Comunitat Valenciana

El Senat valida la reforma de l'Estatut d'Autonomia valencià

  • L'últim ple de la legislatura en la Cambra Alta aprova la reforma de la norma bàsica valenciana. 
  • Les inversions es fixaran en funció del pes poblacional i la Generalitat tindrà veu en el seu disseny. 
  • El vistiplau arriba després de quasi vuit anys de bloqueig i amb l'única abstenció de Ciutadans.
Pleno del Senado.
Pleno del Senado.
TWITTER SENADO - Archivo
Pleno del Senado.

El Senat va aprovar aquest dimecres definitivament la reforma de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana en l'últim ple de la legislatura i després de quasi vuit anys de tramitació, ja que la modificació ha arribat de forma urgent a la Cambra Alta després d'haver romàs “congelada” en el Congrés. Totes les forces polítiques (excepte Ciutadans, que es va abstindre) van donar suport a el nou Estatut. La formació taronja considera que “no servirà per a res” ni podrà aplicar-se.

No obstant això, els portaveus dels altres grups van celebrar el consens aconseguit i van posar en relleu el beneficiós que serà un Estatut que permeta millorar les inversions estatals en establir que aquestes siguen equivalents al pes poblacional. A més, permetrà la participació de la Generalitat en el disseny d'aqueixes inversions al costat del Govern central.

Una vegada aprovat, el nou Estatut tornarà a Les Corts per a la seua ratificació final en un ple que presumiblement se celebrarà la setmana que ve. El cap del Consell, Ximo Puig, va afirmar que l'”oasi valencià ha arribat a Madrid”, en al·lusió a la “quasi unanimitat” que ha suscitat la reforma de la llei valenciana enfront del “moment de gran crispació” que viu la política espanyola.

Al final del debat, la ministra de Política Territorial, Meritxell Batet, va prendre la paraula per a felicitar-se per l'acord, malgrat l'abstenció de Cs, i va assegurar que “s'enforteix i actualitza” l'Estatut i el sistema constitucional, demostrant la seua capacitat de donar resposta a les “necessitats reals” dels ciutadans. Abans de la votació, els grups parlamentaris ja havien fixat posició a favor, excepte Ciutadans, el portaveu dels quals, Luis Crisol, va dir que la reforma “no servirà per a res i no pot aplicar-se”, i va advertir que s'utilitzarà “com a propaganda de cara a les pròximes eleccions” i no portarà “ni un euro més als valencians”.

Per part seua, l'expresident valencià i senador del PP Alberto Fabra, va agrair la seua labor a “tots” els que han participat en el procés de modificació de l'Estatut, però va fer un especial esment a l'expresident Francisco Camps, qui, segons ell, va iniciar el camí que ha permés aquesta reforma. 

Des del PSOE, el també expresident valencià Joan Lerma va posar l'accent en la necessitat de consens per a poder arribar a acords com el d'aquest Estatut: “La falta de consens és el que ens ha portat a estar mal finançats”, va lamentar, i va demanar a Cs que “participe” en l'acord parlamentari i “no justifique mai” la situació de d’infrafinançament valenciana.

Unidos Podemos, per boca de la senadora Maria Freixanet, també va celebrar el suport de la majoria dels grups, i de Cs va dir que “s'ha baixat del tren”, la qual cosa ha titllat d'una postura “tacticista i irresponsable”.

Compromís es va felicitar que, “després de tants anys”, s'aprove la reforma, encara que va recordar que la Generalitat ha “hagut de pagar tot el que no ha pagat l'Estat” en un territori amb cinc milions d'habitants que ha rebut finançament “com si fórem quatre”, va lamentar el senador Carles Mulet.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento