Comunitat Valenciana

Educació i Economia activen el Pla valencià d'impuls i millora de l'FP amb 176 milions d'euros

  • El nou Pla valencià d'impuls i millora de la Formació Professional destinarà un pressupost específic de 176.842.315 euros amb un calendari de quatre anys d'actuació amb la finalitat d'"atendre les necessitats específiques de les empreses i convertir l'FP en una opció d'estudis excel·lent per a molts valencians i valencianes".
Imatge de recurs d'un estudiant d'FP
Imatge de recurs d'un estudiant d'FP
@GVAEDUCACIO
Imatge de recurs d'un estudiant d'FP

La iniciativa ha sigut aprovada pel Ple del Consell Valencià de Formació Professional, que s'ha celebrat amb la presència del conseller d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, i el conseller d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafael Climent.

L'elaboració del pla és resultat del treball conjunt de les diferents administracions responsables de l'FP, tant d'Educació, mitjançant la Direcció general de Formació Professional i Ensenyaments de Règim Especial, com d'Economia, mitjançant LABORA. Ha comptat amb les aportacions dels agents socials representats en el Consell Valencià d'FP: CEV, UGT i CC.OO.

Segons el conseller d'Educació, Vicent Marzà, "cosir i impulsar fermament el teixit industrial i productiu valencià depèn en gran manera de dotar els sectors de persones especialitzades i preparades". "Formació i ocupació van de la mà i l'FP és una opció de primera, amb un ampli ventall de possibilitats d'estudis dins de les 26 famílies que tenim establides en el sistema educatiu", ha apuntat.

El titular d'Educació ha remarcat, a més, que "durant aquesta legislatura s'han implantat uns 300 cicles formatius adaptats a les necessitats del teixit productiu valencià per a afavorir l'empleabilitat i s'han augmentat les unitats educatives fins a arribar a les 4.475, que són 425 més que en la legislatura anterior".

"Conseqüència d'açò -ha prosseguit- ha sigut l'ampliació en l'oferta de més de 12.500 places en diferents cicles formatius, l'ampliació del personal docent i una inversió important en equipament i materials; sense deixar de costat, el punt d'inflexió que va suposar la trobada AVANT - FP amb uns 40.000 assistents, per a mostrar el gran treball que s'està realitzant des dels instituts en aquesta etapa educativa".

Per la seua banda, el conseller d'Economia Sostenible, Rafa Climent, ha destacat el treball conjunt entre les àrees d'Educació i Ocupació al costat dels agents socials per a pactar un document que naix amb vocació de ser referent del sistema integral de la Formació Professional en els pròxims quatre anys. "El seu objectiu és millorar el nivell de qualificació professional de la ciutadania valenciana, no només en les etapes inicials sinó al llarg de tota la seua vida", ha asseverat.

Climent ha recordat que, segons diversos estudis, cap a l'any 2020 solament el 15% dels llocs de treball seran per a persones sense cap qualificació i es requerirà disposar d'un 35 % de la població amb estudis superiors (Formació Professional de grau superior i estudis universitaris) i un 50% amb estudis mitjans (Formació Professional de grau mitjà i Batxillerat).

"Per aquest motiu, la inversió en formació per a poder aconseguir aquestes taxes de titulació, tant entre la joventut en edat escolar com en la població treballadora, ha de ser una de les prioritats fonamentals per a poder canviar el model de creixement econòmic i garantir la cohesió social", ha assenyalat Climent.

OBJECTIUS ESTRATÈGICS

El Pla estableix com a "objectius estratègics" aconseguir una Formació Professional vinculada a l'entorn productiu, aconseguir un sistema d'FP més àgil i flexible que enfortisca la cohesió social, desenvolupar un sistema d'avaluació i millora de la qualitat de l'FP, arribar a una major coordinació i integració entre les administracions i els agents socials, afavorir la integració laboral i social i garantir la integració laboral de les dones des d'una perspectiva de gènere.

Així mateix, s'han estipulat objectius específics com estendre la Xarxa de Centres Integrats d'FP i ampliar la xarxa de centres que realitzen oferta integrada, garantir un sistema integrat d'informació i orientació professional, millorar l'orientació en relació amb l'oferta integrada d'FP, avançar en la coordinació de les diferents conselleries amb competències en les professions regulades o la creació d'una estructura que permeta desenvolupar el Pla amb garanties, mitjançant la recuperació d'un institut o agència valenciana de qualificacions professionals.

D'altra banda, amb el Pla valencià d'impuls i millora de la Formació Professional es vol aproximar l'FP del sistema educatiu al món laboral, que es concreta en una sèrie d'objectius: millorar l'oferta de Formació Professional Dual així com la formació pràctica en empreses, reunir les necessitats formatives del teixit productiu valencià, afavorir l'especialització i l'adaptació a les necessitats concretes del teixit empresarial i potenciar la connexió dels centres d'FP amb les empreses.

Finalment, també destaca la intenció de potenciar una oferta inclusiva d'aquests estudis per a no deixar arrere cap col·lectiu en risc d'exclusió. Es tracta d'una visió que es materialitza en els següents objectius específics: potenciar una oferta específica d'FP per a col·lectius en risc d'exclusió, afavorir una oferta inclusiva a través de l'oferta parcial i modular, afavorir la incorporació de dones i homes a sectors, cicles i certificats tradicionalment masculins i femenins, respectivament, i complir el Pacte valencià contra la violència de gènere i masclista referent a la Formació Professional.

El pla preveu un diagnòstic, a través d'una avaluació contínua de la consecució dels objectius específics i la creació d'una comissió de seguiment en el Consell Valencià de Formació Professional, composta per membres de tots els col·lectius representats en aquest òrgan, i que haurà de reunir-se cada sis mesos.

El procés de redacció del Pla valencià d'impuls i millora de la Formació Professional va començar amb la constitució, el 6 de novembre de 2017, d'un grup de treball amb representants dels agents socials i de les administracions d'ocupació i educació. A partir de l'avaluació del pla anterior, que va finalitzar en 2013, i altres documents, es va presentar un document base per a ser discutit i es van demanar les aportacions dels agents socials, conclou la Generalitat en un comunicat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento