Comunitat Valenciana

Els hospitals valencians tanquen el 2018 amb 558 trasplantaments

  • La Fe de València és el primer hospital a la Comunitat Valenciana i el segon a nivell nacional en trasplantaments.
Trasplantament en La Fe.
Trasplantament en La Fe.
GVA - Archivo
Trasplantament en La Fe.

Els hospitals valencians han realitzat durant el 2018 un total de 558 trasplantaments enfront dels 590 realitzats en 2017, un 5,72% menys que en eixe període. A més, la Comunitat Valenciana se situa per damunt de la mitjana nacional en matèria de donació d'òrgans amb 48,2 donants per milió d'habitants.

Així ho ha indicat la consellera de Salut Universal i Salut Pública, Ana Barceló, acompanyada pel director de programes de trasplantaments de la Comunitat Valenciana, Rafael Zaragoza, i la directora general d'Assistència Sanitària, Mª Amparo García Layunta, durant una roda de premsa per a informar sobre l'activitat de donació i trasplantament d'òrgans en els hospitals de la Comunitat en 2018.

Dels 558 trasplantaments realitzats a la Comunitat Valenciana, 323 van ser trasplantaments renals, 136 trasplantaments hepàtics, 34 trasplantaments cardíacs, 55 de pulmó i 10 de pàncrees. La taxa se situa per tant en 112,5 trasplantaments per milió de població.

A la Comunitat es realitzen 1,52 trasplantaments diaris, és a dir, tres trasplantaments cada dos dies. En aquest sentit, s'ha reduït el nombre de persones pendents d'un trasplantament. La consellera ha recordat que la llista d'espera per a rebre un òrgan, en 2016 era de 77 persones que esperaven un trasplantament hepàtic, mentre que "ara només són una vintena".

Increment en el Peset i General d'Alacant

Per hospitals, dels 558 trasplantaments d'òrgans, l'Hospital General Universitari d'Alacant va realitzar l'any passat 89 trasplantaments de renyó i 43 trasplantaments hepàtics. L'hospital General Universitari d'Elx va dur a terme 21 trasplantaments renals, l'hospital Universitari Doctor Peset va realitzar 90 trasplantaments de renyó, en l'hospital Universitari La Fe es van dur a terme 123 trasplantaments renals, 93 trasplantaments hepàtics, 34 trasplantaments cardíacs, 55 trasplantaments de pulmó i 10 trasplantaments de pàncrees.

D'altra banda, l'hospital La Fe de València és el primer hospital a la Comunitat Valenciana que més trasplantaments ha realitzat en nombres absoluts (315 trasplantaments d'òrgans), i el segon a nivell nacional. En concret, bat rècord com a primer hospital quant a trasplantaments hepàtics (93 trasplantaments) i cardíacs (34).

Així mateix, l'hospital Peset ha incrementat la seua activitat en trasplantament renal, amb la realització de dotze trasplantaments més que l'any anterior, i passant d'un total de 78 trasplantaments renals en 2017 a 90. L'hospital General Universitari d'Alacant també ha incrementat el nombre de trasplantaments renals d'un total de 80 trasplantaments de 2017 a 89 que va dur a terme l'any passat.

12 donants en els 13 primers dies de l'any

La consellera ha assenyalat que "en els tretze primers dies que portem d'any ja s'han registrat dotze donants, la qual cosa suposa un donant d'òrgans diari. Es tracta d'una dada molt positiva perquè hem iniciat l'any amb molt bones expectatives quant a donació".

A més, ha destacat l'interés de la conselleria per a treballar "sobre la importància de la donació" i ha aprofitat per a agrair el "gest més altruista i generós que pot realitzar una persona", en aquest sentit, ha destacat com en 2018 el 90% de les famílies valencianes "va dir sí a la donació".

L'hospital que major nombre de donacions va registrar l'any passat va ser l'Hospital General d'Alacant amb un total de 42 donants, tres més que l'any anterior. L'Hospital Clínic de València va registrar 30 donacions i en l'Hospital General de Castelló es van produir 34 donacions, convertint-se amb una taxa de 64 donants per milió de població, en una de les província amb major índex de donació "en el territori de l'Estat a pesar de ser un centre hospitalari en el qual no es realitzen trasplantaments" ha assenyalat Barceló.

El director de programes de trasplantaments de la Comunitat Valenciana, Rafael Zaragoza ha explicat més específicament aquestes dades, i ha declarat que es tracta d'un programa que "gaudeix de bona salut" els resultats de la qual es mantenen en nivells "molt satisfactoris".

"Sense donant no hi ha trasplantament" ha afirmat Zaragoza i ha destacat que la Comunitat Valenciana se situa amb una taxa de 48,2 donants per milió de població, en la "segona de les grans autonomies en nombre de donants", per darrere d'Andalusia que ha registrat una taxa de 52 donacions per milió i per damunt de la mitjana espanyola que es troba en 48 donants.

En aquesta línia, la titular de Salut Pública ha insistit que "més que en xifres hem de pensar en les famílies i en les persones que aquesta generositat de molts valencians ha salvat la seua vida o ha millorat el seu nivell i el seu estat de salut".

Queixes pel funcionament dels equips d'ambulàncies

Quant a les queixes referent a la falta de recursos en transports sanitaris, Zaragoza ha admés que "si que hi ha hagut queixes quant al funcionament dels equips de les ambulàncies", no obstant açò, ha negat que açò haja tingut una "repercussió negativa" quant als resultats, ja que els professionals "han arribat al seu temps i la seua hora".

En aquest sentit el director ha declarat que des de la Conselleria "es va decidir fer una inspecció" de la qual estan "pendents dels resultats", però de moment, "no ha tingut cap repercussió negativa".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento