Comunitat Valenciana

Arxivada la causa contra Camps per l'organització del GP de Fórmula 1

  • La investigació no permet sostindre una acusació per delictes de malversació i prevaricació, segons la jutgessa.
  • A juny ja va sobreseure aquestes diligències respecte a Lola Johnson, Belén Reyero, Nicolás Figueras i Aspar.
  • L'expresident té altres tres causes pendents: la de la visita del Papa, la construcció del circuit i l'estand de Fitur.
Francisco Camps i Bernie Ecclestone
Francisco Camps i Bernie Ecclestone
EUROPA PRESS - Archivo
Francisco Camps i Bernie Ecclestone

El Jutjat d'Instrucció número 2 de València ha acordat el sobreseïment provisional de la causa oberta a l'expresident de la Generalitat Francisco Camps relativa a les negociacions per a l'organització del Gran Premi de Fórmula 1 a València a través de Valmor Sports SL i la posterior absorció d'aquesta societat per part de l'empresa pública Circuit del Motor.

Segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) en un comunicat, la jutgessa considera que la investigació no permet sostindre una acusació per delictes de malversació i prevaricació i descarta tornar a unir aquest procediment a les altres dos peces separades relacionades amb la celebració de la prova.

D'aquesta forma, atén la petició d'arxiu formulada per la defensa de l'expresident el passat octubre, després d'examinar uns correus electrònics aportats pel propi investigat que evidencien que Bancaixa, "avalista inicial, no havia firmat la novació contractual de 19 de juliol de 2011". És a dir, el citat contracte de 19 de juliol de 2011 per a prorrogar la celebració de la prova "no contenia extinció de garantia o avals de Bankia".

"En atenció a les diligències practicades en aquestes actuacions, considerant que no procedeix la realització de noves indagacions i estimant que no existeixen indicis suficients per a formular una acusació fundada en dret, procedeix decretar el sobreseïment provisional del present procés", assenyala la magistrada en la interlocutòria.

Per tant, entén que la investigació no permet processar Camps per un delicte continuat de prevaricació i per un altre de malversació de cabals públics, com demanava Anticorrupció. "L'activitat instructora desenvolupada no permet arribar a tal conclusió, atés que els informes emesos per la UDEF, encara que amplis, no arriben a establir, almenys amb garanties, eixa conclusió", assenyala en la resolució.

La instructora recorda que ja va sobreseure al juny aquestes diligències respecte a altres quatre investigats -l'exconsellera de Turisme i Esport, Lola Johnson; dos exassessors de Camps (Belén Reyero i l'exdirectiu de Societat Projectes temàtics de la Comunitat Valenciana, Nicolás Figueras) i el responsable de Valmor Sports SL, l'expilot Jorge Martínez 'Aspar'-. Ara no veu raons per a tornar a investigar-los, com demanava l'Advocacia de la Generalitat.

De la mateixa manera, rebutja unir de nou aquest procediment a les altres dos peces separades relatives a la celebració del Gran Premi de Fórmula 1 en què es va dividir la querella inicial del ministeri fiscal.

"A resguard de consideracions de caràcter general, no explicita el lletrat de la Generalitat raó concreta alguna per la qual el Jutjat hauria de modificar els criteris ja establits en resolucions fermes i admeses per les parts", puntualitza la instructora.

La jutgessa cita jurisprudència de l'Audiència Provincial de València, segons la qual, "resulta inútil, des del punt de vista de les finalitats del procés penal i dels drets en joc, la prossecució del procés si no existeixen raons sòlides que ho justifiquen".

D'acord amb eixa premissa, han d'evitar-se "conseqüències indesitjades i incompatibles amb el principi de presumpció d'innocència, com a submissió al procés primer i a juí després, de persones amb una aparença d'innocència no desvirtuada amb una raonada sospita de culpabilitat".

Fiscalia demanava processar Camps

La Fiscalia Anticorrupció va demanar al juny el processament de Camps per prevaricació i malversació de cabals públics en la peça del cas Valmor en la qual s'han investigat presumptes irregularitats en l'organització del Gran Premi de Fórmula 1 a València. Per contra, va demanar el sobreseïment per als altres quatre investigats.

En el cas de Camps, Anticorrupció entenia que l'expresident havia arribat a un acord verbal amb el magnat de la F1 Bernie Ecclestone, al marge de procediments administratius, per a celebrar un Gran Premi de la F1 a València i que va sol·licitar a l'aleshores al president de Bancaixa, José Luis Olivas, que organitzara l'esdeveniment garantint-li que la Generalitat assumiria les pèrdues "comprometent fons públics al marge de cap procediment administratiu".

Després d'aquest arxiu, Camps té tres causes més pendents: la investigació en el Jutjat d'Instrucció número 5 de València per les irregularitats en les contractacions de la Fundación V Encuentro Mundial de las Familias per a la visita del Papa Benet XVI, en la qual té data per a declarar al febrer; la del 17, que investiga presumptes irregularitats en les adjudicacions per a la construcció del circuit de la F1 per part de l'Ens Gestor de Transports i Ports (GTP) de la Generalitat i la del Jutjat Central número 5 de l'Audiència Nacional pel contracte a Orange Market, empresa de la trama Gürtel, per a la instal·lació de l'estand de la Comunitat Valenciana en Fitur en 2009.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento