Comunitat Valenciana

El sumari del cas Erial destapa una vida de Zaplana associada al luxe

  • La jutgessa imputa també a una filla i al gendre de l'expresident valencià i a una exdiputada autonòmica.
  • Rellotges d'alta gamma, cotxes de luxe i diners van ser decomissats en el domicili de l’exmandatari del PP.
  • La jutgessa alça el secret de la part del sumari que seguia reservada, un tom de 8.000 folis.
Fotografía de archivo del expresident de la Generalitat Valenciana, Eduardo Zaplana.
Fotografía de archivo del expresident de la Generalitat Valenciana, Eduardo Zaplana.
Morell / EFE
Fotografía de archivo del expresident de la Generalitat Valenciana, Eduardo Zaplana.

L'aixecament del secret d'una altra part del sumari del cas Erial, en el qual s'investiga delictes de suborn, prevaricació i malversació de cabals públics, ha deixat palés el gust d'Eduardo Zaplana per les inversions immobiliàries, els cotxes d'alta gamma i els rellotges de luxe i ha revelat nous imputats, com una de les seues filles i el marit d'aquesta i l'exdiputada del PP Elvira Suanzes.

La titular del Jutjat d'Instrucció número 8 de València ha alçat el secret d'una altra part del sumari, després del realitzat el passat 8 de febrer, per la qual cosa ara es pot conéixer fins al tom 17 d'aquesta causa, que ocupa una mica més de huit mil folis.

En el cas Erial s'investiga el presumpte cobrament de 10,5 milions en comissions derivades de les concessions d'ITV i parcs eòlics en la Comunitat Valenciana. Zaplana, que està en llibertat provisional després de més de huit mesos a la presó, al costat d'altres processaments s'enfronta també als delictes de tràfic d'influències, frau en la contractació, delicte fiscal, falsedat documental, associació il·lícita per a delinquir i pertinença a un grup criminal.

A més de Zaplana, els investigats coneguts fins ara eren l'advocat Francisco Grau, l’exdirectiu de Terra Mítica Joaquín Barceló, l'exdirector general de la Policia i expresident de les Corts Juan Cotino; la dona de Zaplana, Rosa Barceló, i la secretària personal de l’expresident, Mitsuko Henríquez.

A tots ells cal afegir, segons consta en el sumari, l'exdiputada del PP en Les Corts Elvira Suanzes per la seua presumpta participació en el blanqueig de fons il·lícits obtinguts per Zaplana.

Altres dos nous investigats són María Zaplana, filla de l’expresident de la Generalitat i exministre, i el seu marit, Luis Iglesias, perquè la jutgessa manté sospites sobre els pagaments d'un pis situat en el cèntric carrer de Pascual i Genís de la capital valenciana, on va ser detingut Eduardo Zaplana al maig de l'any passat, la contractació del qual, pel que sembla, va efectuar María Zaplana.

A més, María i la seua germana Rosa, sense que tingueren recursos propis per a això, van comprar diverses propietats immobiliàries de luxe i vehicles d'alta gamma gràcies a donacions efectuades pels seus pares (per import global de 580.000 euros) i a les aportacions que van rebre des de comptes manejats per supòsits testaferros, apunta el sumari.

Rellotges, cotxes i diners en metàl·lic

A Eduardo Zaplana se li van intervindre en el seu domicili 18.000 euros en metàl·lic, així com cotxes de luxe com un Audi Q7 i un Audi Q3, del qual és titular la seua dona, Rosa Barceló, també investigada en la causa. També es va trobar una caixa amb una trentena de rellotges de polsera, de marques com Bulgari, Breitling, Hublot o Rolex. A més es va trobar una caixa metàl·lica amb diners, concretament 272 bitllets de 50 euros, 30 bitllets de 100 euros i dos bitllets de 200 euros, als quals se sumen 20 bitllets de 50 euros trobats en el seu despatx.

El sumari dóna compte també que agents de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil van localitzar un document a l'interior del maletí personal d'Eduardo Zaplana en el qual es recollia, de forma esquemàtica, el procés utilitzat per a recuperar part dels suposats suborns després de la privatització de les ITV que es trobarien a l'estranger.

Aquest document, segons el criteri dels investigadors, descriu la constitució de societats a través de les quals es van repatriar les suposades mossegades cobrades a signatures adjudicatàries de la gestió de les ITV i com es deriva aqueix capital per a la realització d'inversions immobiliàries en la costa d'Alacant.

Els detalls del sumari d'Erial

Societats. Part dels suborns va anar a parar a dues societats de Luxemburg (Imison Internacional i Fenix Investments) en una operació realitzada per Vicente i José Cotino, nebots de l'expresident de les Corts Juan Cotino que van transferir 6,4 i 2,18 milions d'euros.

L'assessor uruguaià. Fernando Belhot, fiduciari a l'Uruguai del expresident, va declarar al gener com a testimoni i va admetre haver administrat uns huit milions d'euros ingressats en diferents etapes i haver entregat a Zaplana uns 2,3 milions a llarg dels set anys de "col·laboració" amb ell.

El paper de Suanzes. La UCO considera a l'exdiputada Elvira Suanzes va mantindre un paper d’"intermediària" entre Zaplana i el seu germà, l'advocat Saturnino Suanzes, per a retornar d'Andorra 6,4 milions d'euros de presumptes suborns.

Les filles. María i Rosa Zaplana van comprar diverses propietats immobiliàries de luxe i vehicles d'alta gamma gràcies a donacions dels seus pares i aportacions des de comptes manejats per supòsits testaferros, segons la Guàrdia Civil.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento