Comunitat Valenciana

Cebrián demana el suport del sector citrícola per a traure ajudes "al més prompte possible" en una campanya "complicada"

  • VALÈNCIA, 11 (EUROPA PRESS)
Cítrics
Cítrics
GVA
Cítrics

La consellera d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián, ha sol·licitat la col·laboració del sector citrícola per a elaborar una proposta d'ajudes i "avançar al més prompte possible" l'esborrany de l'ordre de bases enmig d'"una de les campanyes més complicades dels últims anys".

Està sent una campanya "molt difícil", ha admés la consellera, perquè s'acumulen un augment de la producció, un augment de les importacions de països tercers i un nivell de "consum més retardat" a tot Europa que repercuteix en el preu dels productes.

Així ho ha manifestat després de l'última reunió de la Mesa Tècnica de Seguiment del Sector Citrícola, -creada l'any passat-, en la qual s'han citat La Unió de Llauradors i Ramaders, AVA-Asaja, el Comité de Gestió de Cítrics, l'Unió de Xicotets Agricultors i Ramaders (UPA), la Federació Provincial d'Agricultors i Ramaders de Castelló (Fepac), la Coordinadora d'Organitzacions d'Agricultors i Ramaders (COAG) i la Federació de Cooperatives Agràries de la Comunitat Valenciana (FECOAV).

Encara que de moment no hi ha data concreta, organitzacions i Administració es tornaran a reunir pròximament per a fer un estudi i una "reflexió" sobre les organitzacions de productors de fruites i hortalisses, a través de les quals es poden rebre ajudes europees, imitjançant les quals ara s'estan rebent les ajudes per la retirada de fruita, ha assenyalat Cebrián.

Ha recordat que s'han retirat "al voltant de 7.000 tones a la Comunitat Valenciana, al mateix nivell que a Andalusia", per a la seua transformació en suc i optar així a les ajudes del Govern. La idea és "aprofitar fins al 31 de març", data en la qual conclou el termini per a la retirada, i ajudar a "reequilibrar la situació de mercat una miqueta", així com analitzar les necessitats de les organitzacions de productors per a una "reflexió no només conjuntural sinó també de tipus estructural".

Per a la consellera, és necessari fer "canvis" en l'estructura agrícola valenciana, on la gran quantitat de "xicotets productors" fa "molt difícil agrupar l'oferta del producte", una cosa que, segons ha recordat, es treballa en la Llei d'Estructures Agràries aprovada recentment.

A més, ha remarcat la importància de treballar en la comercialització a través del "reforç de la interprofessional", ja que és el sector el que pot planificar millor les campanyes i l'eixida als mercats de les diferents varietats, ha assegurat.

LES MATEIXES CONDICIONS FITOSANITÀRIES PER A TOTS

Durant la Mesa Tècnica de Seguiment del Sector Citrícola també s'ha posat de manifest que l'"elevat" nivell de les condicions fitosanitàries de la producció a la Comunitat Valenciana, per la qual cosa tant l'Administració com el sector ha remarcat la importància que, en l'àmbit europeu, "els acords comercials respecten eixes qüestions".

Cebrián ha posat l'accent en "la necessitat de tindre en compte eixa reciprocitat respecte a la condicions de producció que s'exigeixen a la producció valenciana" i en "la importància que els acords comercials tinguen en compte que els sectors europeus domèstics comunitaris que es veuen afectats per aquests acords comercials".

"Ens preocupen els riscos d'entrada de plagues i malalties que poden afectar la nostra producció", ha advertit Cebrián, després de repassar la "quantitat d'importacions que està tenint la Unió Europea de països tercers, no solament amb les importacions de cítrics de Sud-àfrica, també combinat amb altres orígens que estan incrementant la producció com són Turquia, Egipte o el Marroc".

De fet, ha explicat, "hi ha hagut intercepcions de partides que anaven a entrar en el mercat europeu amb malalties que ací estan contingudes o que estem fent un esforç enorme sector i Administració per parar-les". En tot cas, la consellera ha assenyalat que s'està "treballant molt, de la mà del Ministeri, perquè les qüestions fitosanitàries es tinguen en compte".

UN SECTOR UNIT EN "UNA SOLA VEU"

Malgrat les dificultats que afronta el sector en aquesta campanya, la consellera veu "positiu" que "el fet que tot el sector s'haja unit en una sola veu" per a cridar l'atenció sobre les seues reivindicacions.

Al seu parer, "el sector ha d'estar unit, ha de treballar conjuntament" per a posar "tota eixa força i coneixement de grans productors citrícolas, que vé de molt antic". "Eixa és la veu que s'ha pogut escoltar en el Ministeri i a Brussel·les, i el que hem de fer és assumir responsabilitats".

Des del Govern valencià, ha assegurat, "continuarem treballant de la mà del sector per a seguir extraient les lliçons que aquesta difícil campanya agrícola ens ha pogut donar", ha asseverat.

MOBILITZACIONS PER LA CRISI DEL SECTOR AGRARI

En aquest context, La Unió de Llauradors i Ramaders ha decidit convocar una protesta unitària de tots els sectors de l'organització dijous que ve, 14 de març, davant la seu de la Delegació del Govern, a València, per a "denunciar la crisi que pateixen els productors de la Comunitat Valenciana i la falta de solucions". La resta d'organitzacions de la Unión de Uniones realitzaran també simultàniament accions de protesta als seus respectius territoris.

L'organització vol cridar l'atenció sobre la "insostenible situació" que travessen tots els sectors agrícoles i ramaders i la repercussió que açò tindrà sobre els seus ingressos: renda, pensions, devolució préstecs, amortització d'inversions, etc., al mateix temps que critica "la falta de polítiques i mesures efectives de les diferents Administracions, que estan utilitzant al sector políticament de cara a la societat".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento