Comunitat Valenciana

Blasco diu que la vida de Zaplana "perilla" en unes instal·lacions penitenciàries "que no reuneixen condicions"

  • VALÈNCIA, 4 (EUROPA PRESS)
Rafael Blasco abans de comparéixer en la comissió de les Corts
Rafael Blasco abans de comparéixer en la comissió de les Corts
EUROPA PRESS
Rafael Blasco abans de comparéixer en la comissió de les Corts

L'exconseller 'popular' Rafael Blasco, condemnat a sis anys i mig de presó per frau en les ajudes a la cooperació i en règim de semillibertat des de divendres passat, ha assenyalat que durant la seua estada en la presó de Picassent (València) ha vist l'expresident de la Generalitat Eduardo Zaplana i ha advertit que "perilla la seua vida", perquè una persona "que té un càncer de l'envergadura que té Zaplana, no pot ni ha d'estar en unes instal·lacions penitenciàries que no reuneixen les condicions per al tractament d'eixa malaltia".

Així s'ha pronunciat en declaracions als mitjans després de comparéixer en la comissió de Les Corts que investiga la contractació de la Generalitat amb empreses vinculades amb l'Operació Taula, derivada del cas Imelsa.

Blasco, preguntat per com ha trobat a Zaplana en coincidir els dos en la presó de Picassent, ha explicat que ho va veure "algunes vegades". Ha lamentat que "és una persona que té una malaltia l'estada de la qual en la presó perilla la seua vida". "I jo he estat en la infermeria i sé el que és això", ha destacat respecte a les instal·lacions de la presó.

A més, ha remarcat que Zaplana és "una persona que no està jutjada, i, per tant, per damunt de les coses que es diguen, cal tindre en compte la presumpció d'innocència perquè, si no, no estaríem en un estat de dret".

"No sé qual és la solució, però per descomptat una persona que té un càncer de l'envergadura que té el senyor Zaplana no pot ni ha d'estar en unes instal·lacions penitenciàries que no reuneixen les condicions per al tractament d'eixa malaltia", ha subratllat.

En aquest sentit, ha insistit que "no està jutjat, no està condemnat per res" i "damunt té una malaltia". Ha reivindicat que "des del punt de vista humanitari" ha de "contemplar-se la possibilitat que no estiga en un lloc on amb un simple refredat o una grip es pot morir".

"Una justícia sense un sentit humà ni és justícia ni és res, sé que açò no deixa de ser una frase que jo potser no sóc el més indicat per a dir-la, però a mi em pareix que tots els comportaments humans han de tindre un component d'humanitat perquè si no, no tenen sentit. És més, diria en alguns casos no només d'humanitat sinó de tindre certa compassió, davant de persones que estan en unes circumstàncies econòmiques, físiques o de malaltia o el que siga que s'han de contemplar", ha agregat.

"TINC EL JUST PER A ARRIBAR A CASA"

Sobre la seua pròpia estada a Picassent, Blasco ha expressat que "és una experiència on u pot aprendre i les persones hem d'assumir les nostres responsabilitats, fins i tot responsabilitats molt doloroses com és entrar en la presó". "Cal tindre la força de voluntat de superar eixes dificultats i tornar una altra vegada a comportar-se de la forma més correcta que es puga", ha indicat.

A més, ha defès que "no té cap responsabilitat d'haver-se quedat un sol euro dels diners que tercers van defraudar", sinó una "responsabilitat de caràcter subsidiari" que el Tribunal de Comptes "no ha executat".

"Ja no puc fer més del que he fet, en aquests moments tinc el just per a arribar ací a la meua casa. L'únic patrimoni era la meua casa i la meua pensió de jubilació la tinc embargada des de fa cinc anys, però és la Justícia la que ha pres eixa decisió i el que demane és que s'execute quan abans", ha remarcat, abans d'assegurar: "Assumiré les responsabilitats en les causes que em queden", que són les pròximes dos peces del cas de cooperació, pendents de juí a l'abril.

"EM SENT MOLT RECOLZAT"

Preguntat per si se sent "maltractat" pel PP, ha negat sentir-se "maltractat per cap" i ha indicat que les persones que ho han criticat "tindran les seues raons". "Em sent molt recolzat, tinc molts amics que em mantenen la seua amistat i saben com sóc jo".

Com també ha destacat durant la seua compareixença en la comissió, Blasco ha ressaltat que el seu és un "cas insòlit com a reclús" perquè ha "tingut una mitjana de dos cartes diàries de persones que enviaven les seues manifestacions". "Em sent molt recolzat per persones que em coneixen bé i que pensen que sóc una persona que mereix una altra oportunitat i que a més en algunes coses en la vida les ha encertat", ha expressat.

CAMPS, EN UN "RECORREGUT D'IMPUTACIONS TOTES FRACASSADES"

D'altra banda, preguntat per la seua valoració sobre la investigació a l'expresident de la Generalitat Francisco Camps, en la peça 5 del 'cas Gürtel' que investiga la possible participació de l'exdirigent 'popular' en la contractació pública d'empreses de la trama liderada per Francisco Correa, Rafael Blasco ha afirmat que no ha seguit "molt de prop" la informació des de Picassent.

No obstant açò, ha recalcat que "Camps porta un recorregut d'imputacions totes fracassades que dona que pensar", "a més de que són imputacions algunes en fals".

"És un calvari per a una persona, jo estic complint condemna per uns fets que van arrancar en 2008-2009, estem en 2019, això no hi ha cos humà que ho aguante, perquè tu estàs amb una situació davall una investigació i davall un procediment judicial que has d'atenir-te al que isca d'eixe procediment", i eixe procés "dura deu anys", ha lamentat.

Blasco ha indicat que "quan u és condemnat ha de complir la condemna i ja està, perquè val més el criteri d'un tribunal que el criteri personal que té u, pense el que pense". No obstant açò, "la justícia no les ha encertat totes, hi ha molta gent que ha tingut condemnes i sentències que al cap de tretze anys s'ha descobert que eren falses. A veure com a eixa persona se li refà tot", ha comentat.

"He après moltes coses, dels errors i de les desgràcies s'aprèn. Sobretot, sobreposar-se perquè la vida és el més bonic que existeix i no s'acaba açò. Tenim el costum de tots els anys fer falles i després les cremem, cal començar de nou una altra vegada", ha conclòs.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento