Comunitat Valenciana

La brutícia, el botellot i la protecció del patrimoni, principals problemes dels veïns en Falles

  • Valoren positivament el consens en el ban faller i demanen una reunió per a analitzar la situació.
  • Asseguren que en els actes més multitudinaris hi ha hagut un "dèficit important de transport públic".
La brutícia, el botellot i la protecció del patrimoni, principals problemes dels veïns en Falles
La brutícia, el botellot i la protecció del patrimoni, principals problemes dels veïns en Falles
FEDERACIÓN DE VECINOS DE VALÈNCIA
La brutícia, el botellot i la protecció del patrimoni, principals problemes dels veïns en Falles

Brutícia, botelló i protecció del patrimoni han sigut els principals problemes de les Falles 2019, segons la Federació de Veïns de València, que apunta que aquestes incidències s'han produït sobretot a Ciutat Vella i Russafa.

El col·lectiu veïnal ha realitzat un balanç de les festes en el qual, en primer lloc, ha posat en valor l'esforç que es va realitzar des de l'Ajuntament, en concret, des de Cultura Festiva, per a consensuar un ban de Falles entre fallers, veïns, consumidors, empresaris i hostelers.

"Creiem que malgrat els problemes que s'hagen pogut generar s'ha de mantindre aquesta taula de diàleg per a posar solució a les situacions que s'hagen pogut generar i per açò demanem una reunió d'anàlisi al més prompte possible", han comentat fonts de l'entitat.

No obstant açò, apunten que, precisament, un dels principals problemes que s'han produït és que l'Ajuntament "s'ha vist incapaç de fer complir el ban, potser superat per la massiva afluència de visitants que s'ha donat especialment entre el divendres 15 i el diumenge 17 de març".

"Tant els llocs ambulants com a molts locals han posat o estès les seues terrasses posant fins i tot ambientació musical, en molts casos convertint-se quasi en discomòbils il·legals, amb els problemes que comporta quant a contaminació acústica i brutícia", han lamentat.

Pel que fa a la regulació del llançament de petards, una de les novetats del ban, "tampoc s'ha complit l'horari en molts casos pel que han traslladat alguns associats, especialment a l'entorn de les diferents revetles, on la combinació del botellot i els petards de gran calibre tipus masclets o els coneguts com a 'borratxos' podien haver causat més d'un incident greu".

Revetles i transport públic

En aquesta línia, ha comentat que totes les falles que organitzen revetles tant en les carpes com en el carrer han de comprometre's a no superar uns decibels (han arribat moltes queixes de veïns que asseguren que vibraven les seues parets i finestrals), a netejar la zona una vegada finalitzen i a contractar un servici de seguretat. També junt amb l'Ajuntament i fins i tot hostelers, s'ha d'incrementar la instal·lació de poals de fem i urinaris per l'entorn.

La federació afirma que s'hauria de considerar la conveniència d'autoritzar revetles en el carrer la nit de la plantà, és a dir, el 15 de març. "Si la prioritat de la festa són els monuments no pareix compatible estar plantant una falla mentre es realitza una revetla a uns metres, a més de que per a la pròpia imatge de la ciutat i de les Falles l'endemà que passen els jurats no és el més adequat", argumenten.

A més, creuen que caldria valorar "la prohibició de fer botellot, com a mínim en zones sensibles de manera que dins d'eixos entorns que siguen especials pel seu alt valor patrimonial només es puga consumir en les barres autoritzades".

D'altra banda, en els actes més multitudinaris hi ha hagut un "dèficit important de transport públic". En el cas de l'EMT, manifesten, ha faltat informació sobre el trasllat d'algunes parades.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento