Comunitat Valenciana

Treballadores de neteja de 85 instituts inicien una vaga indefinida

  • L'empresa encara no els ha abonat gener, a moltes tampoc desembre i a altres també els deu la liquidació de juny.
  • Demanen que quan concloguen els contractes amb l'administració, "no es prorroguen" i es traguen a concurs.
Concentració de treballadores de la Neteja
Concentració de treballadores de la Neteja
CCOOPV
Concentració de treballadores de la Neteja

Treballadors de Limpiezas Raspeig y Netalia -en la seua majoria dones- que presten servici en 85 instituts d'Ensenyament Secundari de la Comunitat Valenciana, així com en centres de subdelegació de govern, Tresoreria de la Seguretat Social o l'INSS han iniciat aquest dilluns vaga indefinida per a protestar per l'impagament de nòmines. L'empresa encara no els ha abonat aquest mes de gener, a moltes tampoc desembre i a altres també els deu la liquidació de juny de 2018.

La situació, denuncien, no és nova: "Cap mes paguen bé i sempre hi ha retards". De fet, aquestes empreses tenen oberts expedients sancionadors per impagaments, per la qual cosa els treballadors reclamen que, quan en uns mesos caduquen els seus contractes amb l'administració, "no es prorroguen" i es traguen a concurs perquè altres empreses puguen optar al servici de neteja, ha explicat el responsable del sector de Neteja en edificis i locals de CCOO PV, Pedro Medina.

La primera jornada de vaga, a la qual estan cridades més de 350 empleades, ha arrancat aquest dilluns un concentració en la plaça Manises, enfront del Palau de la Generalitat, on les treballadores han reivindicat "menys paraules i més solucions. Volem cobrar ja", tal com es podia llegir en algunes pancartes. Una reivindicació que repetiran tots els dies a les 10.30 hores en aquesta mateixa plaça mentre dure la vaga.

Administració "involucrada", amb pagaments "al dia"

Malgrat que "l'Administració s'està involucrant en el problema, ha ressaltat Medina, li reclamen que "busque una fórmula" perquè aquestes empleades cobren la seua nòmines, que ronden els 500 euros mensuals. Segons el dirigent sindical, l'Administració ha fet un "esforç" per abonar les factures "al més prompte possible" i està "al dia" amb les empreses, que no obstant açò, no paguen a les treballadores, ha lamentat Medina.

Aquest mateix dilluns, durant la mobilització els representants sindicals s'han reunit amb el subsecretari de la Conselleria d'Educació, José Villar Ribera, qui els ha traslladat que per la seua banda s'han abonat les quantitats corresponents.

"Amenaça d'acomiadaments"

A més, el responsable sindical de CCOO PV ha lamentat que les empreses Limpiezas Raspeig i Netalia no han comunicat a les empleades si els corresponia fer servicis mínims. El que sí ha fet, ha assegurat Medina, és "amenaçar amb acomiadaments" si no acudien al seu lloc de treball.

En tot cas, des dels sindicats han assegurat que es compliran amb els servicis mínims malgrat que els consideren "abusius".

Actuacions de Conselleria

Des de la Conselleria d'Educació es va enviar en el seu moment carta a les empreses comunicant-los i avisant que en uns casos existia situació de retard en el pagament de nòmina i en altres impagament, han recordat fonts del departament. Posteriorment, el subsecretari de la Conselleria, Pepe Villar, es va reunir amb representants de l'empresa que es van comprometre a pagar tot el que deuen a les seues treballadores de 2018.

El subsecretari els va comunicar l'obertura a les empreses d'un expedient per impagament de nòmines, ja que la Conselleria d'Educació sí que està "totalment al dia en els seus pagaments a l'empresa i és l'empresa la que no paga a les treballadores", asseguren. A més, s'han realitzat tràmits perquè la financera de les empreses tinguen tota la justificació dels pagaments que efectua l'administració.

La denúncia per part de la Generalitat per incompliment del contracte a l'empresa comporta una tramitació que segueix els següents passos amb els seus corresponents períodes de tramitació: denúncia, període d'al·legacions i resolució de l'expedient.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento