pla al qual la Generalitat té previst destinar 240 milions d'euros fins a 2023.

Davant la situació d’“especial dificultat i risc financer” que pateixen algunes entitats locals, el Govern valencià ha considerat urgent la necessitat d'adoptar aquestes mesures, de manera que puguen ser aplicades de manera imminent, incorporant-se als pressupostos de l'exercici 2019 i garantint així el manteniment dels serveis públics locals.

Entre les mesures incloses en aquest decret llei, amb l'objectiu de facilitar que els municipis en situació de risc financer puguen obtindre ingressos i millorar els seus comptes, es contempla la possibilitat que aquestes localitats puguen traspassar sòl o actius immobilitzats a la Generalitat. A més, en el marc dels Plans Extraordinaris de Sanejament, podrà autoritzar-se nou endeutament a aquestes localitats.

D'altra banda, el decret llei contempla el finançament de la despesa corrent de les entitats locals que tinguen especials dificultats per a la prestació de serveis públics, així com el cofinançament de la càrrega financera dels municipis que tinguen un nivell de deute viu superior al 110% dels seus ingressos corrents liquidats.

Així mateix, s'inclou el finançament dels dèficits d'explotació i amortització d'instal·lacions de caràcter municipal, supramunicipal o que pertanguen al sector públic, o que estiguen immerses en un pla de sanejament tutelat per l'Estat que obligue al seu equilibri o tancament, o que haja sigut reconeguda com a municipi de la Comunitat Valenciana en risc de despoblació.

Un problema greu a l'interior 

La despoblació comença a ser un problema apressant per a nombrosos municipis de l'interior, sobretot de les províncies de València i Castelló. La pèrdua gradual d'habitants desemboca en un empitjorament dels serveis públics i en la deterioració de l'entorn.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento