Comunitat Valenciana

Les vagues de metro i bus coincideixen aquest dimarts al matí a València en plena hora punta

  • Els aturs en metro i tramvia seran de 7.30 a 9.15 hores, amb possibles afeccions abans o després d'aquest horari. 
  • En el cas dels autobusos, hi haurà de 7.00 a 9.00 hores i de 17.00 a 19.00 hores, amb serveis mínims del 70%.
  • En l'EMT hi ha programats quatre dies més d'aturs al febrer, que s'eleven a 17 en el cas de Metrovalencia.
Usuarios en el metro de Valencia. En la imagen, la estación de Àngel Guimerà.
Usuarios en el metro de Valencia. En la imagen, la estación de Àngel Guimerà.
BIEL ALIÑO
Usuarios en el metro de Valencia. En la imagen, la estación de Àngel Guimerà.

Els aturs convocats pels sindicats en l'Empresa Municipal de Transports (EMT) i en Metrovalencia coincideixen aquest dimarts al matí, per primera vegada des que en totes dues companyies es van convocar les actuals protestes. Serà a primera hora de la jornada, en hora punta, quan més desplaçaments es produeixen cap als llocs de treball, centres educatius i universitats, per la qual cosa es preveu un elevat nombre d'usuaris afectats.

En concret, els aturs parcials en Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) seran de 7.30 a 9.15 hores, encara que el servei pot veure's afectat abans o després d'aquest horari, segons adverteix l'empresa pública. En el cas de l'EMT, seran de 7.00 a 9.00 hores i de 17.00 a 19.00 hores, amb serveis mínims del 70% que tindran cobertura en totes les línies.

Els aturs en el metro tenen el seu origen en la falta d'acord per a la signatura del conveni col·lectiu, així com en les demandes sindicals de reversió de les retallades efectuades en l'anterior legislatura, especialment la reducció salarial inclosa en l'Expedient de Regulació d'Ocupació (ERE). Per part seua, els sindicats convocants de l'EMT protesten pels canvis en les condicions de les prejubilacions, que ara contemplen l'ampliació de les jornades que els empleats acollits a aquesta figura han de treballar des que compleixen els 61 anys fins als 65.

En aquest sentit, el president de l'EMT i regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi, ha afirmat aquest dilluns que es tracta d'una qüestió "que excedeix la competència de l'EMT, d'aquest regidor, de l'alcalde i de la ciutat de València" al ser les prejubilacions una competència estatal. "Nosaltres tenim un document proposat que millora molt les condicions de treball i intenta pal·liar la qüestió de la prejubilació oferint alternatives. La llei, que va entrar en vigor en 2013, va canviar les condicions de la prejubilació. És una llei de l'Estat que nosaltres no podem canviar, i esperem que canvie perquè els treballadors de l'EMT desenvolupen un treball dur i sacrificat, i el fan d'una manera responsable per a donar un servei de qualitat", ha agregat.

Per part seua, els sindicats UGT, CCOO, SIF i SCF d'FGV han comunicat que el pròxim dilluns 4 de febrer es concentraran a les 11.00 hores en la plaça de Manises de València, enfront del Palau de la Generalitat, per a expressar el seu "malestar per no poder tindre un conveni col·lectiu", la qual cosa consideren "una clara discriminació amb la resta del sector públic". Per això, demanaran que Presidència de la Generalitat "medie en la solució" als aturs convocats.

Calendari de vagues 

Els pròxims aturs previstos en l'EMT seran els dies 4, 12, 20 i 27 de febrer, de 8.00 a 10.00 hores i de 16.00 a 18.00 hores, amb serveis mínims del 70% en tots els casos. En Metrovalencia, tant en les línies del metro com del tramvia, el calendari de vagues parcials és més extens, ja que afectarà 17 dies durant el mes de febrer, en diferents franges horàries. En concret, seran els dies 1, 2, 3, 4, 6, 8, 9, 10, 12, 15, 16, 17, 20, 22, 23, 24 i 28 de febrer.

D'aquesta manera, si no es desconvoquen abans, les protestes tornaran a coincidir en horari d'hora punta matinal els dies 12 i 20 de febrer en tots dos mitjans de transport, i el dia 4, encara que no a la mateixa hora, ja que en l'EMT seran de 8.00 a 10.00 i en Metrovalencia de 10.00 a 15.00 hores aqueix dia.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento