Comunitat Valenciana

La Crida 2019 dóna el tret d'eixida a les Falles

  • Les falleres majors, Marina Civera i Sara Larrazábal, celebren al costat de l'alcalde que “ja estem en Falles!”.
Fallas.- Marina Civera recuerda en la Crida a todos los que trabajan para hacer
Fallas.- Marina Civera recuerda en la Crida a todos los que trabajan para hacer
JUNTA CENTRAL FALLERA
Fallas.- Marina Civera recuerda en la Crida a todos los que trabajan para hacer

La pólvora, la música i les llums s'han ensenyorit de la ciutat de València durant aquest últim cap de setmana de febrer per a donar la benvinguda a les seues festes majors. Una despertà pels carrers de la València, el tret de la primera mascletà en la plaça de l'Ajuntament i la celebració a la vesprada d'una multitudinària i acolorida Crida van marcar aquest diumenge l'inici oficial de les Falles 2019, els actes de les quals es concentraran a partir del divendres, 1 de març.

Les Torres de Serrans van acollir a la vesprada el primer gran acte oficial de les Falles, la Crida, en la qual la fallera major de València, Marina Civera, la fallera major infantil, Sara Larrazábal, i l'alcalde de la ciutat, Joan Ribó, van animar a participar en les festes i van donar la benvinguda a la ciutat a valencians i turistes.

En el seu discurs, Joan Ribó, va recordar que la ciutat està “a punt de transformar-se” per a celebrar “la millor festa del món”, i va convidar “a tothom” a “compartir junts l'alegria dels valencians” i d'aquesta celebració. La fallera major infantil, Sara Larrazábal, va reivindicar la importància i el paper dels xiquets en les Falles (“no solament som el futur, sinó el present”), i va animar “a tots els xiquets del món” a ser “testimoni de la cultura i tradició” fallera.

La fallera major, Marina Civera, després d'anunciar “a tothom” que “ja estem en Falles!”, va celebrar que haja “arribat el moment” de veure als carrers en forma de falles “tot el treball i l'esforç d'un any”. A l'acte van assistir el president de la Generalitat valenciana, Ximo Puig, i el regidor de Cultura Festiva de València, Pere Fuset, entre altres autoritats de la Comunitat i de l'Ajuntament de la ciutat.

Des de primera hora del dia, l'ambient faller va envair la ciutat. L'acte central del dia va arrancar a les 18.30 hores amb un espectacle d'animació de carrer, i hora i mitja després va començar la Crida a les Torres de Serrans.

Després de l'espectacle de llum, so i color a càrrec de FAM Teatre titulat ‘Batecs de falla’ projectat sobre les torres, l'alcalde Joan Ribó va oferir un discurs, per a després entregar simbòlicament les claus de la ciutat a les falleres majors de València. Aquestes es van dirigir llavors als centenars d'espectadors i integrants de comissions falleres que es van donar cita allí per a convidar-los a participar d'aquestes festes.

De bon matí, els fallers van despertar a tot el centre de València a colp de petard i ‘tro de bac’ amb la tradicional despertà, en la qual van participar més de 2.000 persones. Aquest acte va culminar amb una ‘apoteosi’ en la plaça de l'Ajuntament, un xicotet aperitiu de la mascletà que anava a arribar al migdia. I és que a les 14.00 hores, com tots els dies des de l'1 i fins al 19 de març, el baluern va prendre la cèntrica Plaza de l'Ajuntament de València, amb la primera mascletà de 2019 a càrrec de la Pirotècnia Valenciana.

Una tradició històrica

La Crida és l'acte que dóna la benvinguda a les festes josefines des de l'any 1931. Fins a 1954, l'acte se celebrava en la Plaça de l'Ajuntament, i durant aquests anys va haver-hi diferents maneres de celebrar-la. De fet, fins a 1951 es deia ‘Pregó’, i no sempre van ser les falleres ni l'alcalde qui anunciava l'inici de les festes. Durant diversos anys en els 40, s'encarregava un pregoner a lloms d'una burreta.

El dissabte a la nit es va celebrar la Amstel Nit dels Falles 2019, un tret pirotècnic de rècord: la mascletà vertical més alta de la història en la qual es va arribar a cremar en tan sols 20 segons més de 600 quilos de material pirotècnic. L'acte va congregar a milers de valencians en La Marina, al voltant del Veles e Vents.

La xifra 

1931 és l'any en què va nàixer la primera Crida de la qual es té constància, un 15 de març, pocs mesos abans que es proclamara la Segona República. Es recorrien els carrers anunciant les Falles a viva veu. No seria, no obstant això, fins a 1942 quan es realitzaria el primer pregó des d'un lloc concret.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento