Comunitat Valenciana

Les empreses valencianes estan un 21,6% menys endeutades que la mitjana espanyola

  • Així ho constata un informe elaborat per l’IVIE amb dades de 2016.
  • Aquest resultat "no ha d'ocultar importants febleses” en l’economia, assenyalen.
Industria
Industria
HUMANAGRUPO - Archivo
Industria

Les empreses valencianes estan un 21,6% menys endeutades que la mitjana espanyola i es troben, en termes generals, millor que les espanyoles i millor que abans del començament de la crisi. Així es desprén de l'informe 'Observatori sobre la situació financera de les empreses valencianes en el context nacional', elaborat per l’Ivie, que repassa els principals indicadors econòmics fins a 2016.

L'estudi assenyala que des de 2008, el conjunt de les companyies valencianes ha millorat la seua liquiditat, com indica el descens en el període mitjà de pagament a proveïdors, que ha passat dels 84,8 dies a una mitjana de 70 en 2016, una xifra inferior als 76 dies de la mitjana nacional.

A més, les empreses de la Comunitat Valenciana han aconseguit reduir el seu endeutament des que va començar la crisi a un major ritme que la mitjana del país. En 2008, la ràtio d'endeutament -deute sobre actius totals- de les companyies valencianes era similar a la mitjana nacional (42,9% i 43,7%, respectivament), no obstant això, en 2016 aconsegueixen retallar-la fins al 27,3%, enfront del 34,8% de les espanyoles. En mitjana, les empreses valencianes estan un 21,6% menys endeutades que de la resta del país.

També la rendibilitat mitjana de l'empresa valenciana és lleugerament superior a la mitjana nacional, ja que la seua ROA (rendibilitat sobre actiu) se situa en 2016 en el 5,8%, 0,44 punts percentuals per damunt de la de les empreses espanyoles.

Aquesta millora de la rendibilitat i contenció del deute ha permés a les empreses valencianes obtindre uns beneficis (EBIT + ingressos financers) que superen en 6,6 vegades els costos financers que suporten. Això és, tres vegades més que en 2008 i un 40% per damunt de la mitjana nacional.

A més grandària, millor salut financera 

Un fet destacable és que les empreses més grans són menys vulnerables des del punt de vista financer, gaudeixen de major liquiditat i rendibilitat i de menor càrrega del deute. A la vista d'aquests resultats, l'informe assenyala la importància de potenciar el creixement empresarial (facilitant l'accés al finançament, donant suport a l'accés a nous mercats, com els internacionals, la innovació, etc.), ja que les empreses més grans són més productives i gaudeixen de millor salut financera.

En tot cas, l'evolució positiva de la situació financera de les empreses de la Comunitat "no ha d'ocultar importants febleses que es localitzen especialment en el sector de la construcció, afectat per l'excés d'endeutament assumit durant l'etapa d'expansió, i entre les empreses de menor grandària".

En aquest sentit, l'estudi de l'Ivie detecta que un 14,5% de les empreses valencianes, que concentren el 25,6% del deute empresarial i el 7,2% de l'ocupació, era especialment vulnerable, com a conseqüència d'una combinació d'elevat endeutament, rendibilitat negativa i excessiva càrrega del deute.

Major millora que en el conjunt del país

La bona notícia és que aqueixos percentatges es situen per davall de la mitjana nacional, amb un 16,1% d'empreses vulnerables, que suporten el 28,2% del deute i el 10% de l'ocupació.

Malgrat tot, els indicadors de "fragilitat financera" indiquen que la millora registrada en la Comunitat Valenciana és major que en el conjunt del país.

L'avantatge competitiu de la regió s’assenta, no tant en la major rendibilitat, ja que és similar a la mitjana nacional, sinó, especialment, en el menor endeutament i càrrega financera.

Aquest treball s'ha desenvolupat en el marc del Laboratori d'Anàlisi i Avaluació de Polítiques promogut per la Generalitat Valenciana i desenvolupat per l’Ivie.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento