Comunitat Valenciana

El director del MuVIM diu que Rius desconeixia a qui es va contractar el servei de mims

  • Rafafel Company va declarar aquest dimecres com a investigat en el Jutjat d'Instrucció número 7 de València.
  • Segons el PP, s’han produït contractacions continuades a una empresa i dos autònoms per a un mateix servei.
  • Rius assegura que en cas que s'haguera produït alguna irregularitat, seria de funcionament administratiu.
Rafael Company en una imagen de archivo
Rafael Company en una imagen de archivo
DIPUTACIÓN DE VALENCIA - Archivo
Rafael Company en una imagen de archivo

El director del Museu Valencià de la Il·lustració i la Modernitat (MuVIM), Rafael Company, ha assegurat aquest dimecres en la seua declaració com investigat en el Jutjat d'Instrucció número 7 de València que el portaveu de Compromís i diputat de Cultura en la Diputació, Xavier Rius, no coneixia ni a qui ni com es contractava el servei d'actors-mims del centre cultural i que el procés va ser fiscalitzat per la Intervenció, segons han informat a Europa Press fonts de coneixedores de la declaració.

Company ha comparegut aquest dimecres durant més d'una hora en el Jutjat d'Instrucció número 7 de València, on estava citat en qualitat d'investigat arran d'una querella interposada pel PP per un presumpte delicte de prevaricació administrativa en la contractació d'actors-manyagues per a l'exposició permanent del MuVIM. A més del director del museu estava prevista per a aquesta jornada la pràctica de dos testificals.

En el marc d'aquestes diligències hi ha quatre investigats, entre ells el mateix Company i Rius, la declaració del qual -també com investigat- va ser ajornada el passat 8 de novembre.

Nega cap delicte

Segons han indicat fonts coneixedores de la compareixença, Company ha sostingut que el responsable de Cultura en la Diputació no coneixia a qui ni de quina manera es contractava el servei d'actors-manyagues, atés que aquest tràmit sempre ha correspost a la part administrativa del MuVIM, ja des d'anteriors legislatures.

En aquesta línia, ha ratificat els arguments que Xavier Rius ha esgrimit fins ara sobre aquest assumpte, en el sentit que, en cas que s'haguera produït alguna irregularitat, seria de funcionament administratiu i d'un "vici heretat" de l'època del PP al capdavant de la institució provincial.

Finalment, ha defensat que aquest tràmit administratiu sempre ha sigut fiscalitzat positivament per la Intervenció de la Diputació, però ha negat que s'haja produït cap mena de delicte, segons les mateixes fonts.

Presumptes “irregularitats” en la contractació

Aquesta causa es va obrir arran de la querella presentada per la portaveu del PP en la Diputació de València, Mari Carmen Contelles, per una presumpta prevaricació administrativa en la contractació d'actors-manyagues per a l'exposició permanent del MuVIM.

La querella es basa, segons va explicar en el seu moment la 'popular' Mari Carmen Contelles, en les presumptes "irregularitats" detectades en la contractació de guies per a l'exposició permanent del museu.

La representant del PP va considerar que "des de la reobertura al desembre de 2015 de l'exposició 'L'Aventura del Pensament' s'han produït contractacions continuades "a dit" a una empresa, Somnis, una fàbrica de somnis SL, i a dos autònoms, Francisco R.P. i Eva María M.H. -administradors de l'empresa anteriorment contractada- per a un mateix servei: els actors-guies de l'exposició 'L'Aventura del Pensament'". Les facturacions sumen més de 108.000 euros, segons les estimacions dels 'populars'.

Contelles va denunciar que el portaveu de Compromís i diputat de Cultura "va avalar la contractació d'aquesta empresa, l'administrador de la qual ha resultat ser el germà de qui fora assessor seu fins a octubre de 2016 i actualment primer tinent d'alcalde de Paterna i president de l'empresa pública GESPA del citat municipi".

Així, va qualificar de "cridaner" que, a més, "la cunyada del llavors assessor del diputat de Cultura hauria facturat en cinc ocasions per un servei d'actors suposadament prestat entre juliol i octubre de 2016 per a aqueixa exposició del MuVIM que en aqueix període estava tancada, la qual cosa ens genera seriosos dubtes sobre la realització o no d'aqueixos treballs".

Per part seua, després que Contelles anunciara la presentació de la querella, Xavier Rius va defensar que la gestió realitzada en el MuVIM està "auditada" per la Intervenció de la corporació i va acusar el PP de llançar una "campanya orquestrada contra partits i persones que s'han significat en la denúncia de les malifetes del PP, molt concretament amb Compromís".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento