Comunitat Valenciana

València millorarà la il·luminació en cinc barris i sota els ponts del riu i instal·larà pèrgoles fotovoltaiques

  • La Junta de Govern local aprova aquest divendres els projectes, que sumen 2,13 milions d'euros de pressupost.
  • Es canviaran fanals de carretera per models eficients i estètics, i s'il·luminaran zones del Jardí del Túria.
  • Les plaques solars proveiran d'energia a edificis municipals i tindran carregadors per a cotxes elèctrics.
Propuesta de diseño de una de las nuevas pérgolas fotovoltaicas en una plaza peatonal.
Propuesta de diseño de una de las nuevas pérgolas fotovoltaicas en una plaza peatonal.
20MINUTOS.ES
Propuesta de diseño de una de las nuevas pérgolas fotovoltaicas en una plaza peatonal.

L'última Junta de Govern de l'Ajuntament de València de 2018 té previst aprovar aquest divendres diversos projectes relacionats amb la millora de la il·luminació als carrers i amb l'eficiència i l'estalvi energètics. Es tracta d'un pla d'enllumenat eficient dividit en sis lots que beneficiarà a cinc barris i a zones per als vianants sota els ponts del Jardí del Túria, i d'un altre que contempla la instal·lació de noves pèrgoles fotovoltaiques en diferents punts de la ciutat per a proveir d'energia tant a edificis municipals com a vehicles elèctrics mitjançant punts de recàrrega.

Així ho ha anunciat aquest dijous el regidor de Govern Interior, Sergi Campillo, qui ha destacat que totes aquestes iniciatives són fruit de diverses edicions dels pressupostos participatius DecidimVLC. Totes les actuacions sumen un pressupost total de 2,3 milions d'euros i tenen, per separat, un termini d'execució de quatre mesos a partir de la formalització dels contractes.

El primer projecte consisteix bàsicament a canviar els anomenats fanals de carretera per models més eficients i estètics, i en la instal·lació de noves lluminàries en cinc zones de la ciutat: Camí Nou de Picanya-Tres Forques, Malilla-Amado Granell, L'Alguer-G. Fabrilo-P. Barranco-Sr. Marqués-P. Farnals, Torrefiel-Carolina Álvarez i el barri de l'Olivereta. Segons ha explicat Campillo, les actuacions obeeixen a la combinació de les peticions veïnals recollides en els pressupostos participatius amb les rebudes en el propi Ajuntament i amb l'experiència tècnica acumulada.

Tot i que encara quedaran "centenars" de bàculs de carretera obsolets a la ciutat, durant els últims anys s'han anat retirant i canviant per fanals "més baixos que queden per davall de les copes dels arbres i per models més estètics i adequats per a una ciutat com València", ha afegit el regidor.

En el cas de Torrefiel, s'augmentarà la intensitat lumínica en tot el barri degut a les queixes veïnals després del canvi a la tecnologia LED. Segons Campillo, es tracta d'una zona d'acció "preferent" per a l'actual Govern municipal en la qual, com en el conjunt de la ciutat, hi havia "sobreil·luminació". Encara que ha afirmat que amb el canvi es complia amb la normativa, s'instal·larà una il·luminació "més càlida" tant a les voreres com a la calçada per a millorar la sensació lumínica del veïnat amb 391 unitats de lluminària viària d'última generació.

Aquests cinc lots suposaran passar de 502 kW a 121 kW de potència instal·lada, amb un estalvi econòmic fruit de l'energètic de 140.143,42 euros anuals. Segons les xifres que maneja el departament dirigit per Campillo, quan finalitze l'actual mandat municipal s'hauran invertit 15 milions d'euros en enllumenat eficient a la ciutat de València, una quantitat "molt alta" per a un període de quatre anys, en paraules de l'edil.

El sisé lot d'aquest primer projecte, també resultant dels pressupostos participatius, correspon a la instal·lació d'il·luminació sota els ponts del Jardí del Túria, en concret en les zones per als vianants dels mateixos i amb una mínima intervenció en els protegits per motius patrimonials. S'actuarà en els 17 existents: Nou d'Octubre, Campanar, Glòries Valencianes, Arts, Sant Josep, Serrans, Assot, Trinitat, del Real, Exposició, Flors, Mar, Aragó, Àngel Custodi, Regne, Monteolivet i Assut de l'Or.

El segon dels projectes, també votat en la iniciativa Decidim VLC, consisteix en la instal·lació de cinc pèrgoles (grans plaques) solars en diferents ubicacions de la ciutat, com a places, mercats o poliesportius, que serviran per a subministrar energia renovable a aquestes instal·lacions municipals i a vehicles elèctrics, ja que incorporaran punts de recàrrega, en principi gratuïts, encara que més endavant seran regulats pel servei de Mobilitat Sostenible.

Es tracta, segons recullen els plecs, d'aprofitar les hores de sol de la ciutat de València, una font d'energia "neta i inesgotable" contra el canvi climàtic. La primera d'aquestes experiències s'ha realitzat en el barri de Morvedre, entre els carrers Sagunt i Ruaya, i s'estendrà a les següents ubicacions: a la nova plaça per als vianants del Mercat de Rojas Clemente (barri del Botànic), a l'aparcament del Mercat de Castella (Tres Forques), al Centre de Majors de la plaça Miquel Adlert Noguerol (La Llum), a l'aparcament junt del Mercat del Cabanyal i al poliesportiu de la Malva-rosa.

L'energia de les cinc pèrgoles equival, en la seua potència de pic, al consum de 50 habitatges, segons els càlculs dels tècnics municipals. En principi, no seran l'única font elèctrica dels citats centres municipals, ja que també requereixen subministrament elèctric nocturn, i les pèrgoles només funcionaran de dia, al no tindre bateries pel seu elevat cost de manteniment. Per aquest motiu, els cotxes elèctrics solo es podran carregar de dia, i cada carregador podrà donar servei simultani a dos vehicles.

Quant al disseny, es concretarà per part de cada licitador a partir de diverses propostes. En les zones on actualment hi ha aparcaments, continuaran existint, però amb una zona d'ombra proporcionada per aquesta nova instal·lació.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento