Comunitat Valenciana

Cullera (València) recupera el nom de l'avinguda Caminàs de les Dones com a "desgreuge a les dones"

  • La localitat valenciana de Cullera ha començat a "posar fi a un greuge històric" amb les dones en la llista de carrers en recuperar l'antic nom de l'avinguda Caminàs de les Dones, substituït en el seu moment pel de avinguda Blasco Ibáñez.
CULLERA RECUPERA EL NOM ANTIC DE L'AVINGUDA CAMINÀS DELS DONS
CULLERA RECUPERA EL NOM ANTIC DE L'AVINGUDA CAMINÀS DELS DONS
AYUNTAMIENTO DE CULLERA
CULLERA RECUPERA EL NOM ANTIC DE L'AVINGUDA CAMINÀS DELS DONS

Des d'aquest dimecres, a dos dies del 8 de Març, Dia Internacional de la Dona aquesta important via del barri de Sant Antoni de Cullera passa a denominar-se Avinguda Blasco Ibáñez - Antic Caminàs de les Dones, detalla el consistori en un comunicat.

Amb el canvi, Cullera compleix amb l'acord plenari que demanava que, en la mesura del possible, en futures actualitzacions del nomenclàtor dels carrers, places, avingudes o espais públics s'incloguera el nom de dones representatives o rellevants en el municipi, per a pal·liar l'enorme desigualtat actual quant al seu reconeixement social, oficial i públic.

La història del Caminàs de les Dones és significativa sobre aquest tema. Un estudi de la cullerenca Mª del Carmen Rubio, publicat en el llibre 'X Jornades d'Estudis de Cullera', revela l'existència d'un carrer amb aquesta denominació. La investigació determina que va existir abans del XIX un camí utilitzat de forma exclusiva per les dones d'aquella època.

De fet, un expedient municipal del 31 de març de 1860 fa referència a un carrer que utilitzaven les dones per a accedir a la platja. En aquest document consta un escrit en el qual un grup de 'Dames de Cullera' reivindicaven que no es permetera l'edificació d'aquest camí, que des de molt de temps hauria sigut utilitzat per elles per al gaudi de la mar com un dels millors llocs per al seu descans, comoditat i esbarjo.

El nom originari va desaparéixer, però es dona la paradoxa que encara existeix un gran carrer en el mateix barri denominada Caminàs dels Hòmens. Un lloc que sí ha conservat i mantingut el seu antiquíssim nom, i que fa molts anys era un camí rural entre terres arenoses de cultiu que conduïa directament a la platja i que era utilitzat només pels homes.

Cullera veia necessari "posar fi a aquesta contradicció" i restaurar l'antic nom del carrer, combinant-ho amb el de Blasco Ibáñez per a evitar perjuís als veïns en el canvi complet del nom d'una via pública.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento